Hrátky s řepou: 5 receptů, které nezklamou

Spousta lidí tvrdí, že červenou řepu nejí, a přitom většina z nich zná jen salát z řepy ze školní jídelny. Pokud je to i případ někoho u vás doma, přesvědčte ho o dokonalosti téhle zeleniny některým z našich receptů. Třeba nakonec přijde na chuť i té nakládané.

Kachní ragú s řepou

4 porce, příprava: 2,5 hodiny + marinování

Suroviny: 5 šalotek, 3 menší mrkve, 1 cibule, 3 řapíky celeru, 2 červené řepy, 1 kachna (asi 1,5 kg), sůl a pepř, 10 kuliček černého pepře, 8 jalovců, 2 bobkové listy, 4 snítky tymiánu, 700 ml výrazného červeného vína (např. syrah), olivový olej, 1 palice česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, bílý chléb k podávání

Šalotku a mrkev nakrájejte na tenké plátky, cibuli nahrubo, řapíky celeru na kousky, řepu na kostky. Kachnu rozporcujte na stehna, křídla a tělo. Stehna rozdělte na horní a spodní (paličky), z křídel odkrojte konce, tělo naporcujte na 3 části. Osolte a opepřete. Dejte do hlubokého pekáče a přidejte zeleninu a všechno koření. Zalijte červeným vínem a pekáč překryjte fólií. Nechte přes noc odležet. Troubu předehřejte na 200 °C.

Před redukováním tekutiny přidejte na másle opečené drobné žampiony, perličkovou cibuli nebo kousky osmažené slaniny či klobásy.
Náš tip

Maso vyjměte z marinády a osušte. V pánvi na olivovém oleji opečte dozlatova scezenou zeleninu (víno nevylévejte!) a příčně rozříznutou palici česneku. Stáhněte z plotny. Kachnu vložte do pekáče, přilijte trochu oleje, rajčatový protlak a vše promíchejte. Zaprašte trochou hladké mouky a nechte zezlátnout.

Přidejte zeleninu a scezené koření, zalijte vínem a přiveďte k varu. Pekáč vložte přikrytý poklicí do trouby a nechte asi 75 minut dusit. Pravidelně promíchejte. Přendejte zpět na plotnu a tekutinu podle potřeby zredukujte. Ke konci přidejte máslo. Podávejte s bílým chlebem.

Kachní ragú s řepou