...

... Zdroj: Istock.com

Plavání a hubnutí: Spalujete kalorie, šetříte tělo

Když se nadhodí téma pohybu či sportu ideálního ke zhubnutí přebytečných kil, většině z nás se vybaví běh, kolo, chůze nebo třeba aerobic či posilovna. Je ale možné zhubnout plaváním, nebo je to sport vhodnější spíš na formování postavy? Jak dlouho a jak často plavat, aby se spalovaly kalorie? Zjistěte, proč doporučujeme plavání zařadit pravidelně do svých pohybových aktivit, a vyplavejte si postavu do plavek.

Plavání je skvělý pohyb, při kterém nezatěžujete klouby, posilujete svaly celého těla a spalujete při tom podkožní tuk. Díky tomu, že voda nadnáší, šetří pohyb ve vodě v maximální míře klouby. Doporučuje se tak třeba obézním lidem, kteří při jiných sportech hodně zatěžují páteř a kloubní aparát právě kvůli svým nadbytečným kilogramům. Navíc jde o skutečně velmi komplexní pohyb, při kterém rovnoměrně namáháte a zatěžujete svaly celého těla, což má skvělý dopad na vaši kondici a nemůže docházet k jednostrannému přetížení některých svalových skupin jako u některých jiných sportů, například tenisu.

Jak často plavat, aby šla kila dolů?

Abyste už během měsíce či dvou mohli pozorovat, že na vás má plavání kladný vliv a vy díky němu hubnete a formujete si postavu, jděte do bazénu dvakrát nebo třikrát týdně a plavtealespoň hodinučistého času. Na začátku se trochu protáhněte a rozcvičte a pak nasaďte vysoké tempo, což znamená zvládnout čtyřicet až šedesát pětadvacetimetrových bazénů. Tempo si udržte po celou dobu ve vodě, na pokec s kamarádkou to opravdu není. Co se týká stylu plavání, všechny jsou správné, ale věnujte pozornost správné technice. Nejvhodnější pro spalování tuků je, když budete plavat prsa. U tohoto stylu si však dejte pozor na držení těla. Při plavání s hlavou vysoko nad vodou nadměrně zatěžujete krční a bederní páteř. Ideální je pár stylů prostřídat, aby se procvičily všechny svalové skupiny.

Jaká teplota vody?

Při plavání spálíte asi 30 kilojoulů na kilogram hmotnosti za hodinu. Pro vaši představu, například u běhu při rychlosti 10 kilometrů za hodinu je to jen o 5 kilojoulů víc. Voda by měla mít alespoň 26 stupňů. Příliš teplá voda vás velmi rychle unaví, a tudíž neuplavete tolik, kolik by bylo potřeba. Pokud je naopak studenější, nebude spalování tukových zásob zdaleka tak účinné, protože tělo bude mít tendenci si tuky ukládat jakožto ochranu před chladem. Tento tzv. tulení efekt také nastává, pokud trávíte ve vodě až několik hodin každý den.

Co jíst po plavání?

Velkou nevýhodou je, že po hodině v bazénu budete velmi hladoví a budete schopni sníst mnohem více jídla, než kolik energie jste vynaložili. Myslete na to předem a připravte si s sebou zdravou a vhodnou svačinu. Je to bezpečnější, než pokud si hladoví po plavání teprve budete něco kupovat.