Jedna z nejvlivnějších celebrit světa slaví šedesátiny. Podívejte se nejzásadnější role a momenty turbulentního života Brada Pitta.

Jedna z nejvlivnějších celebrit světa slaví šedesátiny. Podívejte se nejzásadnější role a momenty turbulentního života Brada Pitta. Zdroj: 20th Century Fox, Sony Pictures Entertainment, Blue Sky Media, The Weinstein Company, Warner Bros. Pictures, iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Reality check: I jeden z největších idolů novodobé historie byl kdysi jenom roztomilé buclaté miminko.
Navzdory divokému dobovému účesu (kdo z nás něco podobného v dětství na hlavě nenosil, že?) je už tady poznat dnes zbožňovaný fešák, který má miliony fanynek a fanoušků po celém světě.
Brad Pitt se svou středoškolskou láskou Tonyou Westphalen na maturitním plese.
Brad Pitt jako dospívající mladík a sportovec, který zatím o kariéře ve filmovém byznysu pouze sní.
Nejvýznamnější součástí Pittova života je samozřejmě herectví, pojďme si tedy projít jeho největší role. Part J.D.ho ve filmu Thelma a Louisa z roku 1991 byl prvním momentem, kdy na sebe Pitt coby herec výrazně upozornil.
42
Fotogalerie

Brad Pitt slaví 60! Připomeňte si vrcholy i pády největšího idola devadesátých let

Na plátně byl melancholickým upírem, antisystémovým ranařem, armádním důstojníkem, zlodějem i špionem. V 90. letech vzal Hollywood útokem a od té doby má čerstvý šedesátník Brad Pitt miliony fanynek a fanoušků po celém světě. Vedle statusu módní a herecké ikony a jedné z nejvlivnějších celebrit současnosti je to ale také abstinující alkoholik a muž, jehož děti s ním nechtějí mít nic společného. Připomeňme si turbulentní životní a profesní dráhu hvězdy, která před několika lety z piedestalu padla až na dno.

Tak pohledný, tak charismatický a tak populární, že se jeho jméno v popkultuře stalo synonymem pro nezpochybnitelného fešáka a on sám se stal předobrazem dokonalého idolu, který zbožňují miliony fanynek a fanoušků po celém světě. 18. prosince Brad Pitt oslavil 60. narozeniny. Během několik dekád trvající kariéry v showbyznysu ztvárnil desítky zásadních rolí: některé se staly kultovními, jiné mu vynesly uznání odborné veřejnosti a nejprestižnější filmové ceny, další vydělaly miliony. Rodák z Oklahomy jako by byl pro hvězdnou dráhu předurčen: atraktivní blonďák a sportovec miloval filmy a všechno s nimi spojené už od malička. Po maturitě studoval žurnalistiku a marketing, toužil ale proniknout do světa stříbrného plátna, a tak se odstěhoval do Los Angeles. Tam obcházel castingy a živil se, jak se dalo: historka o tom, že byl prodavačem zmrzliny, hlídačem parkoviště a nějaký čas i živou reklamou v kostýmu kuřete, je legendární.

TIP NA VIDEO: Jste tým Jennifer, nebo Angelina? Připomeňte si dva osudové vztahy Brada Pitta

Video placeholde

Zlom přišel v roce 1991, kdy na sebe tehdy už relativně zkušený představitel menších rolích výrazně upozornil partem J.D. v kriminální road movie Ridleyho Scotta Thelma a Louise. Díky roli svůdného zloděje si Pitta v Hollywoodu konečně začali všímat, a tak se už o rok později objevil ve vedlejší, ale důležité úloze v dramatu Roberta Redforda Teče tudy řeka. Jako nespoutaný Tristan v Legendě o vášni si začal získávat divácká srdce – a kdo si jej do roku 1994 nevšiml, toho definitivně okouzlil coby ztrápený, melancholický a něžný vampír Louis v gotické romanci Interview s upírem. Pitt v dnes kultovním snímku bloudil staletími po boku svého nenáviděného i obdivovaného stvořitele, temně okouzlujícího Lestata s tváří Toma Cruise a adoptivní dcery i osudové lásky v jedné osobě Claudie, již si zahrála mladičká Kirsten Dunst.

