Pohřeb je emocionálně náročná a citlivá situace, která si žádá specifický dress code. Jaká jsou jeho pravidla?

Pohřeb je emocionálně náročná a citlivá situace, která si žádá specifický dress code. Jaká jsou jeho pravidla? Zdroj: iStock.com, Profimedia / Grafika: Kateřina Špičáková

Jak se obléct na pohřeb? Decentní střihy, tlumené barvy a černé silonky jsou základ

Odchod blízkého člověka je vždy smutnou událostí; pomoci se s ní vypořádat nám může pohřební ceremoniál, kdy máme prostor se s našimi drahými důstojně rozloučit. Pohřby bývají emočně vypjaté a delikátní a žádají si přesně definovaný dress code. Čeká vás to také a nevíte, co si obléct? Stačí dodržet několik základních pravidel.

Jak se obléct na pohřeb? Nemusíte jít jen v černé, ale...

Čeká vás pohřeb a vy si nejste jisti, jak se obléci? Nevadí, poradíme vám. Oblečení na pohřeb by mělo být elegantní a co nejkonzervativnější. Obecně platí, že čím blíže jste měli k zesnulému, tím formálnější by váš outfit měl být. Pánové by vždy měli sáhnout po obleku, dámy mohou obléci šaty a sako, případně kostým, a to i kalhotový. Délka sukně by měla sahat po kolena: může být i delší, ale ne příliš extravagantní nebo slavnostní.

V našich končinách je barvou smutku černá: tu většinou na pohřeb nosí nejbližší rodina a přátelé nebožtíka. Vzdálenější přátelé nebo třeba kolegové z práce mohou obléknout tmavě modrou, tmavě hnědou či tmavě vínovou. Zcela vyloučené jsou výrazné barvy a vzory, stejně tak neformální kousky jako džíny nebo tenisky. Z hlediska doplňků je vhodná nenápadná kabelka, do které schováte to nejnutnější.

Tip navíc: Mějte po ruce balíček kapesníků i sluneční brýle. Nevíte, jak s vámi nebo s někým jiným smuteční atmosféra zamává. Brýle byste neměli mít nasazené během obřadu, na druhou stranu vyloženě zlobit se za to na vás asi také nikdo nebude.

Outfit na pohřeb pro ženy

Černé pouzdrové šaty, k tomu sako či kabát ve stejné barvě a na nohy polobotky nebo elegantní střevíce na nízkém podpatku a bez výrazných ozdob jsou ideální volbou. Ženy mohou na pohřeb obléct i konzervativní kostým se sukní nebo kalhotami, případně kalhoty a světlou halenku v tlumeném odstínu: nejlepší bude bílá, krémová či světle šedá. Pokud na pohřeb vynesete klobouk, držte se při zemi: extravagantní fascinátor se nehodí, decentní klobouk, případně závojíček zakrývající část tváře, který vám v případě nouze poskytne trochu anonymity, je v pořádku. A pozor! Etiketa vždy velí vzít na pohřeb černé silonky – nikoliv tělové ani jiné.

Outfit na pohřeb pro muže

Dobře padnoucí a nejlépe černý oblek je základ, stejně jako polobotky. K tomu ideálně bílá košile a černá kravata. Nevhodná je košile s krátkým rukávem, rozhalená nebo s rozepnutými knoflíky. Černé by měly být i ponožky. Z doplňků zvolte maximálně hodinky, ty by měly být nevýrazné. Ani kapesník do klopy není nezbytný – i když se může hodit z praktických důvodů.

Outfit na pohřeb pro děti

Pro děti pravidla v oblečení na pohřeb nejsou tak striktní, i pro ně ale platí, že by si měly vzít elegantní, konzervativní, ne však slavnostní oděv. Zcela postačí jednoduché společenské oblečení: pro dívky šatičky, pro chlapce oblek. Pokud bude oblečení v tmavých barvách, je to ideální, ale jakékoliv tlumené odstíny též poslouží. Holčičky mohou k šatům obout balerínky, chlapcům se nebojte obout (čisté a tmavé) tenisky. Dítě, které nonstop kňučí, že ho v polobotkách bolí nohy, si na pohřbu nemůžete dovolit. Vyloučené je sportovní oblečení nebo kousky s potiskem.