...

... Zdroj: red

Lehká jídla, která rozhýbou metabolismus: Jak připravit kuře, rybu nebo dýni?

Po všech těch vánočních hodech to chce na začátek roku trochu odlehčit. Novoroční jídelníček by měl být pestrý, barevný a čerstvý. Navíc takový, který dodá tělu energii, vitaminy, ale zároveň rozproudí spalování a metabolismus.

Grilovaná kuřecí prsa se salátem z karotky

INGREDIENCE

2 kuřecí prsa

2 lžíce olivového oleje (na osmažení masa)

1 radicchio salát

1 bílá čekanka

2 karotky

1 zelená paprika

20 zelených oliv

2 lžíce medu

šťáva z jedné limety

4 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

POSTUP

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a ogrilujeme po obou stranách. Poté stáhneme z plotny a nakrájíme na proužky. Mezitím rozebereme radicchio i čekanku, opláchneme a natrháme na menší kousky. Karotky očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Zelenou papriku očistíme, zbavíme semeníku a nakrájíme na tenké proužky. Olivy nakrájíme na kousky nebo kolečka. Zeleninu smícháme v míse, přidáme sůl, pepř, med, limetovou šťávu, olej a vše promícháme. Přidáme kuřecí kousky a můžeme servírovat.

Pokračování 2 / 5

Svěží mangový salát

INGREDIENCE

1 velké zralé mango

10 růžičkových kapustiček

1 svazek ředkviček

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce dýňových semínek

1 lžíce kokosových pražených plátků

sůl, pepř

POSTUP

Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky. Kapustičky oloupeme, spaříme na 2 minuty v horké vodě a rychle zchladíme v ledové vodě. Poté nakrájíme na velmi jemné proužky. Ředkvičky očistíme, zbavíme kořene a stonků a rovněž nakrájíme na velmi jemné tenké látky. Vše dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu, olivový olej a promícháme. Zdobíme dýňovými semínky a kokosovými plátky.

Pokračování 3 / 5

Flank steak se zeleninou

INGREDIENCE

300 g flank steaku

olivový olej

300 g zeleniny: různé druhy květáků (barevný, fialový, zelený, bílý) a brokolice

sezamový olej

šťáva z jednoho pomeranče

řepné listy

chilli

listová petržel

2 lžíce míchaných sezamových semínek

sůl, pepř

POSTUP

Flank steak osolíme, opepříme, lehce zakápneme olivovým olejem a zprudka opečeme po obou stranách tak, aby zůstal uvnitř lehce růžový. Pak nakrájíme na tenké plátky. Květák a brokolici rozebereme na jednotlivé malé růžičky, dáme do vařící vody, necháme spařit asi 2 minuty a pak rychle ochladíme v ledové vodě. Necháme zchladnout a zakápneme sezamovým olejem a pomerančovou šťávou. Přidáme nakrájené řepné listy, nasekané chilli, listovou petržel, sezamová semínka a promícháme. Servírujeme s flank steakem.

Pokračování 4 / 5

Salát z polníčku, chilli, krevet a avokáda

INGREDIENCE

100 g loupaných velkých krevet

olivový olej

1 lžíce rybí omáčky

šťáva ze 2 citronů

2 lžíce medu

1 chilli paprička

150 g polníčku

1 avokádo

1/2 čerstvého ananasu

2 lžíce čerstvé máty

sůl

POSTUP

Krevety v misce promícháme se lžící olivového oleje, rybí omáčkou, šťávou z jednoho citronu, medem, nakrájenou chilli papričkou a orestujeme. Do mísy dáme polníček, na kostky nakrájené avokádo a ananas, čerstvou mátu, trochu chilli z marinády a orestované krevety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou.

Pokračování 5 / 5

Grilovaná dýně s granátovým jablkem

INGREDIENCE

1 dýně Hokkaidó

4 lžíce olivového oleje

špetka mletého koriandru

1 malý fenykl

zrníčka z jednoho granátového jablka

2 lžíce pažitky

1/2 pomeranče

1 lžíce bílého vinného octa

2 lžičky javorového sirupu

3 lžíce pistácií

sůl, pepř

POSTUP

Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Dáme na pečicí papír, pokapeme olivovým olejem, posypeme solí, pepřem, koriandrem a dáme péct do trouby asi na 15–20 minut při 200 °C nebo dokud dýně nezačne zlátnout. Poté necháme lehce vychladnout. Přidáme na proužky nakrájený fenykl, granátová zrníčka, nasekanou pažitku a na kousky nakrájený pomeranč. Vše promícháme, osolíme, opepříme a zakápneme vinným octem, javorovým sirupem a olivovým olejem. Před podáváním posypeme pistáciemi.

Recepty vyšly v časopise Dieta. V aktuálním čísle najedete spoustu informací o zdravém životním stylu a také rozhovor s Kateřinou Kairou Hrachovcovovu.

...
... | Zdroj: red