Jenna Evans Welchová - Láska & Gelato

Jenna Evans Welchová - Láska & Gelato Zdroj: archiv firem

Štěpán Šimůnek - Krása bezvýznanosti
Elena Ferrante - Geniální přítelkyně
 Paula Brackston - Dcera čarodějnice
Bára Štastná - Dobrá tak akorát
 Donna Karan - Moje cesta
11
Fotogalerie

10 knih, co vám zpříjemní léto. Začtěte se, příběh začíná

Tichá závist - děti mají před sebou devět týdnů prázdnin. Většina z nás ne, ale chuť odpočívat, válet se u vody a hlavně číst, máme mnohé z nás. Tak se do toho rovnou pusťme. Vybraly jsme pro vás knížky, které rozhodně stojí za přečtení. Na každý prázdninový týden jedna a malý bonus. Vyberte si, se kterou začnete.

Jste cestovatelka, milujete romantické knihy, nebo se raději ponoříte do napínavého příběhu? Posbíraly jsme kolem nás čtenářské tipy, samozřejmě nesmí chybět horké novinky a nějaká ta klasika. Možná vám se vám některé z nich zalíbí a zařadíte si je do vašeho letního čtenářského maratonu. Tady jsou.

Pokračování 2 / 11

1. Když chcete lásku

Láska & Gelato – Jenna Evans Welchová

Nemyslet, konečně vypnout a snít. Co může být romantičtějšího než láska, léto a Itálie. Mladá dívka Lina, která tráví prázdniny v Toskánsku najde matčin deník a otvírá se jí magický svět tajných lásek a nádherného umění. Svět, který ji okouzluje a vede k tomu, aby odhalila tajemství, které změní vše, co si Lina myslela o mámě, otci, a dokonce i sama o sobě. Mnozí lidé jezdí do Itálie jen kvůli lásce a zmrzlině, ale někdy tam objeví mnohem víc.

Ten nepříjemný výstup se rozhodně vyplatil, protože výhled na Florencii byl tak úžasný, jak ho líčila máma. Moře červených střech svítilo pod jasnou modrou oblohou a zelené kopce svíraly město ve šťastném objetí. Půl hodiny jsme se pekli na slunci… Potom jsme se stavili na oběd v kavárně a já odjížděla z Florencie s jedním zneklidňujícím poznáním – ať už máma psala do deníku cokoli, začínala jsem mít Howarda ráda.“

Jenna Evans Welchová - Láska & Gelato
Jenna Evans Welchová - Láska & Gelato | Zdroj: archiv firem

Pokračování 3 / 11

2. Když chcete cestovat v minulosti

Maloměsto, velkoměsto - Jack Kerouac

Máte ráda odvážný a otevřený styl psaní, kdy jazykové prostředky provokují a nenechají vás v klidu? Tak jistě vašima rukama prošel román Na cestě, kdy jste hltala život plný svobody a nesvazovaného konvencemi. Román Maloměsto, velkoměsto vás uchvátí také. Je silně biografický a zavede vás do doby 40. let 20. století, kdy sledujeme příběh rodiny Martinů z Nové Anglie, zachycující osudy jejich pěti synů a tří dcer od počátku století po léta po druhé světové válce. Román je zajímavý tím, že v něm dochází ke konfrontaci dvou světů – harmonického, pokojného, někdy až idealizovaného maloměsta se strhujícím, ale krutým a odlidštěným velkoměstem.

