Pokud jste se v mládí dívali na Věřte nevěřte, který příběh vás nejvíc vyděsil? Vybrali jsme naše favority.

Pokud jste se v mládí dívali na Věřte nevěřte, který příběh vás nejvíc vyděsil? Vybrali jsme naše favority. Zdroj: iStock.com, Fox Network / Grafika: Kateřina Špičáková

Pravda, nebo výmysl scenáristů? 10 nejděsivějších příběhů z Věřte nevěřte

Zvláštní náhody, tajemná znamení, podivné úkazy. Pořad Věřte nevěřte plnil v devadesátkách televizní obrazovky nejen charismatem moderátora Jonathana Frakese, ale také duchařskými historkami, z nichž často běhal mráz po zádech. Vybrali jsme desítku těch nejstrašidelnějších: pamatujeme si je totiž dodnes. Jsou ale pravdivé? To se dozvíte na konci pořadu – anebo když odpovíte v anketách, jež najdete pod jednotlivými příběhy.

Žena v zrcadle

Hned první příběh první epizody první řady Věřte nevěřte je bomba. Vypráví o Moně Watson, jíž se bortí celý svět. Po smrti rodičů se nervově zhroutila a ani její manželství nefunguje. Aby toho nebylo málo, začne ve velkém zrcadle u sebe doma vídat děsivý přízrak zkrvavené ženy. Ve strachu, že přichází o rozum, se Mona obrátí na psychiatra. Ten jí příliš nepomůže, a tak se Mona rozhodne zrcadlo prostě zakrýt dekou. Jednou v noci během silné bouře Monu vzbudí hluk: v domě je vetřelec ozbrojený nožem. Když Mona s útočníkem svádí souboj na chodbě – právě před zakrytým zrcadlem – náhodou z něj deku shodí. Přízrak se opět objeví a násilníka vyděsí natolik, že spadne ze schodů, a Mona je tak zachráněna. Později vyjde najevo, že vidina v zrcadle byla duchem ženy, již ten samý zločinec před nedávnem zavraždil.

Další děsivé příběhy z Věřte nevěřte najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 10

Příšera ve skříni

Třetí příběh druhé epizody první řady seriálu. Jeho protagonistou je chlapec jménem Danny Johnson, jenž je přesvědčen, že u něj ve skříni žije příšera. Jeho matka a starší sestra to přisuzují Dannyho bujné fantazii, jeho starší bratr Brian si z něj ale kvůli tomu utahuje a spolu s dalšími dětmi ho šikanuje. Jednou Brian přemluví ostatní ze sousedství, aby si z Dannyho vystřelili: mají v plánu jej do obávané skříně zavřít. Těsně předtím, než se jim to podaří, Danny přesvědčí Briana, aby si do skříně vlezl sám, když mu nevěří. Mladík chce před kamarády zamachrovat, a tak to udělá – jen co se zavřou dveře, začne se ozývat volání o pomoc a bouchání. Všichni kromě Dannyho si myslí, že to Brian jenom hraje, pak ale nastane ticho. Když děti skříň zase otevřou, po Brianovi není ani stopy: zbyly po něm jenom boty a oblečení. Pak do pokoje vstoupí matka chlapců, a když zjistí, co se stalo, zavolá policii. Strážníci vše bedlivě prohledají, Briana ale nenajdou. A nevidí ho už nikdy nikdo.

Pokračování 3 / 10

Tajemství rodinné hrobky

Třetí příběh čtvrté epizody první řady seriálu. Mladá dívka Dori Stone zemře poté, co uteče z domova, a je pohřbena v rodinné hrobce. Týden nato dostane její matka mrtvici a rovněž odejde na onen svět. Poslední přeživší člen rodiny, pan Stone, dá manželku uložit k dceři. Krátce poté správce hřbitova zjistí, že se do hrobky někdo vloupal a celou ji zničil: rozházel květiny, rozbil vázy. Věc má ale háček – ať už se do hrobky vloupal kdokoliv, neponičil zámek. Skoro to vypadá, jako by nepořádek napáchal někdo zevnitř... Incident se několikrát opakuje, nakonec se na zdi hrobky objeví krví napsaný vzkaz: „TADY NE!“ Zmatený a vyděšený správce hřbitova si jde pro radu ke knězi, který Stoneovy ukládal k věčnému odpočinku. Duchovní mu prozradí, že starší žena dceru dlouhé roky týrala a že věří, že dívčin duch nechce zůstávat v záhrobí spolu se svou trapitelkou. I když tomu pan Stone příliš nevěří, nechá ostatky své ženy přemístit – a v tu ránu zavládne v hrobce absolutní klid.

