Znáte jogalates? Spojení jógy a pilates je ideálním cvičením pro začátečníky.

Znáte jogalates? Spojení jógy a pilates je ideálním cvičením pro začátečníky. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Zábavný pohyb pro ty, kteří nikdy necvičili: Tohle cvičení vás protáhne, posílí a nakopne

Slíbili jste si, že letos už opravdu, ale opravdu začnete cvičit, protože špatně spíte, neustále vás bolí záda či hlava, a tak nějak celkově máte dojem, že se rozpadáte? Já měla tenhle pocit poprvé asi před šesti lety, kdy jsem jako celoživotní odpůrce sportu musela přijmout, že bez pohybu tělo prostě nefunguje. Nevěděla jsem ale, kde začít. Pak jsem objevila jogalates.

Ani jóga, ani pilates – jogalates. Cvičení, na které jsem narazila před šesti lety a o kterém se nemůžu zmínit, aniž by se druhá strana nezačala posmívat jeho názvu, mi pomohlo začít s pohybem v době, kdy jsem se cítila jako vetchá stařenka. Nikdy v životě jsem nesportovala, během hodin tělocviku jsem začala chodit za školu hned, jak jsem se odvážila zfalšovat podpis rodičů u omluvenky, a ještě se na mně podepsal divoký studentský lifestyle plný večírků a nepravidelného jídelníčku. Neměla jsem sílu, špatně jsem spala, bolela mě záda i krční páteř, což provázely časté migrény. Začít něco dělat bylo nevyhnutelné, jenže...

TIP NA VIDEO: Bolí vás záda? Zacvičte si s lektorkou jógy a buďte zase fit

Video placeholde

Jenže já sporty vždycky nesnášela. Z představy, že bych měla jít na skupinovou lekci čehokoliv nebo do posilovny, se mi spouštěla úzkost a běhání mě nebavilo. Zaujala mě jóga, kterou jsem začala cvičit podle instruktážních videí na YouTube a která mi rychle pomohla nejen k lepší fyzické, ale i psychické kondici. Problémy s bolestmi ale úplně nezmizely a já se chtěla brzo posunout někam dál. Pak jsem náhodou narazila na aplikaci, podle níž se dalo cvičit jogalates.

Jogalates je cvičení, které vymyslel jogín Jonathan Urla. Spojuje v sobě pozice z hatha jógy se cviky, jež využívá cvičení pilates. Zatímco v józe je důležitá meditace, práce s dechem a propojení a harmonizace fyzické schránky s duchovním já, pilates se zaměřuje na protažení a posílení zádových svalů a středu těla.

Díky jogalates se pořádně a poctivě protáhnete, zlepšíte si celkové držení těla, budete ohebnější, silnější, ovládnete rovnováhu, zklidníte se. Během pár desítek minut si zamakáte, ale taky si odpočinete. Endorfiny se vyplaví, hlava vypne. Naučíte se dýchat a dobře poznáte svoje tělo a jeho možnosti, které zároveň s každou další cvičící session posunete dál.

Viditelné, hmatatelné a znatelnévýsledky se totiž u jogalates dostavují rychle a to je ta nejlepší motivace. Já se díky tomuto cvičení dostala z absolutní nuly do fajn kondice, a hlavně mě díky tomu pohyb začal bavit. Po třech měsících pravidelného cvičení jsem se posunula k HIIT a poté i k silovému tréninku, díky kterému jsem tělo vytvarovala a shodila pár kilo, což bylo jen příjemným bonusem na obří hromadě benefitů. S jogalates můžete začít v každém věku a můžete se mu věnovat i doma v obýváku.

Jak začít s jogalates v pohodlí a bezpečí domova

  • Pořiďte si jógamatku nebo pěnovou podložku na cvičení. Další náčiní k jogalates nepotřebujete, ačkoliv se mohou hodit jógové bloky, které vám ze začátku pomohou s některými pozicemi. Naopak v pokročilém stadiu můžete přidat zátěž pomocí posilovacích gum nebo lehčích závaží, která se dají připnout na kotníky.

  • Při jogalates využijete stejné oblečení jako na power jógu či pilates. Chce to tedy ideálně dobře padnoucí legíny, co neškrtí, případně elastické kraťasy, sportovní podprsenku a fitness tílko nebo triko ze savého a zároveň prodyšného materiálu.

  • Teď už stačí jen vyhradit si zhruba půlhodinu času a najít si doma místo, kde kolem sebe budete mít prostor.

  • Pokud ráda cvičíte s aplikacemi, na jogalates doporučuji stáhnout si apku Fittbe Yogalates. Na YouTube zase najdete skvělé lekce jogalates u Lottie Murphy nebo u Nicole McPherson.

  • Tip pro úplné začátečnice: Aplikace Yoga Studio se sice zaměřuje výhradně na lekce jógy, je ale skvělá, a pokud jste jógu nikdy necvičila, pomůže vám naučit se správně provádět i komplikovanější pozice, čímž předejdete zranění. Při józe je čas soustředit se na technické provedení cviků, jogalates sestavy už přece jenom vyžadují určité tempo.