Lehká jídla, která rozhýbou metabolismus: Jak připravit kuře, rybu nebo dýni? | Ženy.cz
 


Lehká jídla, která rozhýbou metabolismus: Jak připravit kuře, rybu nebo dýni?

20. ledna 2020 • 06:00
  • Lehká jídla, která rozhýbou metabolismus: Jak připravit kuře, rybu nebo dýni?

    Po všech těch vánočních hodech to chce na začátek roku trochu odlehčit. Novoroční jídelníček by měl být pestrý, barevný a čerstvý. Navíc takový, který dodá tělu energii, vitaminy, ale zároveň rozproudí spalování a metabolismus.

    Grilovaná kuřecí prsa se salátem z karotky

    INGREDIENCE

    2 kuřecí prsa

    2 lžíce olivového oleje (na osmažení masa)

    1 radicchio salát

    1 bílá čekanka

    2 karotky

    1 zelená paprika

    20 zelených oliv

    2 lžíce medu

    šťáva z jedné limety

    4 lžíce olivového oleje

    sůl, pepř

    POSTUP

    Kuřecí prsa osolíme, opepříme a ogrilujeme po obou stranách. Poté stáhneme z plotny a nakrájíme na proužky. Mezitím rozebereme radicchio i čekanku, opláchneme a natrháme na menší kousky. Karotky očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Zelenou papriku očistíme, zbavíme semeníku a nakrájíme na tenké proužky. Olivy nakrájíme na kousky nebo kolečka. Zeleninu smícháme v míse, přidáme sůl, pepř, med, limetovou šťávu, olej a vše promícháme. Přidáme kuřecí kousky a můžeme servírovat.

  • Svěží mangový salát

    INGREDIENCE

    1 velké zralé mango

    10 růžičkových kapustiček

    1 svazek ředkviček

    2 lžíce citronové šťávy

    2 lžíce olivového oleje

    2 lžíce dýňových semínek

    1 lžíce kokosových pražených plátků

    sůl, pepř

    POSTUP

    Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky. Kapustičky oloupeme, spaříme na 2 minuty v horké vodě a rychle zchladíme v ledové vodě. Poté nakrájíme na velmi jemné proužky. Ředkvičky očistíme, zbavíme kořene a stonků a rovněž nakrájíme na velmi jemné tenké látky. Vše dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu, olivový olej a promícháme. Zdobíme dýňovými semínky a kokosovými plátky.

  • Flank steak se zeleninou

    INGREDIENCE

    300 g flank steaku

    olivový olej

    300 g zeleniny: různé druhy květáků (barevný, fialový, zelený, bílý) a brokolice

    sezamový olej

    šťáva z jednoho pomeranče

    řepné listy

    chilli

    listová petržel

    2 lžíce míchaných sezamových semínek

    sůl, pepř

    POSTUP

    Flank steak osolíme, opepříme, lehce zakápneme olivovým olejem a zprudka opečeme po obou stranách tak, aby zůstal uvnitř lehce růžový. Pak nakrájíme na tenké plátky. Květák a brokolici rozebereme na jednotlivé malé růžičky, dáme do vařící vody, necháme spařit asi 2 minuty a pak rychle ochladíme v ledové vodě. Necháme zchladnout a zakápneme sezamovým olejem a pomerančovou šťávou. Přidáme nakrájené řepné listy, nasekané chilli, listovou petržel, sezamová semínka a promícháme. Servírujeme s flank steakem.

  • Salát z polníčku, chilli, krevet a avokáda

    INGREDIENCE

    100 g loupaných velkých krevet

    olivový olej

    1 lžíce rybí omáčky

    šťáva ze 2 citronů

    2 lžíce medu

    1 chilli paprička

    150 g polníčku

    1 avokádo

    1/2 čerstvého ananasu

    2 lžíce čerstvé máty

    sůl

    POSTUP

    Krevety v misce promícháme se lžící olivového oleje, rybí omáčkou, šťávou z jednoho citronu, medem, nakrájenou chilli papričkou a orestujeme. Do mísy dáme polníček, na kostky nakrájené avokádo a ananas, čerstvou mátu, trochu chilli z marinády a orestované krevety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou.

  • Grilovaná dýně s granátovým jablkem

    INGREDIENCE

    1 dýně Hokkaidó

    4 lžíce olivového oleje

    špetka mletého koriandru

    1 malý fenykl

    zrníčka z jednoho granátového jablka 

    2 lžíce pažitky

    1/2 pomeranče

    1 lžíce bílého vinného octa

    2 lžičky javorového sirupu

    3 lžíce pistácií

    sůl, pepř

    POSTUP

    Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Dáme na pečicí papír, pokapeme olivovým olejem, posypeme solí, pepřem, koriandrem a dáme péct do trouby asi na 15–20 minut při 200 °C nebo dokud dýně nezačne zlátnout. Poté necháme lehce vychladnout. Přidáme na proužky nakrájený fenykl, granátová zrníčka, nasekanou pažitku a na kousky nakrájený pomeranč. Vše promícháme, osolíme, opepříme a zakápneme vinným octem, javorovým sirupem a olivovým olejem. Před podáváním posypeme pistáciemi.

    Recepty vyšly v časopise Dieta. V aktuálním čísle najedete spoustu informací o zdravém životním stylu a také rozhovor s Kateřinou Kairou Hrachovcovovu.

    Autor: red

-->
Autor: Linda Háková
Jdi na homepageZpět na začátek