Pokračování 4 / 10

Přízrak s rudýma očima

Druhý příběh dvanácté epizody druhé řady seriálu – a jeden z příběhů, které dodnes neděsí jen nás, ale i řadu dalších, kdo ho poprvé viděli v dětství. V centru děje stojí rodina Sterlingových: Don, jeho žena Sally a jejich syn Billy. Ti se nastěhují do nového domu spolu s postarší chůvou Maggie. Když se Billy jedné noci probudí a jde si do kuchyně pro pití, zaslechne zlověstné vrčení a zanedlouho v temnotě spatří dvě žhnoucí rudé oči. Vyděšený chlapec se svěří Maggie a rodičům, dospělí mu ale samozřejmě nevěří. Jenže pak rudé oči vyděsí i Sally. Sterlingovi se pokusí zjistit trochu víc o historii svého nového domova a přijdou na to, že předchozí majitel spáchal sebevraždu: oběsil se v garáži. Billy se stále nemůže vzpamatovat z toho, co viděl, rodiče ho proto chtějí poslat k terapeutovi. Maggie je přesvědčí, aby to nedělali, a navrhne, že si s chlapcem zkusí promluvit. Když ho večer ukládá ke spánku, chůva Billymu laskavě vysvětluje, že vše, co vidí, je pouze dílem jeho fantazie. Ta může být úžasná stejně jako děsivá, a proto by si ji měl hýčkat – hlavně až bude starší. Billy se trochu uklidní, chůvě poděkuje a pomalu usíná. Když Maggie odchází z jeho pokoje, ve tmě se jí červeně zalesknou oči...

Pokračování 5 / 10

Dvě sestry

Druhý příběh třetí epizody třetí série pořadu vypráví o žárlivosti a pomstě ze záhrobí. Rhoda Pratt na svou sestru Camille vždy žárlila. Jako by to ale nestačilo, Camille se zamiluje do Kevina, na něhož si myslela právě i Rhoda. Kevin si vybere Camille, vezmou se a mají spolu dvě děti. Tři roky po svatbě ovšem Camille onemocní vzácnou krevní chorobou, která ji upoutá na lůžko. Těsně předtím, než zemře, zavolá k sobě Camille svoji sestru a posledním dechem ji požádá, aby Kevina nechala na pokoji. Vychytralá Rhoda na to nedbá: zneužije Kevinova truchlení a přesvědčí ho, že jeho zesnulá žena si přála, aby se podruhé oženil – a to právě s ní. Navíc se rozhodne ukrást Camilliny svatební šaty, v nichž má být pohřbena. V den obřadu přichází Rhoda k oltáři v sestřině bílé róbě a najednou se jí udělá špatně. Dojde až na konec uličky, tam ale zkolabuje a na místě umírá. Pitva později odhalí, že Rhoda dostala silnou alergickou reakci na balzamovací přípravky, jimiž byly napuštěny Camilliny svatební šaty.

Pokračování 6 / 10

Aranžér

Čtvrtý příběh páté epizody třetí řady seriálu. Jeho hrdinou je Gerald Stanley, aranžér, který v butiku se sportovní módou už čtvrt století láskyplně dekoruje výlohy a obléká figuríny, k nimž má vřelý vztah – vlastně je považuje za své němé přátele. Pak ale ředitel obchodu najme mladého a ambiciózního Craiga, aby stárnoucímu Geraldovi pomáhal. Mladík se rozhodne vysloužilého kolegu odstranit: má totiž zálusk na jeho místo. Geraldovu práci začne urážet a zesměšňovat, označuje ji za nemoderní a sám s figurínami zachází necitlivě. Bohužel, Geraldova nadřízeného Craigovy řeči přesvědčí, a tak původního aranžéra propustí. Craig se chce předvést, a tak sestaví experimentální výlohu: figuríny různě rozhází, přimontuje jim špatně končetiny a tak dále. Druhý den šokovaně zjistí, že jeho výtvor někdo pozměnil a figuríny uvedl do původního stavu. Dopálený aranžér zůstane v práci přesčas, aby to všechno zase předělal zpátky: uprostřed noci ho ale figuríny začnou napadat. Mladý muž zděšeně uteče. Do obchodu už se nikdy nevrátí a Gerald dostane zpět své staré místo.