Pitt se ve druhé polovině 90. let rychle vyšplhal na vrchol žebříčku nejsledovanějších celebrit a nejzbožňovanějších krasavců stříbrného plátna – časopis People ho už v roce 1995 prohlásil za nejvíc sexy muže planety. Konkurovat mu mohl snad jen o dekádu mladší kolega Leonardo DiCaprio. Ten okouzloval jemným kukučem a chlapeckým kouzlem a zároveň byl v dané době spojován především s rolemi v romantických trhácích jako Romeo a Julie (1996) nebo Titanic (1997). Možná i proto, aby nezapadl do stejné škatulky, se Pitt vydal cestou temných a drsných, rozervaných komplikovaných hrdinů. Diváci ho proto mohli obdivovat v legendárním thrilleru Sedm (1995), ve sci-fi 12 opic (1995), které mu vyneslo první oscarovou nominaci a první Zlatý glóbus, ve výpravné biografii Sedm let v Tibetu (1997) a na samém sklonku tisíciletí pak v Klubu rváčů (1999).

Pro hercův osobní život se nejzásadnějším stal roku 1994, kdy se seznámil se svou budoucí manželkou – Jennifer Aniston. Dvojici shodou okolností seznámili jejich manažeři, kteří byli přátelé. Trvalo však další čtyři roky, než se z dvojice herců stal oficiálně pár. Pitt byl tehdy krátce po rozchodu s Gwyneth Paltrow, s níž strávil tři roky a byli i zasnoubeni. Když se filmový miláček začal objevovat po boku populární Rachel Green z Přátel, bulvár měl žně – Brada a Jennifer označoval za nejzásadnější power couple 90. let. Ti dva se stali módními ikonami a média i veřejnost jim fandily; o to víc, když se Pitt a Aniston po dvou letech vztahu vzali. O rok později se Pitt objevil v epizodní roli v seriálu Přátelé. Ve stejném roce herecký pár také společně založil produkční společnost Plan B Entertainment, jejímž prvním projektem se v roce 2004 stal historický velkofilm Troja. Jakkoliv nepovedený tento snímek ve výsledku byl, Pitt v roli bájného bojovníka Achilla potvrdil, že vedle nezávislých filmů je schopen utáhnout i hlavní roli v hollywoodském blockbusteru a že pro diváctvo je velkým lákadlem.

První roky milénia skutečně patřily Bradu Pittovi, který vystoupal až na pomyslný vrchol společenského žebříčku: stal se superhvězdou. Bylo jen otázkou času, než někoho napadne nejvíc sexy muže planety před kamerou spojit s nejvíc sexy ženou planety – za tu byla tehdy považovaná Angelina Jolie. Herečka, která se podobně jako Pitt na velké plátno propracovala z indie scény, měla image potetované divošky a mezi kolegyněmi skutečně vyčnívala. Společně si zahráli v akčním filmu Mr. & Mrs. Smith, kde ztvárnili manžele a zároveň elitní zabijáky, kteří navzájem nevědí, co ten druhý ve skutečnosti dělá. Dokud si je jejich zaměstnavatelé nenajmou, aby se navzájem zneškodnili.

Už během natáčení, které probíhalo v roce 2004, se objevovaly spekulace, že mezi Pittem a Jolie přeskočila jiskra. Když pak v lednu roku 2005 Jennifer Aniston potvrdila, že se s manželem rozešli, a krátce nato požádala o rozvod, veřejnost měla jasno a zrodila se Brangelina. A i když Pitt a Jolie oficiálně přiznali, že jsou spolu, až v roce 2006, Aniston tehdy musela čelit šílenému tlaku: z jedné strany ji lidé litovali jako odkopnutou manželku, z druhé ji označovali za kariéristickou saň, která chudáku Bradovi odpírá potomky. Hvězda Přátel to ustála s grácií a většinu nevhodných a zraňujících poznámek na svou adresu nijak nekomentovala: k dávným fámám se vyjádřila až v roce 2022 v rozhovoru pro magazín Hollywood Reporter. Prozradila v něm, že se v průběhu života snažila otěhotnět několikrát a různými způsoby, ale nikdy se jí to nepodařilo. O tom, co po konci vztahu s Pittem zažívala, chystá herečka knihu.

