Letos uplynulo 40 let od pohádkové svatby Diany a Charlese

Letos uplynulo 40 let od pohádkové svatby Diany a Charlese Zdroj: Profimedia.cz

40 let od svatby Diany a Charlese: Co možná nevíte o ikonických svatebních šatech?

Dnes je to přesně čtyřicet let od chvíle, kdy si princ Charles a Diana Spencer dali manželský slib v londýnské katedrále Sv. Pavla. Symbolem tohoto dne se už napořád staly především nevěstiny šaty – tak majestátní a ikonické, ale také zmuchlané a těžkopádné, že se v nich čerstvě dvacetiletá nevěsta poněkud ztrácela. Svatebnímu obřadu tehdy přihlíželo tři a půl tisíce lidí a v televizi ho zhlédlo dalších 750 milionů. A přesto, že Dianin módní styl dodnes fascinuje a podněcuje současné trendy, její svatební šaty možná nadobro uvízly v 80. letech minulého století. Kromě zjevné nepraktičnosti totiž reprezentují staré a zkostnatělé tradice, jako například že královská nevěsta musela být panna. Přesto mají zajímavý příběh. 

Legendární svatební róbu pro princeznu Dianu navrhla britská návrhářka Elizabeth Emanuel společně se svým manželem Davidem. Byla to bezesporu jejich nejslavnější zákaznice! V den svatby, 29. července 1981, její svatební šaty ušité z hedvábí (bohužel poněkud muchlavého), taftu a starožitné krajky, posázené deseti tisíci perliček a krystalů zhlédlo na sedm set milionů lidí.

Inspirací pro ně prý byla díla slavných malířů Botticelliho, Renoira a Degase stejně jako filmové ikony Greta Garbo, Vivien Leigh či Marlene Dietrich. Na hlavě měla tato ikonická nevěsta korunku z 18. století.

Tip na video: Připomeňte si životní příběh princezny Diany.

Dodnes se řeší, že Diana se v této opulentní a těžkopádné svatební róbě nemohla cítit pohodlně a zpětně svým způsobem symbolizuje její pocit nesvobody v manželství s Charlesem. Na druhou stranu, to ona prý trvala na co nejdelší vlečce, která nakonec měřila přes sedm a půl metru (závoj byl dokonce ještě delší).

Po letech také vyšlo najevo, že na šatech byla malá skvrnka. Způsobila si ji Diana, když se navoněla parfémem Quelques Fleurs (mix tuberózy, jasmínu a růže), ale už bylo pozdě cokoli měnit nebo čistit. Její make-up guru Barbara Daly jí proto poradila, ať si skvrnu prostě zakrývá rukou.

Jaké bude mít Diana svatební šaty, bylo do poslední chvíle tajemstvím. Novináři se to dozvěděli až v den svatby, kdy obdrželi obálku s podrobnými informacemi. Otevřít ji však směli až ve chvíli, kdy nevěsta kráčela k oltáři. Diana měla připravené i náhradní šaty pro případ, že by na veřejnost unikl design její róby předčasně.

Letos, shodou okolností v roce Dianiných nedožitých šedesátin, si lidé poprvé po pětadvaceti letech mohou prohlédnout svatební šaty princezny z Walesu na vlastní oči. Jsou totiž součástí výstavy Royal Style in the Making, která se koná v Kensingtonském paláci a potrvá do 2. ledna 2022.

Svatební šaty princezny Diany je možné si až do ledna prohlédnout na výstavě v Kensingtonu
Svatební šaty princezny Diany je možné si až do ledna prohlédnout na výstavě v Kensingtonu | Zdroj: Profimedia.cz

Zajímavý je také osud jejich tvůrců, manželů Emanuelových. Elizabeth a David se rozvedli již v roce 1990 a dodnes vedou právní bitvu o to, kdo z nich je skutečným autorem šatů. Elizabeth Emanuel prohlašuje, že se její ex-manžel na procesu vzniku vůbec nepodílel, ten tvrdí opak, a byl dokonce vybrán jako konzultant pro seriál The Crown – právě aby pomohl vytvořit dokonalou repliku Dianiných šatů.