Jaké svrchníky ovládnou letošní jaro? Podívejte se na inspiraci z přehlídek.

Jaké svrchníky ovládnou letošní jaro? Podívejte se na inspiraci z přehlídek. Zdroj: Profimedia.cz

Christian Dior jaro/léto 2024
JW Anderson jaro/léto 2024
Dries van Noten jaro/léto 2024
Mark Fast jaro/léto 2024
Stella McCartney jaro/léto 2024
16
Fotogalerie

Tradiční, nebo trendy? Na jaře se zamilujeme do těchto 8 (staro)nových svrchníků

Jaké bundy a kabáty budeme nosit na jaře? Ze šatníku znovu vytáhneme oblíbenou letitou klasiku, ale možná nás zláká i něco méně obvyklého. V následujícím přehledu jarních favoritů každopádně najdete obě varianty – tradiční i trendy.

Tradiční: Klasický trenčkot

V posledních letech se bez něj neobejde žádná sezóna a ta nadcházející nebude výjimkou. Řeč je o klasickém trenčkotu, který se na přehlídkách objevoval v překvapivě tradičním designu. Žádné výrazné dekonstrukce střihu, o jaké se módní tvůrci pokoušeli v minulé dekádě, jen ozvláštnění v podobě funkčních detailů – jako je třeba stahovací pásek u značky Loewe. Tohle je jasný signál, o jaký kousek se můžeme na jaře opřít.

TIP NA VIDEO: Jak nosit trenčkot?

Video placeholde

Christian Dior jaro/léto 2024
Christian Dior jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

JW Anderson jaro/léto 2024
JW Anderson jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 8

Trendy: Džínový trenčkot

Klasický béžový trenčkot je nesporně skvělým jarním základem, ovšem kdo by rád v módě okusil něco neotřelého, pro toho možná uzrál čas na denimový kousek. Džínové kabáty se na přehlídkách objevovaly v provedení light blue wash, tedy v příjemném odstínu pastelově modré. Tento kousek unosíte přes jednoduché černé šaty, ke khaki kapsáčům nebo ve stylu double denim – k baggy džínům v trochu jiném tónu.

Dries van Noten jaro/léto 2024
Dries van Noten jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Mark Fast jaro/léto 2024
Mark Fast jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 8

Tradiční: Křivák

Kožený křivák se v poslední dekádě stal jedním z pilířů dobře vybaveného šatníku. Jenže tím byl natolik konvenční, až se z něj postupně vytratil jeho původní, rebelský nádech. Jeho místo pak zaujala kožená saka a retro sportovní bundy a na křivák se trochu pozapomnělo. To se nyní mění a dřívější oblíbenec opět zaujímá čelné místo na přehlídkách – ne jen jako „přehoz přes šaty“, ale jako ústřední kousek celého outfitu.

Stella McCartney jaro/léto 2024
Stella McCartney jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Chloe jaro/léto 2024
Chloe jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 8

Trendy: Kožené sako

Milujete trend kožených sak? Pak se s klidným srdcem můžete těšit i na jaro, kdy se budou vracet v klasické černé podobě, ale i v přitažlivých zemitých odstínech. Postaral se o to mimo jiné Sabato de Sarno, nový kreativní ředitel módního domu Gucci, jenž zaujal svůdnou kombinací vínového odstínu s lesklým finišem. Vedle projmutých střihů budou stále v kurzu i kožené kabátky a oversize saka s výraznějšími klopami.

Gucci jaro/léto 2024
Gucci jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Etro jaro/léto 2024
Etro jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 8

Tradiční: Bomber

Bombery se v posledních dvou letech staly vítaným zpestřením outfitů, a to nikoli na úkor jejich ležérnosti, naopak. Díky splývavé sportovní siluetě a zpravidla praktickým materiálům vnáší do outfitu uvolněnost, která se hodí na procházku, ale příhodně vyvažuje i svůdnější siluety. Také v aktuální sezóně se bomber objevil na několika přehlídkách, ať už v basic provedení, s oblíbeným saténovým finišem anebo v kůži.

David Koma jaro/léto 2024
David Koma jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Shiatzy Chen jaro/léto 2024
Shiatzy Chen jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 8

Trendy: Daddy's jacket

„Tati, můžu si půjčit tvou bundu?“ Tuhle větu jste možná v pubertě nikdy neřekla, nicméně dnes už byste to možná přehodnotila. Můžeme to nazývat třeba Prada effect, protože jestli je nějaká značka výjimečně schopná nastolovat ugly chic trendy, pak je to bezesporu tento slavný milánský brand. Jednoduchou bundu pánského střihu se zipem a košilovým límcem můžete vyvážit kombinací se sukní – pouzdrovou či s plisé.

Prada jaro/léto 2024
Prada jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Tibi jaro/léto 2024
Tibi jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 8

Tradiční: Kožený kabát

I černý kožený kabát bude mít v jarní módě své místo. V chladnějších či deštivých dnech vás nadále podrží nesmrtelná kombinace džínů a dekadentně lesklého svrchníku, která představuje to nejlepší z 90. let. V tomto duchu můžete pokračovat a ke koženému kabátu můžete jako protiváhu obléknout třeba transparentní pouzdrovou sukni. Žádoucí napětí přinese i kontrast s bílou, jež outfitu dodá prosvětlenost.

Proenza Schouler jaro/léto 2024
Proenza Schouler jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Gauchere jaro/léto 2024
Gauchere jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 8

Trendy: Semišový kabát

Jestli na vás kožený kabát působí tvrdě, nebo ho naopak milujete a chcete si prohloubit svůj styl, můžete se vydat cestou semišového kousku. Na přehlídkách bylo k vidění několik krásných originálních modelů – ať už ten od Loewe, který střihově splývá s taškou přes rameno, nebo vyšívaný od Ermanno Scervino. Semišový kabát je ale výrazný i sám o sobě, takže můžete klidně vsadit na jednoduchý kousek – čím štíhlejší, tím více se ponese v duchu 70. let.

Loewe jaro/léto 2024
Loewe jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Ermanno Scervino jaro/léto 2024
Ermanno Scervino jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Velkou inspiraci na trendy jarní svrchníky najdete v galerii v úvodu článku.