Brad Pitt a Angelina Jolie nicméně vedle toho budovali své herecké kariéry, udržovali si status nejatraktivnějšího páru showbyznysu, věnovali se charitě a pracovali na rozšiřování rodiny. V roce 2006 Pitt adoptoval Jolieina syna Maddoxe a dceru Zaharu, mezi lety 2007 a 2008 pak společně adoptovali syna Paxe. První biologická dcera Shiloh se páru narodila v roce 2006: její fotky pak Pitt a Jolie médiím prodali za několik milionů dolarů a veškerý výtěžek věnovali charitativním organizacím pečujícím o africké děti. V roce 2008 Angelina Jolie porodila dvojčata Knoxe a Vivienne.

Když si Brangelina konečně řekla své oficiální ano – stalo se tak v roce 2014 v rámci malého soukromého obřadu ve Francii – intimní a autentické fotografie novomanželů dojaly zástupy fanoušků hvězdné dvojice. Herečka měla jednoduché bílé šaty s dlouhým závojem, na nějž byly vyšity malůvky od všech jejích dětí. Ženich ostříhaný na krátko si v duchu střídmosti vzal starší oblek, který našel v šatníku a kravatu mu musel půjčil jeden ze starších synů, protože svou si zapomněl doma. Vypadalo to jako absolutní idylka a šťastný, téměř pohádkový konec jednoho šťastného, pohádkového páru.

Zhruba rok po svatbě se ale vynořily zvěsti, že manželství Brada a Angeliny nefunguje. O Pittovi se vědělo, že úzkosti spojené se slávou a publicitou v minulosti řešil excesivním užíváním marihuany, diskutovalo se i o nadměrném pití. V roce 2016 svět obletěla zpráva, že populárního herce vyšetřuje FBI: na palubě soukromého letadla měl slovně napadnout a fyzicky ohrožovat jedno ze svých dětí. Jolie krátce nato požádala o rozvod a Pitt měl tehdy dostatek rozumu a důstojnosti, aby přijal zodpovědnost za své chování: přiznal problémy s alkoholem, oznámil, že začal abstinovat, a vyhledal pomoc Anonymních alkoholiků. Následně se stáhl z veřejného života, o závislosti a rozchodu s druhou manželkou ale promluvil v rozhovoru pro magazín GQ, který doprovodily dnes už slavné emotivní fotografie Ryana McGinleyho.

Oficiální konec Brada a Angeliny nastal v roce 2019 po vleklých tahanicích, které prodlužovala soudní bitva o opatrovnictví dětí. Dnes má nezletilé potomky ve výhradní péči Jolie, Pitt je může navštěvovat. Dospělé ratolesti hvězdného páru ale s tátou nechtějí mít nic společného: v diskuzních fórech už několik let koluje printscreen instagramového story, které na svém soukromém profilu roku 2020 zveřejnil Pax. Pittovi na něm popřál: „Všechno nejlepší ke dni otců, ty prvotřídní kreténe. Tvoje děti se třesou strachy, když jsi poblíž. Nikdy nebudeš schopen pochopit, jak moc jsi mojí rodině ublížil. Život těch, kdo jsou mi nejbližší, jsi proměnil v hotové peklo. Před světem se můžeš tvářit, jak chceš, ale pravda jednou vyjde najevo, jsi odporná lidská bytost.“

Po rozvodu Pitt útěchu a možná i svého druhu vykoupení hledal v práci. V komorním vizuálně podmanivém sci-fi Ad Astra (2019) si zahrál astronauta, který se do vesmíru vydává hledat svého dlouho ztraceného otce. Chce napravit jejich vztah a vnitřně se vyrovnat s tím, co na něm tátova absence napáchala. V Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu pak ztvárnil vysloužilého kaskadéra, který žije v přívěsu se svým psem a smyslem jeho života je dělat řidiče a ochranku svému zaměstnavateli (do jehož role režisér příznačně obsadil Leonarda DiCapria). Pittovi tento projekt vynesl vůbec prvního hereckého Oscara v životě. Loni jsme hollywoodský idol mohli vidět v pompézním Babylonu, kde se ujal role stárnoucí filmové hvězdy, která se na výsluní snaží udržet za každou cenu. Nakolik symbolický tento part byl, teprve uvidíme – aktuálně Pitt natáčí thriller Wolves, kde hraje se svým dlouholetým nejlepším kamarádem Georgem Clooneyem.

Přehled nejzásadnějších filmových rolí Brada Pitta najdete v galerii v úvodu článku.