Hubneme do plavek: Čtyři skvělé recepty, které pomohou shodit váhu i vám! | Ženy.cz
 


Hubneme do plavek: Čtyři skvělé recepty, které pomohou shodit váhu i vám!

3. května 2018
Hubneme do plavek: Čtyři skvělé recepty, které pomohou shodit váhu i vám!
... • Foto:istock.com

Libuše, Daniela a Šárka za sebou mají první soustředění. Den plný vaření a zajímavostí o zdravém jídle je opět posunul o kousek blíž k jejich vysněnému cíli.

Prvním chodem, který mohly všechny tři naše soutěžící (společně s Petrem Havlíčkem) ochutnat, byl salát se zálivkou z tahini. Znáte to, každý dělá klasickou sladkokyselou nebo sůl, pepř, ocet a olej. Ale tahle byla speciální v tom, že se do ní používají rozemleté kešú oříšky. Salátu tak dala naprosto ojedinělou chuť.

Samozřejmě že můžete použít i tu svou klasickou. Ale tahle byla vážně skvělá. Po salátu se jen zaprášilo.

Krémová polévka

Krémové polévky slaví v tuhle chvíli boom. Už jste do ní ale někdy použili sušená rajčata? A proč vlastně ne? Jana Králiková dělá tuhle mrkvovou na svých kurzech poměrně často. Jen do ní na závěr většinou přidává smetanu.

Tu ale v našem případě raději vynechala, aby šlo opravdu o odlehčené menu. Místo ní přidala zeleninový vývar. I když vlastně Petr Havlíček proti smetaně nakonec nic neměl, prý když se dá do hrnce polévky pár lžiček na zjemnění, tak to není taková katastrofa.

Ryba v troubě a odlehčená remuláda

Losos je asi nejběžnější ryba, která se na našich talířích objevuje. Soutěžící si ji připravily opravdu velmi jednoduše. A to i s kůží. Z velkého filetu lososa si každá odkrojila kousek, který pak masem dolu a kůží nahoru ponořila do marinády alespoň na půl hodiny. Mezitím se krájela mrkev a celer na nudličky julienne. Losos se pak ještě obalil v sezamu a kůží dolů dal na plech vyložený pečicím papírem péct do trouby.

Nudličky mrkve a celeru spojila zálivka a opět sezam. Vznikl tak vynikající salát. No řekněte, napadlo by vás udělat salát jen z mrkve a celeru? Místo zálivky lze ovšem použít i zakysanou smetanu. Sladká tečka – čokoládový dort – byl prostě famózní. Vlastně naprosto vynikající bylo celé menu a všechny soutěžící i Petr Havlíček se olizovali.

Na skok od mateřských povinností si na kurz odskočila i šéfredaktorka Diety Petra Lamschová a myslím, že i ta tam našla inspiraci pro své vaření. Kurz v Gourmet Academy se prostě povedl. Soutěžící si domů odnesly nejen nové nápady, ale také spoustu informací. Třeba o tom, proč je dobré oříšky před mixováním namáčet, proč péct lososa kůží dolů nebo jak udělat správný zeleninový vývar.

A abyste z naší návštěvy také něco měly, přinášíme čtyři zdravé recepty:

Zelený salátek se sušenými rajčaty, černými olivami a tahini zálivkou

Ingredience pro 2 osoby:

Na salát: 2 hrsti špenátu, 2 hrsti polníčku, 8 cherry rajčátek, 1 hrst sušených rajčat naložených v olivovém oleji, 1 hrst černých oliv, 2 lžíce piniových semínek, 2 lžíce dýňového oleje

Na zálivku: 80 g kešú oříšků (namočených na 4 hodiny ve vodě), 2 lžíce jablečného octa, 1 lžička tahini, 100 ml vody, 1 česneku, sůl, pepř

Postup: Slijte vodu z kešú oříšků a dejte je do mixovací nádoby. Přidejte ocet, vodu, tahini, česnek, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.

Listy salátů omyjte a dejte do mísy. Cherry rajčátka nakrájejte na čtvrtky, sušená na kousky a spolu s olivami přidejte k salátu. Do zeleniny nalijte dýňový olej a dobře promíchejte. Zalijte kešú zálivkou a posypte piniovými semínky.