Jack Kerouac - Maloměsto, velkoměsto
Jack Kerouac - Maloměsto, velkoměsto | Zdroj: archiv firem

Pokračování 4 / 11

3. Když se chcete vzdělávat a učit

Pozitivní leader - Jan Mühlfeit

Plánujete si rozjet podnikání? Nebo byste ráda rozvinula své osobní schopnosti a byla lepší šéfovou? Zajímají vás myšlenky lidí, kteří v životě mnohé dokázali? Chcete vědět, jak to dokázali? Do téhle knihy se začtete už při prvním čtení v knihkupectví. Kniha, ke které se budete vracet, podtrhávat si myšlenky, přemýšlet a číst ne jednou. Autorem je bývalý prezident evropského Microsoftu, který své mnohaleté zkušenosti ve vedení lidí shrnul právě do knihy Pozitivní leader. V ní vám pomůže najít způsob, jak inspirovat vlastní tým, dosáhnout vytyčených výsledků, a přitom zachovat rovnováhu mezi úspěcem a štěstím. Zjistíte, jak se zbavit stresu a negativismu a odemknout potenciál u sebe i u lidí, kteří vás obklopují.

„Pokud lidé dělají to, k čemu mají talent, co je jejich silnou stránkou, mohou být nejen produktivnější a úspěšnější, ale i šťastnější.“

Jan Muhlfeit - Pozitivní leader
Jan Muhlfeit - Pozitivní leader | Zdroj: archiv firem

Pokračování 5 / 11

4. Když chcete víc než jen příběh

Krása bezvýznamnosti – Štěpán Šimek

Ráda nad knihami přemýšlíte, není vám lhostejný svět, ve kterém žijete? Vypněte, nenechte se nikým rušit a začtěte se do dvou zdánlivě nesouvisejících příběhů, jeden z dob starověkého Říma, viděný očima mocných, kteří otáčeli kormidlem dějin, a druhý ze současnosti, jehož ústřední postavou je spisovatel obviněný z vraždy obchodníka v košer obchodě, jsou určeny těm, kdož se cítí bezvýznamnými, a přesto mohou změnit svět. Čtenáře donutí uvědomit si nerovný běh času, jež se z pohledu člověka bojujícího o spravedlnost a o vlastní život – tedy o všechno – zdá neúprosný a krutý, z pohledu lidstva a dějin je to však jen malichernost, vše má totiž někde svůj počátek a vše se neustále prolíná. Nalezne hrdina pravdu a smíření?

Štěpán Šimůnek - Krása bezvýznanosti
Štěpán Šimůnek - Krása bezvýznanosti | Zdroj: archiv firem

Pokračování 6 / 11

5. Když máte hlavu ve fantasy světě

Dcera čarodějnice – Paula Brackstone

Anglie, současnost. Elizabeth žije tichým životem. Celá staletí strávila o samotě. Po celou tu dobu se stěhovala z místa na místo, přežila morové epidemie, války a také žal, jejž nesmrtelnost přináší. Její osamělost ukončí až přátelství s mladou dívkou jménem Tegan. Elizabeth dobře ví, proč zůstává celá staletí uzavřená, ale přátelství Tegan ji obměkčí a Elizabeth se dívce otevře a začne ji učit řemeslu přírodních čarodějnic.

Chcete vědět víc? Zbývá vám jen jediné, začíst se a bez dechu hltat celý příběh.

 Paula Brackston - Dcera čarodějnice
Paula Brackston - Dcera čarodějnice | Zdroj: archiv firem

Pokračování 7 / 11

6. Když chcete trochu kvalitní erotiky

Mladá nevěsta - Alessandro Boricco

Itálie 20.století. Přijíždí sem mladá žena, která se má vdát za syna z bohaté rodiny. Ale než se ženich vrátí z Anglie, nevěsta toho ještě hodně zažije…

„Neznatelně jsem zaklonila hlavu, zavřela jsem oči a ucítila jsem tu ruku, jak vystupuje po mých nohách. Malý vzdech postačil na to, aby ji posunul tam, kde končily punčochy a začínala kůže. Zajímalo mě, jestli bych opravdu byla schopná ji zastavit.“

Alessandro Baricco - Mladá nevěsta
Alessandro Baricco - Mladá nevěsta | Zdroj: archiv firem

Pokračování 8 / 11

7. Když chcete opravdové napětí

Manželé odvedle - Shari Lapena

Kniha, která ovládá žebříček čtenosti. Nemusíte ji hledat v zadních regálech, přivítá vás hned u vchodu, kde jsou hrdě naskládány „top knihy.“ Máte-li dítě, bude vás z knihy mrazit po zádech.

