Hrátky s řepou: 5 receptů, které nezklamou
Spousta lidí tvrdí, že červenou řepu nejí, a přitom většina z nich zná jen salát z řepy ze školní jídelny. Pokud je to i případ někoho u vás doma, přesvědčte ho o dokonalosti téhle zeleniny některým z našich receptů. Třeba nakonec přijde na chuť i té nakládané.
Kachní ragú s řepou
4 porce, příprava: 2,5 hodiny + marinování
Suroviny: 5 šalotek, 3 menší mrkve, 1 cibule, 3 řapíky celeru, 2 červené řepy, 1 kachna (asi 1,5 kg), sůl a pepř, 10 kuliček černého pepře, 8 jalovců, 2 bobkové listy, 4 snítky tymiánu, 700 ml výrazného červeného vína (např. syrah), olivový olej, 1 palice česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, bílý chléb k podávání
Šalotku a mrkev nakrájejte na tenké plátky, cibuli nahrubo, řapíky celeru na kousky, řepu na kostky. Kachnu rozporcujte na stehna, křídla a tělo. Stehna rozdělte na horní a spodní (paličky), z křídel odkrojte konce, tělo naporcujte na 3 části. Osolte a opepřete. Dejte do hlubokého pekáče a přidejte zeleninu a všechno koření. Zalijte červeným vínem a pekáč překryjte fólií. Nechte přes noc odležet. Troubu předehřejte na 200 °C.
Před redukováním tekutiny přidejte na másle opečené drobné žampiony, perličkovou cibuli nebo kousky osmažené slaniny či klobásy.
Náš tip
Maso vyjměte z marinády a osušte. V pánvi na olivovém oleji opečte dozlatova scezenou zeleninu (víno nevylévejte!) a příčně rozříznutou palici česneku. Stáhněte z plotny. Kachnu vložte do pekáče, přilijte trochu oleje, rajčatový protlak a vše promíchejte. Zaprašte trochou hladké mouky a nechte zezlátnout.
Přidejte zeleninu a scezené koření, zalijte vínem a přiveďte k varu. Pekáč vložte přikrytý poklicí do trouby a nechte asi 75 minut dusit. Pravidelně promíchejte. Přendejte zpět na plotnu a tekutinu podle potřeby zredukujte. Ke konci přidejte máslo. Podávejte s bílým chlebem.
Pokračování 2 / 5
Nakládaná řepa s granátovým jablkem
4 porce, příprava: 65 minut + odležení řepy
Suroviny: 4 velké červené řepy, 300 ml vinného octa, 150 g krupicového cukru, ½ lžičky celého pepře, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, ½ lžičky hořčičného semínka, ½ tyčinky skořice, ¼ lžičky soli, hrst lískových oříšků, mladé řepné listy nebo listy salátové zeleniny podle chuti
Na dresink: 1 velké granátové jablko, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžička třtinového cukru
Řepu omyjte a vařte asi 45 minut doměkka. Zbavte slupky a nakrájejte na kousky nebo plátky. 175 ml vody svařte s octem, cukrem, vším kořením a solí. Řepu zalijte nálevem a nechte aspoň 2 dny, ideálně týden odležet v lednici.
Granátové jablko rozpulte a vyberte z něj semínka. Polovinu jich propasírujte přes síto. Šťávu smíchejte se 4 lžícemi oleje, octem, cukrem a zbylými semínky. Oříšky nasekejte nahrubo a nasucho opražte na pánvi. Řepu nakrájejte na kousky a podávejte s listy, oříšky a dresinkem.
Pokračování 3 / 5
Řepný kečup
600 ml, příprava: 40 minut
Suroviny: 500 g uvařené červené řepy, 1 malá cibule, 1 hrnek jablečného octa, ½ hrnku třtinového cukru, půl lžičky mletého koriandru, čtvrt lžičky mletého hřebíčku, sůl a pepř
Řepu nakrájejte na kostičky, cibuli nahrubo. Vložte do hluboké pánve, přidejte ocet a cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte na minimum a nechte probublávat asi 25 minut. Přidejte koření a ještě chvíli duste. Osolte a opepřete. Rozmixujte do husté konzistence kečupu, podle potřeby dochuťte.
Pokračování 4 / 5
Pečená řepa ve slanině
4 porce, příprava: 55 minut
Suroviny: 8 malých červených řep, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce balzamikového octa, 16 plátků slaniny, čerstvý tymián, rozmarýn a šalvěj
Troubu zapněte na 200 °C. Řepu oškrábejte. 2 lžíce oleje smíchejte s medem a balzamikem. Na plátky slaniny rozdělte bylinky a zabalte do ní řepu. Položte každou na kus alobalu, pokapejte rovnoměrně dresinkem a alobal uzavřete. Pečte asi 45 minut doměkka. Vyjměte z alobalu a ještě krátce opečte na pánvi, slanina bude křupavější.
Pokračování 5 / 5
Řepná polévka s křenovým jogurtem
4 porce, příprava: 70 minut
Suroviny: 500 g červené řepy, 1 velká cibule, 3 lžíce másla, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička římského kmínu, 2 bobkové listy, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce vinného octa, sůl a pepř, 75 g křenu, 120 ml bílého jogurtu, jarní cibulka na ozdobu
Řepu očistěte a nastrouhejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a opečte v něm hořčici a římský kmín. Až se koření rozvoní, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte nakrouhanou řepu s bobkovým listem a zalijte vývarem.
Vařte asi 35 minut doměkka. Dochuťte octem, solí a pepřem. Část polévky odeberte, zbytek rozmixujte dohladka a vmíchejte odebranou část. Čerstvě nastrouhaný křen smíchejte s jogurtem. Polévku servírujte ozdobenou křenovým jogurtem a nasekanou jarní cibulkou.