Asijský sezamový losos s mrkvovo-celerovou remuládou

Ingredience pro 4 osoby: 800 g lososa (filet), 2 lžíce černého sezamu, 2 lžíce bílého sezamu, 2 lžíce javorového sirupu, 1 limetka, 1,5 lžíce omáčky tamari, 1 lžíce sezamového oleje, maldonská sůl, pepř, 1 bulva celeru, 1 jablko, 1 mrkev, 1/4 citronu, 3–4 lžíce řeckého jogurtu, 1 hrst koriandru

Postup: Filet z lososa nakrájejte na čtyři stejně velké kusy.

Ze sirupu, limetkové šťávy, sezamového oleje a tamari udělejte marinádu, lososa do ní namočte a pak obalte v sezamu. Lososa osolte a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Celer oloupejte a nakrájejte na nudličky, jablko a oloupanou mrkev také. Smíchejte, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete, smíchejte s jogurtem a nasekaným koriandrem.

Mrkvový krém se sušenými rajčaty, parmazánem a semínky

Ingredience pro 4 osoby: 2 šalotky, 3 lžíce olivového oleje, 300 g mrkve, 150 g řapíkatého celeru, 50 g slunečnicových semínek, 50 g sušených rajčat v olivovém oleji, 250 ml smetany ke šlehání  33%, 500 ml vody, 30 g parmazánu, sůl, pepř

Na ozdobu: 4 lžíce dýňového oleje, 4 lžíce dýňových semínek

Postup: Na pánvi rozehřejte olivový olej a začněte na něm opékat cibulku, mrkev i kostičky řapíků. Přidejte slunečnicová semínka a sušená rajčata a opékejte, dokud nebude zelenina měkká a lehce připečená. Pak ji přesuňte do mixovací nádoby, zalijte smetanou a vodou a dohladka rozmixujte. Přelijte do hrnce, přidejte nastrouhaný parmazán a polévku ještě prohřejte, aby se sýr rozpustil. Krém můžete na talíři zakápnout dýňovým olejem a zasypat dýňovými semínky.

Raw čokoládovo-cuketový dort s čerstvým ovocem

Ingredience na 1 dort průměru 18 cm (pro 6 osob): Na korpus: 120 g mandlí, 80 g vlašských ořechů, 80 g sušených fíků

Na náplň: 250 g kakaové hmoty nebo 90% čokolády, 50 ml kokosového oleje, 1 cuketa, 150 ml kokosového mléka, 80 ml javorového sirupu, 1 lžička vanilky, špetka himálajské soli

Na ozdobu: 300 g ovoce, jedlé květy, kakaové boby

Postup: Mandle, vlašské ořechy a fíky rozmixujte, do formy vyložené potravinovou fólií natlačte směs na korpus a dejte zatuhnout do ledničky. Do mixovací nádoby dejte rozpuštěnou čokoládu, kokosové mléko, sladidlo, cuketu nakrájenou na kousky a sůl. Rozmixujte do hladkého krému. Nalijte na korpus. Dejte ztuhnout do ledničky, poté zdobte ovocem, kakaovými boby a jedlými květy.

Příběhy našich finalistek můžete podrobněji sledovat v aktuálním čísle časopisu Dieta, kde vás dále čeká například rozhovor s Darou Rolins a také tipy na to, jak se dostat do formy po porodu.

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

DIETA1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: DIETA1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 50 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

...

 

 

Autor: redakce Dieta
Jdi na homepage Zpět na začátek

Jak zhubnout

Partie Za jaký čas Kolik kg Jakým způsobem Jak zhubnout za týden Jak zhubnout za měsíc Břicho Zadek Stehna Boky Nohy Paže

V našem speciálu najdete vše, ať potřebujete zhubnout 5 kg, 8 kg, 10 kg nebo 20 kg. Všechny tipy jsou připravené ve spolupráci s odborníky. Víme, jak na ploché břicho, známe nejlepší cviky na zadek a stehna. Hubněte běháním, chůzí, plaváním, sexem nebo bez cvičení. Speciální tipy jak zhubnout po porodu. Komu pomůže Atkinsonova dieta, keto dieta, Dukanova dieta, pětifaktorová dieta a jaká jsou jejich úskalí? Jak na celulitidu, zdravý jídelníček a další tipy. Vypočítejte si své BMI. S námi zhubnete zdravě a napořád!