Grilovaná kuřecí prsa se salátem z karotky
INGREDIENCE
2 kuřecí prsa
2 lžíce olivového oleje (na osmažení masa)
1 radicchio salát
1 bílá čekanka
2 karotky
1 zelená paprika
20 zelených oliv
2 lžíce medu
šťáva z jedné limety
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
POSTUP
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a ogrilujeme po obou stranách. Poté stáhneme z plotny a nakrájíme na proužky. Mezitím rozebereme radicchio i čekanku, opláchneme a natrháme na menší kousky. Karotky očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Zelenou papriku očistíme, zbavíme semeníku a nakrájíme na tenké proužky. Olivy nakrájíme na kousky nebo kolečka. Zeleninu smícháme v míse, přidáme sůl, pepř, med, limetovou šťávu, olej a vše promícháme. Přidáme kuřecí kousky a můžeme servírovat.
Upečte si batáty: Jsou sladké, zdravé a snižují cholesterol!
Svěží mangový salát
INGREDIENCE
1 velké zralé mango
10 růžičkových kapustiček
1 svazek ředkviček
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce dýňových semínek
1 lžíce kokosových pražených plátků
sůl, pepř
POSTUP
Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky. Kapustičky oloupeme, spaříme na 2 minuty v horké vodě a rychle zchladíme v ledové vodě. Poté nakrájíme na velmi jemné proužky. Ředkvičky očistíme, zbavíme kořene a stonků a rovněž nakrájíme na velmi jemné tenké látky. Vše dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu, olivový olej a promícháme. Zdobíme dýňovými semínky a kokosovými plátky.
Mlsání povoleno: Upečte si mangový cheesecake!
Flank steak se zeleninou
INGREDIENCE
300 g flank steaku
olivový olej
300 g zeleniny: různé druhy květáků (barevný, fialový, zelený, bílý) a brokolice
sezamový olej
šťáva z jednoho pomeranče
řepné listy
chilli
listová petržel
2 lžíce míchaných sezamových semínek
sůl, pepř
POSTUP
Flank steak osolíme, opepříme, lehce zakápneme olivovým olejem a zprudka opečeme po obou stranách tak, aby zůstal uvnitř lehce růžový. Pak nakrájíme na tenké plátky. Květák a brokolici rozebereme na jednotlivé malé růžičky, dáme do vařící vody, necháme spařit asi 2 minuty a pak rychle ochladíme v ledové vodě. Necháme zchladnout a zakápneme sezamovým olejem a pomerančovou šťávou. Přidáme nakrájené řepné listy, nasekané chilli, listovou petržel, sezamová semínka a promícháme. Servírujeme s flank steakem.
Salát nemusí být hladový! Vyzkoušejte ho s chřestem a hovězím steakem!
Salát z polníčku, chilli, krevet a avokáda
INGREDIENCE
100 g loupaných velkých krevet
olivový olej
1 lžíce rybí omáčky
šťáva ze 2 citronů
2 lžíce medu
1 chilli paprička
150 g polníčku
1 avokádo
1/2 čerstvého ananasu
2 lžíce čerstvé máty
sůl
POSTUP
Krevety v misce promícháme se lžící olivového oleje, rybí omáčkou, šťávou z jednoho citronu, medem, nakrájenou chilli papričkou a orestujeme. Do mísy dáme polníček, na kostky nakrájené avokádo a ananas, čerstvou mátu, trochu chilli z marinády a orestované krevety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou.
Deset svačinek, které nastartují metabolismus a nepřiberete po nich
Grilovaná dýně s granátovým jablkem
INGREDIENCE
1 dýně Hokkaidó
4 lžíce olivového oleje
špetka mletého koriandru
1 malý fenykl
zrníčka z jednoho granátového jablka
2 lžíce pažitky
1/2 pomeranče
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžičky javorového sirupu
3 lžíce pistácií
sůl, pepř
POSTUP
Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Dáme na pečicí papír, pokapeme olivovým olejem, posypeme solí, pepřem, koriandrem a dáme péct do trouby asi na 15–20 minut při 200 °C nebo dokud dýně nezačne zlátnout. Poté necháme lehce vychladnout. Přidáme na proužky nakrájený fenykl, granátová zrníčka, nasekanou pažitku a na kousky nakrájený pomeranč. Vše promícháme, osolíme, opepříme a zakápneme vinným octem, javorovým sirupem a olivovým olejem. Před podáváním posypeme pistáciemi.
Recepty vyšly v časopise Dieta. V aktuálním čísle najedete spoustu informací o zdravém životním stylu a také rozhovor s Kateřinou Kairou Hrachovcovovu.