Vajíčka v hlavní roli: Božské snídaně, které vám zpříjemní celý den!

28. října 2017
Vejce a já • Foto: Ondřej Košík

Po probuzení rozespale vklouznout do měkkých teplých ponožek a zalézt si ještě v pyžamu s knížkou Betty MacDonaldové k pořádné snídani, která jako by neměla nikdy skončit. Tak lehce prostopášná a pohodlná mohou být i vaše víkendová rána. 

BRAMBOROVÁ HNÍZDA S VEJCI
Bramborová hnízda s vejciAutor: Ondřej Košík

4 porce

PŘÍPRAVA: 65 minut 

SUROVINY:

4 velké brambory typu B

2 batáty

300 g anglické slaniny

3 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

1 lžíce másla na vymazání formiček

8 vajec

POSTUP:

1. Brambory uvařte ve slupce téměř doměkka, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Smíchejte je s nadrobno nakrájenou a nasucho orestovanou slaninou, olivovým olejem, solí. Takto připravenou směs naplňte do máslem vymazaných formiček tak, aby uprostřed zůstal důlek na vajíčka.

2. Formičky s bramborami pečte v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova, asi 20 minut. Poté do každé formičky opatrně rozklepněte vejce, osolte, opepřete, vraťte do trouby a pečte, dokud se bílek nezatáhne, přibližně 15 minut.

OMELETOVÉ WRAPY

Omeletové wrapyAutor: Ondřej Košík

4 porce

PŘÍPRAVA: 30 minut

SUROVINY:

8 velkých vajec

8 lžic studené vody

4 lžíce jemně nasekané pažitky a petrželky

sůl a pepř

olej na smažení

1 listový salát (podle chuti)

200 g plátkového sýra

200 g parmské šunky

POSTUP:

1. Vejce spolu s vodou rozšlehejte v míse, přidejte nasekané bylinky, podle chuti osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte.

2. Na pánvi na oleji usmažte z obou stran tenké omeletky. Opatrně je nechte sklouznout z pánve na talíř a každou naplňte listy salátu, plátky sýra a parmské šunky, zarolujte a rozkrojte napůl. Tip: Pro děti je nejlepší natrhat do wrapů ledový salát nebo sladká srdíčka salátu hlávkového. Rukola a římský salát jim dodá na pikantnosti.

SALÁT SE SMAŽENÝM VEJCEM
Salát se smaženým vejcemAutor: Ondřej Košík

4 porce

PŘÍPRAVA: 40 minut

SUROVINY:

10 vajec

200 ml octa

hladká mouka na obalení

panko strouhanka na obalení

olej na smažení

2 listové saláty podle chuti

4 plátky prorostlé slaniny

100 ml podmáslí

20 g strouhaného parmazánu

2 lžíce nasekané pažitky

sůl a pepř

POSTUP:

1. Nejprve 8 vajec uvařte ve vodě s octem doztracena. Nechte je vychladnout, velmi opatrně je protáhněte trojobalem z mouky, vyšlehaných vajec a panko strouhanky. Rychle rozehřejte vysokou vrstvu oleje a vejce do něj ponořte maximálně na 1 minutu, aby uvnitř žloutek ještě tekl.

2. Osmažená vejce podávejte na salátu spolu s nasucho orestovanou slaninou a dipem z podmáslí smíchaného s parmazánem, pažitkou, solí a pepřem.

Recepty vyšly v magazínu F.O.O.D.

Další skvělé recepty z vajec najdete ZDE!

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy