69 dní práce navíc pro ženy v Česku

69 dní práce navíc pro ženy v Česku Zdroj: Business & Professional Women CR z.s.

69 dní práce navíc pro ženy v Česku

Ženy v České republice musí v roce 2021 pracovat o více jak 2 měsíce déle, aby dosáhly na stejné příjmy jako muži v roce 2020. Letošní Den rovnosti platů (Equal Pay Day) totiž připadá na 10. března. V Česku ženy vydělávají v průměru o 18,9 % méně než muži, čímž se řadíme na poslední příčky mezi zeměmi EU.

V některých odvětvích je situace vážnější a rozdíly propastnější, například ve zdravotnictví, ke kterému se dnes upírají zraky veřejnosti. V oboru, v němž podle dostupných zdrojů tvoří 79 % personálu ženy, je jejich výplata v porovnání s muži nižší o celých 24 %. Jak velké komplikace může tento fakt v praxi způsobit, nám ukázala současná situace spojená s šířením onemocnění COVID-19. "Řada rodičů musela v důsledku vládních opatření zůstat doma s dětmi a nejčastěji to byly právě ženy, protože jejich manželé mají vyšší příjmy. Důsledkem toho je například i nedostatek zdravotnického personálu či pracovníků v sociálních službách, což je dlouhodobý problém, který pandemie koronaviru vynesla zcela na světlo," říká Lenka Šťastná, prezidentka Business & Professional Women CR z.s.

Na problematiku nerovného odměňování žen a mužů upozorňuje každoročně pracovně zážitková akce Equal Pay Day, jejíž 12. ročník s podtitulem Počítejte s námi se letos koná ve dnech 26. 3. až 1. 4. 2021. Jejím cílem je ukázat témata hýbající společností v netradičním světle, odborně, ale přesto srozumitelně, skrze příběhy lidí, kteří se je nebojí sdílet, s příklady dobré české i mezinárodní praxe, které fungují.

Equal Pay Day se již podruhé uskuteční online

Díky tomu můžeme dát větší prostor vystoupit úspěšným ženám a mužům, jejichž účast by při ´klasickém´ průběhu akce v některých případech nebyla možná. Ať už kvůli tomu, že jsou ze zahraničí, nebo velmi pracovně vytížení. Moc mě těší, že letos přijala pozvání promluvit například Danuše Nerudová, významná česká ekonomka, rektorka Mendelovy univerzity v Brně, předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody a aktivní členka platformy KoroNerv, Ayesha Rekhi, velvyslankyně Kanady v ČR nebo Jackie Brock Doyle, ředitelka komunikace Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF), jejíž práci oceňuje i britská královna Alžběta II.,“ prozrazuje Lenka Šťastná.

Kromě desítek hostů, kteří vystoupí na konferenci Equal Pay Day v rolích speakerů, je pro ženy připraven také mentoring. Ten je tradičně velmi oblíbenou částí programu akce. Není se čemu divit – témata jsou z nejrůznějších oblastí od leadershipu, podnikání, přes kariérní růst až po osobní rozvoj či work-life balance. Svůj čas si pro mentoring letos udělalo na 60 úspěšných žen z mnoha oborů. Se svými příběhy se s účastnicemi podělí ženy z korporátu, médií i podnikání. Své téma mezi ženy u svého virtuálního mentoringového stolu přinese například Corporate Affairs Director Central Europe společnosti Mars Czech Zuzana Lošáková, moderátorka TV NOVA Petra Křivková Svoboda nebo byznys mentorka Margareta Křížová. Pokud chcete načerpat inspiraci ze zahraničí v angličtině, nenechte si ujít příležitost připojit se třeba ke stolu Sophie Gaspard, Supply Chain Director Central Europe MARS.

Přijďte, připojte se, zasloužíte si to. Současná doba je pro ženy velmi náročná, máme tolik povinností a jen velmi málo prostoru pro nás samotné. Naše akce vám tento prostor nabízí, můžeme se společně zastavit, nadechnout, zrelaxovat, získat nové podněty pro svou další cestu. Já i moje kolegyně jsme pevně přesvědčené, že pro vás bude konference povzbuzením a inspirací, což je pocit, který vám chceme přinést,“ upozorňuje Lenka Šťastná.

Akce Equal Pay Day je součástí celosvětové kampaně Equal Pay Day, kterou v roce 2009 zahájila mezinárodní federace žen Business & Professional Women International, jedna z nejvlivnějších ženských organizací na světě. Kampaň upozorňuje na platovou nerovnost mezi ženami a muži. Akce podporuje ženy na všech profesních úrovních, pomáhá jim rozvíjet jejich potenciál, napomáhá růstu jejich ekonomické nezávislosti a posiluje jejich sebedůvěru, a to vše formou vzdělávání, mentoringu a networkingu.

V České republice organizuje Equal Pay Day veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR z.s., která sdružuje aktivní ženy, které chtějí dělat mnohem víc než jen byznys. Organizace je součástí mezinárodní sítě BPW International, jež působí již 90 let ve více než 100 zemích světa. Zakládající členkou organizace byla česká senátorka Františka Plamínková. V ČR tuto organizaci založila v roce 2010 Lenka Šťastná s vizí, že když se ženy spojí, dokážou neuvěřitelné věci.

Více informací o konferenci Equal Pay Day 2021 najdete ZDE.