In out

In out Zdroj: iStock.com / Instagram @camillecharriere / Grafika: Ivona Horváth Souralová

In & out seznamy influencerů: Proč jsou lepší než novoroční předsevzetí a co podle nich (ne)letí v roce 2024?

Zatímco v pubertě jsme hltali seznamy toho, co je s novým rokem nebo novou sezónou IN a OUT, postupem času se tyto dva pojmy vyprázdnily a spolu s nimi i důvod někomu rigidně diktovat, nejen co letí, ale především co už nikoliv. O to zvláštnější bylo, že s koncem roku 2023 se na sociálních sítích vyrojilo několik seznamů přesně v duchu „capri kalhoty IN, legíny OUT“. Co podle nich ovládne rok 2024 a co by mělo skončit v zapomnění? A proč mohou zafungovat jako alternativa novoročních předsevzetí?

První týden roku 2024 je za námi a mnozí z nás už zabředávají do vyjetých kolejí. Vzrušení z nových začátků (obzvlášť když 1. leden připadl na pondělí) roztálo jako prosincový sníh a pod tíhou novoročních pracovních povinností či nenaspaných hodin se objevují první trhliny – jako třeba čím dál odbytější večerní skin care nebo ranní rozcvička. „New year, same you,“ naplňuje se posměšné (či spíše realistické) proroctví jednoho z meme, které před silvestrem obíhaly sociální sítě. Ale přesto, že ubylo dotazů na novoroční předsevzetí (v tuto chvíli už začínají být netaktní), řada lidí to ještě nechce vzdát. Jen je potřeba si to celé znovu přerovnat v hlavě.

TIP NA VIDEO: Co dělat, když vás ovládne úzkost?

Video placeholde

Z tohoto hlediska se jeví jako zajímavý počin, který zprvu působil banálně. Koncem roku zveřejnila módní influencerka Camille Charrière, jež má skoro jeden a půl milionu sledujících, na Instagramu dva seznamy, které nadepsala prostě IN a OUT. Následoval výčet, který takřka všichni známe z různých módních či lifestylových časopisů. Vedle módních predikcí (IN budou podle Camille capri kalhoty, spodní prádlo jako svrchní vrstva či opakované nošení outfitů, OUT zase legíny, nahé šaty nebo oblékání ve stylu quiet luxury) se objevovaly i různé činnosti, které souvisí s motivací a zlozvyky. Patří sem například spontánní telefonáty blízkým nebo aktivity, které se vyrovnají meditaci (stavění puzzle či vaření) na jedné straně a bezcílné scrollování či impulzivní nákupy na straně druhé (celý výčet najdete na druhém a třetím slidu).

Nejprve jsem si pomyslela, jak je to triviální, a kdyby to nesepsala zrovna Camille Charrière, která je rovněž výbornou módní glosátorkou, neštěkl by po tom pes. Nemluvě o tom, že legíny v kurzu budou. Po několika dnech jsem si ovšem na její seznam znovu vzpomněla, zejména když se na Instagramu začaly objevovat další – pokaždé trochu jiné, protože každý má své vlastní představy o tom, co by mělo být v tomto roce IN a co OUT. Tento starý známý formát, jenž se v lifestylových médiích postupem let zcela vyprázdnil (dílem proto, že trendy se střídají příliš rychle, a co je OUT, bude stejně zase brzy IN), ale teď nečekaně zafungoval jako příjemný motivační nástroj. Psát si jednoduché seznamy je v roce 2024 zkrátka IN.

Důvodů, proč dát seznamu šanci obzvlášť ve chvíli, kdy se klasická předsevzetí začínají hroutit, je více. Nepůsobí tolik rigidně. Nevyžaduje přesně stanovené cíle ani blízké časové horizonty. Stejně jako na módní trendy se na položky z obou soupisů můžeme dívat optikou celého roku, nebo přinejmenším sezóny – víme, že se budou nosit capri kalhoty, ale to neznamená, že si je musíme koupit už zítra. Tím odpadá tlak, jenž se pojí s předsevzetími, která zpravidla chceme plnit už od prvního dne. IN/OUT seznamy jsou tedy spíše taková doporučení, jež v sobě obsahují i určitou dávku nadsázky. Jak ale upozorňuje britský magazín Harper's Bazaar, odlehčená forma vychází i z prostého faktu, že se zde míchají hrušky s jablky.

Zatímco capri kalhoty si můžete pořídit kdykoli a v podstatě máte splněno, tendence „srovnávat se s ostatními“, kterou na svůj OUT seznam uvedla módní influencerka Linda Sza, se člověk jednoduše ze dne na den nezbaví – vyžaduje systematičtější psychologickou práci. Na druhou stranu IN/OUT soupisy poskytují i úlevu – zatímco u předsevzetí zpravidla „něco musíme začít nebo přestat“, v OUT položkách nacházíme i věci, na které se zkrátka můžeme jen vykašlat – jako třeba na „nereálné standardy krásy“. V neposlední řadě jsou zábavnou cestou, jak nahlédnout do hlavy ostatním a jak si připomenout, že skrze přirozenou touhu zkrotit svůj život, víc spát, pravidelně cvičit, umět se za sebe postavit, přestat se shazovat nebo se porovnávat jsme si všichni blíž, než si myslíme. Nejen v lednu, ale každý den v roce.