Kde koupíte stylové halenky s vázáním u krku? POdívejte se do fotogalerie a naše tipy.

Kde koupíte stylové halenky s vázáním u krku? POdívejte se do fotogalerie a naše tipy. Zdroj: Instagram @jeanne_andreaa / Profimedia.cz / Instagram @elodieromy

& Other Stories, 79 eur, stories.com
& Other Stories, 89 eur, stories.com
& Other Stories, 89 eur, stories.com
& Other Stories, 129 eur, stories.com
Arket, 69 eur, arket.com
24
Fotogalerie

Francouzky předpovídají: Tento provokativní retro prvek ovládne jarní outfity. S čím ho nosit?

Snad je to všudypřítomným trendem líbivých mašlí, které si podmanily módu posledních měsíců, nicméně do popředí se spolu s nimi opět dostává i trend takzvaných pussy bow blůz. Na první pohled mohou působit tradičně a zdrženlivě, ve skutečnosti však měly v módě zcela opačný význam. S inspirací, jak je nosit, opět přicházejí stylové Francouzky.

„Pussy bow blůzy a kalhoty s vysokým pasem – znáte lepší duo na vytvoření nadčasového chic zimního outfitu?“ ptá se pařížská influencerka Elodie Romy, která v poslední době tento styl nosí často. Přitom uvádí francouzský pojem lavallière, který označuje buď zmíněnou vázačku u dámských košil, anebo také náhrdelník s přívěskem. Známější je však anglický název pussy bow (kočička), který byl při svém vzniku ve 30. letech minulého století skutečně míněn jako narážka na dámské genitálie, respektive fakt, že šlo o „něco jako vázanku pro holky“. Další vysvětlení však nabízí teorii, že název vznikl podle ozdobných mašlí, které se na počátku 20. století vázaly kočkám.

TIP NA VIDEO: 5 outfitů, které vznikly z úlovků z druhé ruky

Video placeholde

Postupem let se z tohoto patriarchálního názvu stal nástroj emancipace žen. Pussy bow halenky se totiž do popředí dostaly zejména v 80. letech, kdy se staly součástí takzvaných power suits – tedy kostýmků složených ze sak s ramenními vycpávkami, které oblékaly úspěšné ženy v amerických korporátech i političky v čele s Margaret Thatcher – zkrátka ty, jež pronikaly do světů, které do té doby patřily mužům.

Dodnes jsou pussy bow blůzy vnímány v podobném duchu – jako elegantní, důstojný a seriózní kousek dámského šatníku. S oblibou je nosí třeba princezna Catherine a do paměti se v roce 2016 poněkud ironicky zapsala i budpoucí první dáma Spojených států amerických Melanie Trump ve fuchsiové pussy bow halence Gucci – dodnes je otázkou, jestli si tento oděv, který může veřejnost vnímat jako narážku na Trumpův skandální výrok „Grab 'em by the pussy“, zvolila záměrně.

Mimochodem, byl to právě módní dům Gucci, respektive návrhář Alessandro Michele, který se výrazně zasloužil o to, že pussy bows v nedávné době začaly pronikat i do pánských skříní – zejména skrze vlivného hudebníka Harryho Stylese, který je přirozeně zakomponoval do svých retro 70s outfitů. Pussy bow halenky tak lze od té doby vnímat i mnohem šířeji – jako unisexový prvek, který v sobě snoubí eleganci a bohémství a současným outfitům dodává cool vintage náboj.

Spolehlivou odpověď, s čím je nosit, pak nabízejí zmíněné Francouzky. Vedle elegantních kalhot s vysokým pasem jsou to samozřejmě džíny – ideálně s volnějšími nohavicemi. Vrstvit se dají i s nejrůznějšími vestičkami nebo pod áčkové šaty bez rukávů. Rafinovaně budou vypadat třeba s koženou pouzdrovou sukní – tady je namístě připomenout, že vázačku není nutné nosit vždy způsobně na mašli, ale je možné ponechat ji volně jako sexy rozhalenku. Příbuznost s mašlemi nicméně pussy bows předurčuje i k současným dívčím kombinacím ve stylu „jdu z office na lekci baletu“ – tedy v kombinaci s oversize sakem, minisukní a balerínami.

Kde pořídíte krásné pussy bow halenky? Podívejte se na výběr do galerie v úvodu článku.