Pokračování 7 / 10

Pusinka

V jedenácté epizodě třetí řady seriálu se dětská psycholožka Dana White dostane ke zvláštnímu případu: její pomoc vyhledají rodiče dospívající Wendy v obavě o dceřino duševní zdraví. Věc se má totiž tak: před dvěma měsíci zemřela Wendyina milovaná kočka Pusinka, dívka se ale chová, jako by zvíře bylo pořád naživu. Mluví na ni, mazlí se s ní, hladí ji, je na ni až nezdravě fixovaná... Jenže kočku nikdo jiný nevidí. Ještě podivnější je, že jídlo, které Wendy micce každý den sype do misky, pravidelně mizí. Dívčini rodiče se obávají, že žrádlo jí sama Wendy, a když se jí pokusí domluvit, že Pusinka je pryč a že se s tím musí vyrovnat, výsledkem je rozškrábaný nábytek – a Wendy tvrdí, že to ze vzteku udělala právě Pusinka. Ani zkušená Dana si s dívkou zprvu neví rady, nakonec ale zkusí zaexperimentovat a poprosí Wendy, zda by si kočku mohla vyfotit. Hned další den nechá film vyvolat: psycholožka i Wendyini rodiče jsou naprosto v šoku, když na hotových snímcích spatří dívku v objetí s jejím milovaným mazlíčkem.

Pokračování 8 / 10

Sedm hodin smůly

Čtvrtý příběh třetí epizody čtvrté série pořadu. Lauren Davis se po půl roce v novém domě konečně dokope k tomu vybalit všechny krabice a nový domov si pořádně zabydlet. Během stěhování omylem rozbije velké zrcadlo. Střepy chce okamžitě zamést, její pověrčivá kamarádka Michelle ji ale přesvědčí, ať s tím počká: když nepořádek uklidí hned, bude mít smůlu celých sedm let, když počká, bude to jen sedm hodin. Lauren tomu nevěří, ale pro legraci známou poslechne. Zanedlouho se jí začnou dít drobné nehody v domácnosti: pero pustí inkoust, z kohoutku neteče voda, držák na papírové utěrky sletí ze zdi, i když na ní byl pevně přivrtaný. Zhruba půl hodiny před koncem osudných sedmi hodin v domě vypadne proud. Lauren jde zkontrolovat pojistky a ve tmě si nevšimne, že se kolem domu plíží muž. Ten se zanedlouho začne dobývat dovnitř, žena se mu ovšem ubrání – a to až do poslední vteřiny sedmi hodin, kdy se jako zázrakem rozsvítí všechna světla a telefon i alarm začnou znovu fungovat. Lauren jde konečně zamést střepy z rozbitého zrcadla: jenže vetřelec se vyšplhá do druhého patra a do domu se chce dostat otevřeným oknem. Během toho ovšem zakopne, spadne rovnou na hromadu střepů a na jeden se napíchne.

Pokračování 9 / 10

Dům stínů

Z úvodního příběhu páté epizody čtvrté řady seriálu opravdu běhá mráz po zádech.Allie Prescott pracuje jako servírka a ve volném čase si přivydělává něco navíc tím, že bohatým lidem hlídá domy. Tak se dostane do vily zámožného architekta Lloyda Townsenda, který odjíždí do Londýna, aby navštívil svoji manželku Madeleine. Když si Allie během hlídání pustí televizi, na obrazovce se objeví muž, který v jakémsi sklepě míchá maltu. Allie zkouší přepnout kanál, podivný výjev je ale úplně všude. A tak jde vyzkoušet druhou televizi v kuchyni – beze změny. Dívku to znervózní a už vůbec jí nepřidá, když si uvědomí, že slyší podivné zvuky vycházející zřejmě ze sklepa. Vyzbrojena kuchyňským nožem se Allie vydá suterén prozkoumat. V místnosti najde kameru a najednou si uvědomí, že je přesně na tom místě, na němž byl muž s maltou v televizi. Mladá žena jde za zvukem... až objeví tajnou místnost – a v ní Madeleine Townsend, která se snaží dovolat pomoci. Vyjde najevo, že Lloyd chtěl vlastní manželku pohřbít zaživa: maltu si míchal, aby jí ve sklepení mohl postavit vlastní hrobku.

Pokračování 10 / 10

Noc hrůzy

Druhý příběh sedmé epizody čtvrté série. Mladí manželé Jeff a Sara Cummingsovi v něm zažívají dost nepohodlnou noc: v jejich milovaném bytě totiž začne zlobit kohoutek. Nejprve z něj pouze kape, velmi rychle ale voda začne téct proudem nejen z umyvadla, ale také ze sprchy. Když je koupelna celá zatopená, Jeffovi se konečně podaří vodu zastavit a společně se Sarou se rozhodnou vydat se k sousedce z bytu o patro níž, aby zjistili, zda ji nevytopili. Nemohou se na ni ale dozvonit, a tak zajdou pro správce domu. Když se konečně dostanou dovnitř, zjistí, že o samotě žijící vdova leží v koupelně na podlaze: napouštěla si vanu a dostala infarkt. To, že ji manželé a správce našli právě včas, jí zachránilo život. Když je žena na cestě do nemocnice, Cummingsovi se vrátí k sobě do bytu... a na zrcadle v koupelně se na pár vteřin objeví nápis: „Děkuji.“