...

... Zdroj: red

Hubneme do plavek: Čtyři skvělé recepty, které pomohou shodit váhu i vám!

Libuše, Daniela a Šárka za sebou mají první soustředění. Den plný vaření a zajímavostí o zdravém jídle je opět posunul o kousek blíž k jejich vysněnému cíli.

Prvním chodem, který mohly všechny tři naše soutěžící (společně s Petrem Havlíčkem) ochutnat, byl salát se zálivkou z tahini. Znáte to, každý dělá klasickou sladkokyselou nebo sůl, pepř, ocet a olej. Ale tahle byla speciální v tom, že se do ní používají rozemleté kešú oříšky. Salátu tak dala naprosto ojedinělou chuť.

Samozřejmě že můžete použít i tu svou klasickou. Ale tahle byla vážně skvělá. Po salátu se jen zaprášilo.

Krémová polévka

Krémové polévky slaví v tuhle chvíli boom. Už jste do ní ale někdy použili sušená rajčata? A proč vlastně ne? Jana Králiková dělá tuhle mrkvovou na svých kurzech poměrně často. Jen do ní na závěr většinou přidává smetanu.

Tu ale v našem případě raději vynechala, aby šlo opravdu o odlehčené menu. Místo ní přidala zeleninový vývar. I když vlastně Petr Havlíček proti smetaně nakonec nic neměl, prý když se dá do hrnce polévky pár lžiček na zjemnění, tak to není taková katastrofa.

Ryba v troubě a odlehčená remuláda

Losos je asi nejběžnější ryba, která se na našich talířích objevuje. Soutěžící si ji připravily opravdu velmi jednoduše. A to i s kůží. Z velkého filetu lososa si každá odkrojila kousek, který pak masem dolu a kůží nahoru ponořila do marinády alespoň na půl hodiny. Mezitím se krájela mrkev a celer na nudličky julienne. Losos se pak ještě obalil v sezamu a kůží dolů dal na plech vyložený pečicím papírem péct do trouby.

Nudličky mrkve a celeru spojila zálivka a opět sezam. Vznikl tak vynikající salát. No řekněte, napadlo by vás udělat salát jen z mrkve a celeru? Místo zálivky lze ovšem použít i zakysanou smetanu. Sladká tečka – čokoládový dort – byl prostě famózní. Vlastně naprosto vynikající bylo celé menu a všechny soutěžící i Petr Havlíček se olizovali.

Na skok od mateřských povinností si na kurz odskočila i šéfredaktorka Diety Petra Lamschová a myslím, že i ta tam našla inspiraci pro své vaření. Kurz v Gourmet Academy se prostě povedl. Soutěžící si domů odnesly nejen nové nápady, ale také spoustu informací. Třeba o tom, proč je dobré oříšky před mixováním namáčet, proč péct lososa kůží dolů nebo jak udělat správný zeleninový vývar.

A abyste z naší návštěvy také něco měly, přinášíme čtyři zdravé recepty:

Zelený salátek se sušenými rajčaty, černými olivami a tahini zálivkou

Ingredience pro 2 osoby:

Na salát: 2 hrsti špenátu, 2 hrsti polníčku, 8 cherry rajčátek, 1 hrst sušených rajčat naložených v olivovém oleji, 1 hrst černých oliv, 2 lžíce piniových semínek, 2 lžíce dýňového oleje

Na zálivku: 80 g kešú oříšků (namočených na 4 hodiny ve vodě), 2 lžíce jablečného octa, 1 lžička tahini, 100 ml vody, 1 česneku, sůl, pepř

Postup: Slijte vodu z kešú oříšků a dejte je do mixovací nádoby. Přidejte ocet, vodu, tahini, česnek, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.

Listy salátů omyjte a dejte do mísy. Cherry rajčátka nakrájejte na čtvrtky, sušená na kousky a spolu s olivami přidejte k salátu. Do zeleniny nalijte dýňový olej a dobře promíchejte. Zalijte kešú zálivkou a posypte piniovými semínky.

...
... | Zdroj: Dieta

Asijský sezamový losos s mrkvovo-celerovou remuládou

Ingredience pro 4 osoby: 800 g lososa (filet), 2 lžíce černého sezamu, 2 lžíce bílého sezamu, 2 lžíce javorového sirupu, 1 limetka, 1,5 lžíce omáčky tamari, 1 lžíce sezamového oleje, maldonská sůl, pepř, 1 bulva celeru, 1 jablko, 1 mrkev, 1/4 citronu, 3–4 lžíce řeckého jogurtu, 1 hrst koriandru

Postup: Filet z lososa nakrájejte na čtyři stejně velké kusy.

Ze sirupu, limetkové šťávy, sezamového oleje a tamari udělejte marinádu, lososa do ní namočte a pak obalte v sezamu. Lososa osolte a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Celer oloupejte a nakrájejte na nudličky, jablko a oloupanou mrkev také. Smíchejte, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete, smíchejte s jogurtem a nasekaným koriandrem.

...
... | Zdroj: Dieta

Mrkvový krém se sušenými rajčaty, parmazánem a semínky

Ingredience pro 4 osoby: 2 šalotky, 3 lžíce olivového oleje, 300 g mrkve, 150 g řapíkatého celeru, 50 g slunečnicových semínek, 50 g sušených rajčat v olivovém oleji, 250 ml smetany ke šlehání – 33%, 500 ml vody, 30 g parmazánu, sůl, pepř

Na ozdobu: 4 lžíce dýňového oleje, 4 lžíce dýňových semínek

Postup: Na pánvi rozehřejte olivový olej a začněte na něm opékat cibulku, mrkev i kostičky řapíků. Přidejte slunečnicová semínka a sušená rajčata a opékejte, dokud nebude zelenina měkká a lehce připečená. Pak ji přesuňte do mixovací nádoby, zalijte smetanou a vodou a dohladka rozmixujte. Přelijte do hrnce, přidejte nastrouhaný parmazán a polévku ještě prohřejte, aby se sýr rozpustil. Krém můžete na talíři zakápnout dýňovým olejem a zasypat dýňovými semínky.

...
... | Zdroj: Dieta

Raw čokoládovo-cuketový dort s čerstvým ovocem

Ingredience na 1 dort průměru 18 cm (pro 6 osob): Na korpus: 120 g mandlí, 80 g vlašských ořechů, 80 g sušených fíků

Na náplň: 250 g kakaové hmoty nebo 90% čokolády, 50 ml kokosového oleje, 1 cuketa, 150 ml kokosového mléka, 80 ml javorového sirupu, 1 lžička vanilky, špetka himálajské soli

Na ozdobu: 300 g ovoce, jedlé květy, kakaové boby

Postup: Mandle, vlašské ořechy a fíky rozmixujte, do formy vyložené potravinovou fólií natlačte směs na korpus a dejte zatuhnout do ledničky. Do mixovací nádoby dejte rozpuštěnou čokoládu, kokosové mléko, sladidlo, cuketu nakrájenou na kousky a sůl. Rozmixujte do hladkého krému. Nalijte na korpus. Dejte ztuhnout do ledničky, poté zdobte ovocem, kakaovými boby a jedlými květy.

...
... | Zdroj: Dieta

Příběhy našich finalistek můžete podrobněji sledovat v aktuálním čísle časopisu Dieta, kde vás dále čeká například rozhovor s Darou Rolins a také tipy na to, jak se dostat do formy po porodu.

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

DIETA1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: DIETA1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 50 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red