Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Strašák jménem majonéza: Opravdu je tak strašně nezdravá?

Patříte mezi ty, kdo se už nemohou dočkat štědrovečerního bramborového salátu? A patříte zároveň i mezi ty, kteří už teď mají plnou hlavu výčitek z pozřené majonézy? Pokud vám v hlavě naskakuje kalorická kalkulačka pokaždé, když sníte byť jen lžičku této zatracované pochutiny, čtěte dál. Nakonec možná zjistíte, že to s ní není tak žhavé, a salát si užijete s čistým svědomím.

Představte si stůl, na němž jsou vyskládány potraviny, které máte rádi. Na jedné straně stolu jsou ty nezdravé a na druhé straně zdravé. Já tohle rozdělení jídla nemám ráda – nezdravé z něj totiž většinou dělá jen množství, které sníme – ale pro lepší představu se teď hodí. Je mezi vašimi nezdravými potravinami zařazena i majonéza? S klidným srdcem ji můžete pomyslně vzít a dát ji mezi jídla zdravá. Tak je to totiž správně!

TIP NA VIDEO: Jak připravit majonézu doma?

Podle toho, jak je někdy majonéza odsuzována, by se dalo předpokládat, že jde o čistý tuk toho nejhoršího typu. Přitom základ výrobku tvoří rostlinný olej a vaječné žloutky. Dále se majonéza okyseluje vinným nebo jiným druhem octa, citronovou šťávou či kyselinou citronovou. Může být dochucena hořčicí, kořením i malým množstvím cukru. Domácí majonéza bývá tučnější, protože obsahuje několikanásobně více žloutků, a někomu navíc nemusí vyhovovat, že se dělá ze syrových vajec.

Abychom to ale podtrhli a sečetli – majonézu si klidně dejte. Její chuť se jogurtem nahradit nedá a navíc jí přece nikdy nesníme celou skleničku. Zjednodušeně se dá také říct, že pokud si dáváte zeleninu zakápnutou olejem a k ní vejce, nemělo by vás běžné složení majonézy rozhodit. Jen pro srovnání, 20 gramů majonézy obsahuje 16 gramů tuku, zatímco olivový olej má na stejný počet gramů 20 g tuku.

S doporučením, že majonéza do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří, se setkáváme pořád. Můžete ho najít například i v letáčcích v ordinacích lékařů. Pohled na výživu se ale přece jen změnil. Majonéza s dobrým složením může klidně patřit mezi zdroje nenasycených mastných kyselin, které odborníci na výživu naopak doporučují. Samozřejmě bychom ji měli konzumovat s mírou a myslet na to, že není vhodné ji přidávat k tučným a smaženým jídlům, která už sama o sobě obsahují tuku dost.

Článek vyšel v časopisu Dieta. Starší i aktuální čísla Diety si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz.

.
.