...

... Zdroj: iStock.com

Seznamte se: Skvalen je ingredience, která vám v létě může zachránit pleť

Má divné jméno, ale vynahradí vám to svými dovednostmi. Je to doslova super ingredience, která umí pleť zahojit i omladit.

Pandemie způsobila hodně škody, ale o čem se příliš nemluví, protože to nejsou životně důležité otázky, je naše pleť. Nejen kvůli nošení roušek, ale také následkem prodělaného covidu pokožka mnohých vypadá, jako když okamžitě potřebuje dovolenou v teplých krajích.

Tip na video: Jak se opalovat bezpečně?

Video placeholde

Tu vám sice zajistit nedokážeme, ale přípravky, které vám pomohou tak vypadat, poradit umíme. Skvalen dokáže pokožku zjemnit a vyhladit, uklidnit její podráždění a případné zarudnutí. Zároveň je anitkomedonní, takže se mohou používat na všechny typy pleti. Nejvíc ale sedí pokožce suché nebo zralé nebo takové, která má sklony k podráždění.

Jaký rozdíl je ale mezi skvalenem a skvalanem? Skvalen je ona tělu vlastní látka, která se pomocí aktivity určitých enzymů rozkládá na skvalan. Ten pak obsahují kosmetické produkty, takže úplně korektní by bylo říct, že se jedná o kosmetiku se skvalanem.

Nicméně právě onen termín „skvalen“ je s ohledem na beauty průmysl tak častý, že nemá smysl zde příliš slovíčkařit. Přípravky se skvalenem se ideálně hodí pro letní období, protože ukonejší kůži spálenou od sluníčka. Nemusíte se bát také použít kosmetiku s obsahem skvalenu i v případě, že máte mastnou pleť a trpíte akné. Některé super ingredience jako retinol nebo niacimid by se neměly míchat s těmi dalšími, ale skvalen se snáší úplně se všemi. Takže olej se skvalenem klidně můžete smíchat se svým sérem, které obsahuje niacimid a... voilá, super výživný koktejl pro vaši pleť je na světě. Určitě sáhněte po přípravích, které obsahují výhradně přírodní skvalen. Takových by sice měla být většina, ale jeden nikdy neví, je lepší to zkontrolovat na štítku výrobku.

Jakmile budete mít svůj produkt se skvalenem doma, nic vám nebrání v založení své domácí beauty laboratoře: Vmíchejte pár kapek skvalenového oleje do svého krému nebo použijte krátce před aplikací produktů s retinolem. Díky tomu se vyhnete případnému podráždění. Nebuďte překvapení, že skvalenový olej se do pokožky nevsákne úplně. Aby se tak stalo, namažte se po aplikaci skvalenového oleje ještě svým běžným pleťovým sérem.

Jedná se o přírodní organickou sloučeninu, která se běžně vyskytuje například v sekretu mazových žláz. Název „skvalen“ vznikl jako odvozenina od jater žraloka rodu Squalus, odkud byl poprvé izolován. Dnes se už naštěstí získává jinak: z olivového či lněného oleje, semínek laskavce, cukrové třtiny, oleje z rýžových otrub nebo z pivovarských kvasinek. Jeho výhodou je, že uklidňuje podrážděnou pokožku, ale zároveň také posiluje kožní bariéru. Dobře si rozumí s retinolem, takže se nemusíte bát tyto dva produkty zkombinovat. Používat ho mohou všechny typy pokožky, ráno i večer.

Vše, co potřebujete vědět v kostce

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 07/2021
Moje psychologie 07/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie