...

... Zdroj: iStock.com

6 tipů, jak letos vybrat lepší dárky

Znáte ten pocit, když dárek, který jste považovali za geniální a mysleli si, že jím způsobíte velkou radost, sklidí jen rozpačitou a zdvořilou reakci? Víme, jak letos vybírat trochu lépe. 

Nesnažte se být originální

Příliš originální dárky často vyjadřují spíše osobnost dárce, než aby způsobily radost obdarovanému. Když svojí babičce pořídíte extravagantní kašmírový šál, snadno se může stát, že po příštích několik sezon zůstane zabalený v původním celofánu ve skříni, než vás babička uprosí, abyste si ho vzala, protože ona ho stejně nikdy nosit nebude. Tu největší radost naopak mohou způsobit dárky, které vám připadají příliš obyčejné a nudné. Ponožky? Klidně. Proč ne? To, že po nich netoužíte vy sami, ještě nic neznamená.

Nejste vševědoucí

Nespoléhejte na to, že obdarovaného a jeho záliby znáte skrz naskrz. Většinou do druhých lidí vidíme méně, než si myslíme. Můj táta například zná mou slabost pro Francii a francouzskou kulturu. A už léta mě obdarovává cédéčky s nahrávkami francouzských šansonů, přestože jsem mu už několikrát vysvětlovala, že si je nemám na čem pouštět, protože CD přehrávač dávno nevlastním.

Co by si ten druhý koupil sám?

Zkuste se zamyslet nad tím, co by si příjemce vašeho dárku koupil sám pro sebe, kdyby měl k dispozici částku, kterou do něj chcete investovat. Výsledek patrně bude mnohem méně okázalý, než co jste plánovali vy, ale způsobí to více radosti.

Ne, nemusí to být vtipné

Vtipné dárky jsou obvykle ty nejstrašnější a v obdarovaném málokdy vyvolají něco jiného než rozpaky. Zapomeňte na trička a hrníčky s rádoby humornými nápisy. Zapomeňte na ironické dárky, které obdarovanému mají připomínat, že se v brzké době stane otcem, manželkou nebo důchodcem.

Nemyslete jenom na první moment

Při výběru dárku děláme tu chybu, že si představujeme jen moment úžasu a radost po jeho rozbalení. Měli bychom si spíše klást otázku: Co bude obdarovaný s tou věcí dělat dál? Způsobí mu radost i v nadcházejících dnech a týdnech?

Klidně si řekněte o tip

Podle psychologických výzkumů způsobí největší radost ty dárky, o které si obdarovaný sám řekl. Vím, zní to nesmírně nudně a neromanticky. Dárce nemá příležitost projevit vlastní originalitu. Ale marná sláva, právě tyto dárky patří pod stromečkem k nejúspěšnějším. Takže, pokud jste v úzkých, klidně požádejte svoje blízké, ať napíšou dopis Ježíškovi. A bez obav to udělejte i vy sami, pokud nechcete na Štědrý večer zírat na další pyžamo s ohavným vzorem a rozpačitě provolávat: „Děkuju, Ježíšku!“

Článek najdete v prosincovém vydání časopisu Moje psychologie, které je aktuálně na stáncích. Objednat si ho můžete i přes sms. Jak na to?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1812W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1812W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Moje psychologie 12/2018
Moje psychologie 12/2018 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie