...

... Zdroj: iStock.com

Co jíst při kocovině, abyste přežili v práci a zbytečně nepřibrali?

Receptů na kocovinu existuje spousta. Někdo nedá po prohýřené noci dopustit na takzvaný vyprošťovák, jsou tací, kteří sázejí na sladké, a jiní se zase pro jistotu jídla nedotknou až do odpoledních hodin. Ovšem většina toho, co nám pomáhá, není zrovna kaloricky přívětivou variantou.

Možná vás čeká pár vánočních večírků a byla by škoda před Vánoci nabrat zbytečnou váhu. A tak vám přinášíme odborníky sestavený jídelníček, který by vám měl pomoci přežít den a zmírnit trápení po alkoholovém excesu – ovšem tak, aby člověk přežil den jinak než na chlebíčcích s majonézou!

Hned po probuzení

Pijte. Alkohol odvodňuje a vy musíte dohnat to, co jste během konzumace a spánku vyplavili. Pravděpodobně budete mít žízeň celé dopoledne a na toaletu nezavítáte, tolik bude vaše tělo po zavlažení toužit.

Vypijte sklenici vody ještě před snídaní. Nejenže pomalu a šetrně nastartujete metabolismus, ale podpoříte i činnost mozku, což je – pokud se chystáte do práce – velmi vítané.

Snídaně

Pokud to váš žaludek snese, dejte si vejce. Klidně dvě. Vejce jsou zdrojem aminokyseliny zvané L-cystein, která blokujte účinky acetaldehydu, a to je zase látka, která v těle vzniká při odbourávání alkoholu. Právě ona má na svědomí ty nepříjemné projevy doprovázející kocovinu, jako jsou žízeň, bolesti hlavy, bušení srdce, nevolnost a další.

A pokud zvládnete vejce, je čas na šálek kávy pro povzbuzení. Pozor ovšem na to, že káva také odvodňuje, takže nezapomeňte úměrně tomu přidat tekutiny.

Dopoledne

Myslete na to, že tělo potřebuje dodat potřebné minerály a soli. Můžete zkusit vincentku, pokud ji snesete, jinou minerálku nebo například kokosovou vodu. Možná máte v tuto chvíli chuť na sladké, pokuste se ale vyvarovat zbytečných kalorických bomb. Zkuste třeba ořechy a sušený zázvor, ten totiž navíc pomůže zklidnit žaludek.

Oběd

Pravděpodobně pošilháváte po řízku s bramborovým salátem nebo smaženém sýru s hranolkami. Mnohem lepší a stejně uspokojivou variantou ale bude nějaké mexické jídlo. Bez výčitek si dejte velké burrito nebo cokoliv jiného, a hlavně nezapomeňte na guacamole omáčku! Avokádo obsahuje velkou dávku draslíku, který právě potřebujete, a spoustu dalších tělu prospěšných látek.

Odpoledne

Pokud na vás doléhá únava, dejte si protentokrát raději mátový čaj místo další kávy. Vaše tělo dostatečně zavlaží a na rozdíl od kávy pomůže zklidnit žaludek. K odpolední svačině snězte banán. Také ten je bohatý na draslík, fruktóza vám zase dodá energii.

Večeře

Povečeřte obrovský zelený salát. Ten vám dodá potřebné vitaminy a živiny, o které jste přišli během svého červenovinného či gintonicového maratonu. Můžete si dát také zeleninovou polévku nebo vývar. A když budete mít chuť na omeletu, je to skvělá volba, protože se stále ještě vyplatí doplňovat L-cystein.

Anebo si jednoduše také na rovinu můžeme říct, že po večírku svůj jídelníček prostě řešit nebudeme, a celý den se stane jednou velkou dietní chybou. Což vůbec není marná varianta, která - řečeno slovy klasika - „v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství“. Tak na vaše zdraví!