Dietní palačinky nebo lívance? Jde to, vyzkoušejte tyto recepty!
Milujete palačinky a lívance a máte pocit, že se příliš neslučují s dietou? Pak vás vyvedeme z omylu. Vyzkoušejte naše recepty a získáte nejen nízkokalorické jídlo, ale i zdravou a vyváženou snídani nebo večeři!
Palačinky a lívance jsou opravdu univerzální jídlo – rychlé, potěšíte s ním skoro každého člena rodiny a většinou na ně míváte ingredience doma po ruce. Problém je, že obzvlášť s marmeládou nebývají úplně dietním jídlem. Stačí ale pár triků a vaše oblíbené jídlo si můžete dát klidně i v době, kdy chcete pár kilogramů shodit.
Zatímco u sladkých receptů je pro servírování vhodnější velikost lívanců, u slaných se držte tenčí vrstvy těsta a tvořte velké palačinky, které se vám budou snadno plnit.
Co tedy vyzkoušejte?
Banánové lívance s kokosem
Na 2 porce budete potřebovat:
2 zralé rozmačkané banány
4 vejce
1/2 lžičky skořice
3 lžíce strouhaného kokosu
kokosový olej
Postup:
Vybírejte zralejší banány, aby šly dobře rozmačkat a lívanečky byly dostatečně sladké. K banánům přidejte vejce a skořici a vše dohladka vidličkou rozmíchejte. Na pánvi rozpalte tenkou vrstvu kokosového oleje a smažte malé lívanečky.
Tyto lívance jsou velice dietní, jelikož neobsahují žádnou mouku, ale zato je v nich dostatek bílkovin a tuku. Hodí se zejména do nízkosacharidové diety nebo jako lehká snídaně či svačina.
Pohankovo-ovesné lívance s kakaem
Na 2 porce budete potřebovat:
300 g bílého 5% jogurtu
3 vejce
60 g pohankové mouky
70 g ovesné mouky
1 lžíci javorového sirupu
1 lžíci holandského kakaa
špetku soli
kokosový olej
Postup:
Nejprve si v misce smíchejte tekuté suroviny a poté do nich přisypejte mouku a kakao. Těsto by mělo mít jogurtovou konzistenci. Na pánvi rozpalte lžičku kokosového oleje a tvořte z těsta malé lívanečky. Ty servírujte nejlépe s horkým lesním ovocem.
Celozrnné matcha lívance
Na 2 až 3 porce budete potřebovat:
60 g celozrnné mouky
60 g pšeničné hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
120 ml polotučného mléka
3 vejce
1 lžičku matcha prášku
špetku soli
kokosový olej
Postup:
Smíchejte celozrnnou mouku s hladkou pšeničnou, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a matcha prášek. Vejce si v misce rozšlehejte a přilijte mléko. Následně smíchejte tekutou směs se sypkou. Na tenké vrstvě kokosového oleje smažte malé lívanečky a ty podávejte samostatně nebo s bílým jogurtem.
Palačinka se špenátem a ricottou
Na 2 porce budete potřebovat:
2 vejce
50 g celozrnné mouky
50 g hladké pšeničné mouky
100 ml polotučného mléka
špetku himálajské soli
špetku sušeného oregana
olivový olej
Směs: 4 hrsti baby špenátu, 1 stroužek česneku, 1 ks (100 až 125 g) nastrouhané mozzarelly light, sůl, pepř
Postup:
Těsto vytvoříme snadno smícháním tekutých a sypkých surovin. Následně na olivovém oleji tvoříme tenké palačinky.
Na druhé pánvi krátce opečeme stroužek česneku, přidáme špenát, sůl a pepř. Hotový špenát dáme na palačinku, posypeme ho nastrouhanou mozzarellou a přeložíme na čtvrtinu do tvaru trojúhelníku. Vrstvy ještě teplého těsta zahřejí mozzarellu a ta se tak následně rozteče.
Celozrnná palačinka s houbovou směsí
Na 2 porce budete potřebovat:
1 vejce
120 g ovesné mouky
300 ml polotučného nebo rostlinného mléka
špetku soli
olivový olej
Směs: 1 červená cibule, 250 g čerstvých žampionů, 100 g ricotty, 1 lžíce parmazánu, 1 stroužek česneku, 1 lžička olivového oleje, sůl, pepř
Postup:
Rozšlehejte vejce, smíchejte s mlékem a přisypávejte postupně mouku, dokud nedocílíte hladké konzistence. Nakonec těsto osolte.
Na olivovém oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte na plátky nakrájené žampiony a zprudka opečte. Po pár minutách přidejte ricottu, prolisovaný stroužek česneku a lžíci parmazánu. Nakonec směs opepřete a dle chuti osolte.