Kolorit monumentálních soch dokreslují i kojící matky.

Kolorit monumentálních soch dokreslují i kojící matky. Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové

Kojící sochy, Matka Tereza a balkánská živočišnost. Skopje oslavuje ženskost!

Mosty přes řeku Vardar oddělují historické od moderního, bohaté od chudého, bujaré od poklidného. A nebo naopak všechny protiklady propojují v jediný celek. Zdánlivě šedivá Skopje pak roztáčí sukni a proměňuje se v barevný labyrint s divokou příchutí balkánu a orientu. A tak, jako matka miluje všechny své děti, tak i hlavní město Severní Makedonie ochraňuje, přijímá a podporuje všechny své obyvatele a návštěvníky, nehledě na jejich víru, barvu kůže, jazyk nebo původ.

Zapomeňte na všechno, co jste se o Severní Makedonii kdy dočetli. Zavřete oči a představte si teplou a měkkou náruč, do které se schoulíte, kdykoliv potřebujete utěšit. Vybavte si svou oblíbenou vůni, dotyk i chuť a přestaňte mít strach z neznámého. Čím víc se tomu pocitu oddáte, tím spíš Skopji pochopíte.

Srdce z kamene

Socha Alexandra Makedonského na hlavním Náměstí Makedonie je jen jedním z mnoha bizarních objektů ve veřejném prostoru. Skopjské ulice jsou prošpikovány kamennými podobiznami historicky významných osobností v nadživotní velikosti i napodobeninami běžného života. Sochy kojících matek, těhotných žen, skákajících plavkyň, dívek s nákupními taškami nebo mileneckých dvojic, dotvářejí atmosféru tohoto podivuhodného místa. Vyprahlé ulice svlažují tryskající fontány a stánky s čerstvým ovocem, sisha bary a čajovny a vy budete mít chuť, posadit se pozorovat mumraj kolem sebe. Možná budete uneseni vším tím balkánským nevkusem, a nebo odhodíte "zápaďácký" styl, zujete si boty a protančíte noc na ulici až do rána!

Kolorit monumentálních soch dokreslují i kojící matky.
Kolorit monumentálních soch dokreslují i kojící matky. | Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové

Kukuřice, Tavče Gravče a cukrová vata

Zatímco v některých městech Severní Makedonie jednotlivé národnosti a etnika převažují, ve Skopji se všichni vaří v jednom kotli. Makedonci, Albánci, Turici i Romové. Sedí spolu na ulici, pokuřují v baru, překřikují se na tržišti v místě zvaném Čaršija. Jeden z nejstarších balkánských bazarů předvádí odvážný kulturní mix s důrazem na dobré jídlo i pohodovou atmosféru. Ta končí v momentě, kdy začíná smlouvání a konkurenční boje. Ty zde ale nejsou nijak nelítostné, naopak. Roztomile kolorují obchody s koberci, keramikou nebo šperky, kterých je zde opravdu požehnaně. Kdo se umí nejlépe odprezentovat, toho zboží má šanci na úspěch.

Remzie, 84 let, Albánka. Spolu s rodinou utekla před válkou do Německa, ale tak moc se jí stýskalo po domově, že se vrátila do Debaru.
Remzie, 84 let, Albánka. Spolu s rodinou utekla před válkou do Německa, ale tak moc se jí stýskalo po domově, že se vrátila do Debaru. | Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové

Po úspěšném nákupu je nutné nabrat síly u dobrého jídla a pití. Tradiční makedonská kuchyně je ovlivněna tureckou, balkánskou ale i středozemní. Národním makedonským jídlem je pak Tavče gravče neboli zapečený eintopf z fazolí, cibule, papriky a koření. Pokud si hutnou porcí luštěnin v parném létě nejste úplně jistí, nakupte si čerstvé ovoce nebo místní rajčata a vychutnejte si je ve stínu hradeb pevnosti Kale, odkud je výhled nejen na místní moderní stavby, ale i na svíravou náruč okolních hor.

Výhled na město Skopje.
Výhled na město Skopje. | Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové

Nad městem a za město

Sami Skopjané svůj volný čas nejraději tráví na kopci Vodno s obřím kovovým křížem. Na vrchol se dá dojít pěšky z centra, a nebo využít kabinovou lanovku. Je odsud nádherný výhled na celé město, ale klid a pohodu v současné době ruší četné technické práce. Ačkoliv nejspíš půjde o lákavou turistickou atrakci, která sem přiláká ještě větší množství lidí, místní jsou z plánované výstavby restaurace ve výšce kříže znechuceni. Prý tak přijdou o poslední klidné místo v přilehlém okolí.

Takhle nějak vypadá svoboda. Hory a stan.
Takhle nějak vypadá svoboda. Hory a stan. | Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové

Útěk z ruchu a smogu ale může směřovat i jiným směrem. Třeba do náruče kaňonu Matka. Ten leží necelých 30 kilometrů odtud a je učiněnou oázou. Azurově modrá voda, skály, jeskyně, kostelíky, ale také velké množství turistů a všudypřítomných odpadků jsou důkazem toho, že se jedná o jedno z nejoblíbenějších míst místních obyvatel. Rodiny Makedonců sem o víkendech často vyrážejí s napěchovanými piknikovými koši na celý den.

Západ slunce v horách Severní Makedonie.
Západ slunce v horách Severní Makedonie. | Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové

Nejslavnější matka

A aby těch matek nebylo málo, nelze nevzpomenout na tu nejslavnější z nich, matku Terezu. Tato slavná Albánka se zde totiž v roce 1910 narodila, jako Agnes Bojaxhiuová Při křtu dostala jméno Agnes a doma jí říkali Gonxha neboli Poupátko. Její dětství a mládí si můžete připomenout v muzeu, které stojí v místě jejího rodného domu v samém centru města.

Jedním ze symbolů hlavního města Severní Makedonie je Matka Tereza. Kontroverzní svatá Matka se tu narodila před 111 lety.
Jedním ze symbolů hlavního města Severní Makedonie je Matka Tereza. Kontroverzní svatá Matka se tu narodila před 111 lety. | Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové

Moderní antika

V roce 1963 zasáhlo Skopje silné zemětřesení, které zničilo velkou část domů v samém centru města. Rekonstrukce a výstavba nových budov probíhá prakticky neustále. O tom, proč jsou moderní budovy stylizovány do pseudoantických slohů, není potřeba pátrat. Proti gustu... Hlavně, že se to místním líbí, že si děti mají kde hrát a sochaři budou mít na pivo a burek.

Balkán se nedá popsat, ten se musí zažít.
Balkán se nedá popsat, ten se musí zažít. | Zdroj: Archiv Veroniky Zenklové