Ivona Horváth Souralová

Ivona Horváth Souralová Zdroj: Profimedia.cz

Ivona Horváth Souralová
Jennifer Aniston jako Rachel Green v seriálu Přátelé
Jennifer Aniston jako Rachel Green v seriálu Přátelé
Jennifer Aniston jako Rachel Green v seriálu Přátelé
Jennifer Aniston jako Rachel Green v seriálu Přátelé
31
Fotogalerie

Dokonalá holka odvedle: Proč pořád zbožňujeme styl Rachel Green z Přátel?

Střih „na Rachel“ dlouhodobě vládne žebříčku nejslavnějších účesů na světě. Každý rok se také v módě objeví několik trendů, které by určitě nyní nosila nebo které oblékala dávno před námi – od kožených sak přes pouzdrové sukně až po aktuální džínové šortky ve stylu devadesátek. Postava Rachel Green je i po (skoro) třiceti letech od premiéry seriálu Přátelé ohromnou a živoucí popkulturní ikonou, což mimo jiné potvrzuje i fakt, že na Wikipedii o ní najdete delší text než o její slavné představitelce Jennifer Aniston. Čím nás tak fascinuje a proč je její styl v podstatě nestárnoucí?

Seriálu Přátelé (1994-2004) bylo v posledních letech vyčítáno mnohé. Je moc „bílý“, chybí mu větší diverzita, dělá si legraci z gayů i z plnoštíhlých, dává prostor toxické maskulinitě, akcentuje až nezdravou štíhlost a vlastně by v současné době vůbec nemohl vzniknout. Zatímco mileniálové na partičce přátel semknuté kolem oranžového gauče v kavárně Central Perk vyrůstali, mladší generace Z vůbec nechápe, co je na ní vtipného – o to víc je irituje umělý smích, který se ozývá v pozadí každé scény.

TIP NA VIDEO: Jaké trendy z 90. let se v posledních letech vrátily do módy?

Video placeholde

Kdysi bych s nimi tento názor sdílela. Dodnes si vzpomínám, že když jsem v době kolem přelomu milénia odpoledne po škole zapnula televizi a zjistila, že v ní běží Přátelé, okamžitě jsem ji zase vypínala. Postupem let jsem si ale k tomuto fenoménu přece jen našla cestu a dnes už ani nespočítám, kolikrát jsem kompletně zhlédla celou sérii, která se pyšní deseti řadami – obzvlášť v době covidu, kdy sitcom sloužil jako nejlepší „únikovka“ před úzkostmi. A i když některé fóry v dnešní uvědomělejší době nevyznívají tak dobře, jiné mě dokážou rozesmát k slzám i opakovaně.

Seriál Přátelé má ale ještě jednu výhodu, díky které si i po téměř třiceti letech od premiéry drží svou relevanci – a tou je postava Rachel Green (Jennifer Aniston). I když mnozí namítnou, že z celé šestice nejvíc milují nemotorně vtipného Chandlera (Matthew Perry), je to právě postava zpočátku rozmazlené a nepraktické Rachel, která dodnes rezonuje v popkultuře, a především v módě. Její ikonické účesy a outfity jsou doslova kronikou devadesátých let a přelomu milénia, čímž se stávají nečekaně svěží inspirací i pro zmíněnou generaci Z, která jinak seriálem spíš opovrhuje.

„Tehdy spíše letěly oversize a nestrukturované siluety, jenže ty by byly pro televizi příliš nelichotivé,“ vzpomínala pro magazín Vogue stylistka seriálu Debra McGuire před dvěma lety, kdy se schylovalo k natáčení speciálu Přátelé: Zase spolu (HBO Max). „Současně jsem nechtěla, aby postavy trávily celý čas v džínách. New York se tehdy proměňoval a já jsem to chtěla zachytit,“ vysvětluje kostýmní designérka, proč Phoebe, Monica a především Rachel zpravidla nosily přiléhavé topy a pouzdrové sukně, tedy outfity, ve kterých se člověk doma běžně nepohybuje.

Co se týče Rachel Green, konkrétně její styl definovaly zejména áčkové minisukně, cargo kalhoty v kombinaci s baby tees, projmutá kožená saka i kabáty a šaty na ramínka – památnými se staly zejména světle zelené, které oblékla v epizodě s názvem The One Where No One's Ready, v níž se nikdo nedokáže včas vypravit na Rossův galavečer. Z hlediska konkrétních módních odkazů pak nelze opomenout práci u Ralpha Laurena, která pro Rachel představuje splněný sen i významný krok k osobní nezávislosti – od té chvíle se mění i její šatník, stává se dospělejším a sofistikovanějším. Dnes by si bezesporu vysloužil nálepku quiet luxury.

Odpovědí na otázku, proč je Rachel Green dodnes módní ikonou, však není žádný ikonický model, legendární značka ani nadčasová silueta. Důvodem, proč jsme si Jennifer Aniston v její nejslavnější roli tak zamilovali a dodnes se jí chceme inspirovat, je především fakt, že ve všech outfitech – ať už šlo o sexy šaty nebo sportovní mikinu – působila nesmírně přirozeně, což potvrzuje i Debra McQuire. „Vždycky měla tu úžasnou vlastnost, že cokoli si oblékla, v tom vypadala skvěle – a zároveň nenuceně a pohodově. Tím Rachel dodávala na půvabu, díky kterému ženy chtěly být jako ona.“ Je pravda, že Aniston, respektive její Rachel Green, nikdy nebyla prvoplánovou kráskou, vždycky působila spíše jako holka odvedle, avšak s dokonalým stylem. Tím ženské publikum dokázala mnohem lépe přesvědčit, že takovou se může stát každá z nás.