5 restaurací, kde se zdravě najíte a budete mlaskat blahem
Přemýšlíte nad jídelníčkem a s ohledem na své odlehčené návyky raději nevstupujete do restaurací? V těchto podnicích žádná svá přikázání neporušíte, připravují se v nich jen samé zdravé pokrmy.
PLEVEL
Zelenina v hlavní roli
Ano, vlastně tu opravdu můžete na talíři dostat plevel. Příprava jídel z planých rostlin patří mezi specifika podniku. Menu se proměňuje denně a sezónně a vyberou si tu jak ti, kteří se ubírají směrem k exotickým chutím, tak i ti, které baví spíš tradiční pokrmy.

Majitel Plevelu Vojtěch Jílek restauraci s veganským zaměřením otevřel poté, co mu odlehčená strava pomohla vyřešit vážný zdravotní problém se zažíváním. Po čtyřech letech provozu patří Plevel mezi jednu z nejoblíbenějších veganských restaurací nejen pro vegetariány, chodí sem i spousty masožravců prostě proto, že jim tu chutná.
KDE: Krymská 2, Praha 10
WEB: www.restauraceplevel.cz
MIKYNA
Neformální a rodinné
Jednoduchost - to je hlavní motto pro design bistra Mikyna a zdejšího jídelního lístku, který se vejde na jednu stránku. Každou položku menu tu však mají vyladěnou k naprosté dokonalosti. Jde o rodinný podnik a na každém chodu poznáte, že tady se vaří s láskou a s radostí.

Podávají tu lehká jídla, někdy je znát inspirace kuchařkou Bjukitchen od Báry Karpíškové, jindy hlavní recept pochází z rodinné tradice. Snaží se tu inspirovat hosty, aby si i doma zkusili uvařit ze surovin, které jsou tak trochu zapomenuté, jako jsou pohanka či jáhly. Stačí jim jen dodat trochu šmrnc! Kromě proměnlivého menu slaných jídel je dobré nechat si místo i na dezerty. Na kremrolích, citrononovém koláči nebo karamelových košíčcích s mořskou solí si vypěstoval závislost už nejeden Liberečák.
KDE: 5. května 62, Liberec
WEB: www.mikynapoint.cz
ETNOSVĚT
Celý svět na talíři
V restauraci Etnosvět se snoubí mezinárodní vegetariánská gastronomie s poznáváním různorodých kultur celého světa. Mezinárodní tým, který tu na všech postech pracuje, chce svým hostům dokázat, že vegetariánské jídlo může být gastronomickým zážitkem ve stylu fine dining.

Šéfkuchař restaurace, Francouz Anthony Kulehsa, doporučuje vyzkoušet ravioly z červené řepy a krém z uzeného tofu, hrušky a vlašských ořechů. Pro vegany je část podniku zařízená jako veganské bistro, kde mají menu složené z pokrmů bez živočišných tuků včetně veganské pizzy.
KDE: Legerova 40, Praha 2
WEB: www.etnosvet.cz
SWEET SECRET OF RAW
Sladké v syrovosti
Raw neboli živá strava je už pár let v gastronomii důležitou kapitolou.
K seznámení s raw trendem je nejlepší začít v cukrárně. Právě dezerty patří mezi nejoblíbenější položky raw jídelníčků. Průkopnicí v Česku je Veronika Plajnerová, která má v Praze cukrárnu Sweet Secret of Raw. „Zákusky jsou jedinečné svou kvalitou a tím, že neobsahují žádné živočišné produkty, mouku ani rafinovaný cukr.

Používáme nejkvalitnější suroviny, které tělu dodávají potřebné látky jako vitaminy, minerály a enzymy,“ říká majitelka, která každý měsíc vymýšlí nové recepty. Největší úspěch zatím sklidil její svatební třípatrový dort z nepraženého kakaa, kakaového másla a agávového sirupu proložený malinami.
KDE: Rumunská 25, Praha 2
WEB: www.sweetsecretofraw.cz
FARM TABLE KLECANY
Ze zahrádky
Restaurace s přátelskou atmosférou se zaměřuje na mezinárodní kuchyni, především ale vaří ze sezónních surovin vypěstovaných na farmě majitele Benjamina Claessena v Cítově. Jídelní lístek se mění v závislosti na ročním období.

Benjamin je zároveň majitelem pražského květinářství Metamorphosis a květiny hrají důležitou roli i tady. Kromě toho, že tu tvoří bujnou výzdobu, je najdete i na talíři. Restaurace je velmi členitá, takže si hosté mohou vybrat správný kout k posezení přímo pro sebe, a součástí je i hudební klub.
KDE: U Kovárny 24, Klecany
WEB: www.farmtable.cz
Článek připravil časopis OK! Magazine.
5 restaurací, kde se zdravě najíte a budete mlaskat blahem