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč. Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…

Shari Lapena - Manželé odvedle
Shari Lapena - Manželé odvedle | Zdroj: archiv firem

Pokračování 9 / 11

8. Když jste posedlá módou

Moje cesta - Donna Karan

V této upřímné autobiografii, s předmluvou Barbry Streisand, se proslulá módní návrhářka Donna Karan důvěrně svěřuje se svým osamělým dětstvím, více než čtyřmi desetiletími strávenými v módním průmyslu, dvěma manželstvími, mateřstvím a neutuchající touhou po sebepřijetí a nalezení duševního klidu.

Donnu Karan obklopovala móda už odmalička – otec byl krejčí a matka se živila jako modelka v módních salonech a prodavačka na Sedmé avenue – přesto se toužila stát tanečnicí nebo zpěvačkou. Avšak móda byla jejím osudem. Kniha Moje cesta sleduje její pracovní začátky na pozici stážistky u Anne Klein, zrod sedmi základních kusů ženského šatníku (které navždy změnily způsob oblékání pracujících žen) a raketový vzestup její firmy. Vedle pikantních historek z branže Karan otevřeně o svém bouřlivém milostném životě, o všech svých blízkých, o které během let přišla, a o sebeuvědomění, ke kterému dospěla právě v době, kdy dosáhla vrcholu profesního a finančního úspěchu.

 Donna Karan - Moje cesta
Donna Karan - Moje cesta | Zdroj: archiv firem

Pokračování 10 / 11

9. Když se ráda inspirujete zajímavými ženami

Geniální přítelkyně - Elena Ferrante

Tak musíte a moc budete chtít přečíst tento úchvatný román. Kdo že je Elena Ferrante?

Nepolská periferní čtvrť, padesátá léta minulého století. Právě tam a tehdy začíná příběh jednoho ženského přátelství. Jeho vypravěčkou je Elena, která už jako stará žena vzpomíná na svůj život, který byl vždy ovlivňován silnou osobností geniální Lily. Sama je přitom klíčovou postavou zas pro Lilin osud, v jejích očích je tou geniální kamarádkou naopak ona. Druhý díl Příběh nového jména si půjdete opatřit jen pár minut po přečtení nového a užijete si ho ještě víc. Ten totiž zachycuje dobu mládí obou hrdinek a soustřeďuje se na objevování jejich vlastní sexuality, slasti a bolesti, jež jsou s ní spjaty, a také na nesnadnou situaci „geniálních“, svobodomyslných a zároveň po lásce toužících dívek ve světě neapolských mužů, pro které milovat znamená především vlastnit. Toto téma rezonuje s historickým pozadím děje, s báječnými šedesátými lety, kdy se Itálie po letech fašismu.

Elena Ferrante - Geniální přítelkyně
Elena Ferrante - Geniální přítelkyně | Zdroj: archiv firem

Pokračování 11 / 11

10. Když milujete svůj život

Barbora Šťastná – Dobrá tak akorát

Tak jako autorka blogu Šťastný blog a knihy Šťastná kniha, u jejíchž vtipných postřehů, životních omylů, s lehkým nadhledem, si začnete užívat svůj život. Jestli chcete opravdu letní knihu, u které budete šťastná, spokojená, tak si ji musíte přečíst.

„Dlouho jsem si myslela, že opravdový a báječný život začne, až zhubnu, udělám si pořádek ve skříni i v účetnictví, změním účes… prostě až se zlepším. Jenže život začal i bez toho. Je chaotický, stresující, ale skvělý a zábavný! Takže tahle kniha je o tom, co se mi nepovedlo. O tom, co jsem nestihla, pokazila nebo to nedopadlo podle mých představ. Ale taky o tom, že takovýhle život je doopravdy můj a takhle mě baví. Zkrátka že je dobrý tak akorát.“

Bára Štastná - Dobrá tak akorát
Bára Štastná - Dobrá tak akorát | Zdroj: archiv firem