Společnost Pantone vyhlásila barvou roku 2024 odstín Peach Fuzz. Jak ho zakomponovat do šatníku?

Společnost Pantone vyhlásila barvou roku 2024 odstín Peach Fuzz. Jak ho zakomponovat do šatníku? Zdroj: Profimedia.cz / Instagram @daily_sleeper

Party pyžamo, Sleeper, 5748 Kč, eu.the-sleeper.com
Kardigan, Rouje, 175 eur, rouje.com
Kabelka, Simone Rocha, 437 eur, matchesfashion.com
Náušnice ze zlata a říčních perel, Zdeněk Vacek, 14 500 Kč, www.zdenekvacek.com
Kardigan, & Other Stories, 89 eur, stories.com
30
Fotogalerie

Barvou roku 2024 je Peach Fuzz, tělový odstín s nádechem broskvové. Jak ho zakomponovat do šatníku?

Společnost Pantone ve čtvrtek 7. prosince vyhlásila barvu pro rok 2024. Stal se jí odstín s názvem Peach Fuzz, který lze definovat jako tělový s nádechem broskvové. Přestože Pantone reaguje spíše na nálady ve společnosti, než aby předpovídal módní trendy, stejně jako loni i letos se do módního kurzu trefil. Co má nová barva symbolizovat, proč zprvu vzbudila zklamání a jak ji zakomponovat do šatníku už nyní?

Institut Pantone každoročně vyhlašuje barvu roku: jeden odstín, který má společensky i kulturně symbolizovat nadcházejících 365 dní. Pro rok 2024 se jím stala PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, delikátní odstín, který osciluje mezi tělovou a pastelově broskvovou. Má teplý charakter, působí měkce a něžně a v symbolice barev má reprezentovat lidskou touhu po soudržnosti, vzájemné péči, sdílení, spolupráci a komunitě. Podle Pantone jde také o velmi sugestivní a senzuální odstín, který symbioticky propojuje naše smysly – zrak, hmat, čich a chuť.

TIP NA VIDEO: Jak nás ovlivňují barvy v domácnosti?

Prvotní reakce na sociálních sítích byly smíšené. Na jedné straně lidé oceňovali přímočarou líbivost vybraného odstínu, na druhé straně vyjadřovali zklamání, že v relativně krátké době se barvou roku staly dva podobné odstíny – Peach Fuzz připomíná živější odstín korálové, který „zvítězil“ před čtyřmi lety. Fanoušci tohoto konceptu pro rok 2024 nejčastěji tipovali některý z odstínů zelené. Mnozí si také stěžovali, že vybraný odstín rozhodně nepřipomíná peach fuzz. Tento termín totiž v překladu znamená „chmýří na pokožce“.

Z módního hlediska najde barva roku větší uplatnění až s příchodem jarních a letních kolekcí, které obecně přejí jemným pastelovým tónům. Díky jeho delikátnímu půvabu a současně smyslnosti, jež vychází z faktu, že evokuje lidskou kůži, bude nejlépe vynikat na „prádlových“ materiálech, jako je satén, krajka nebo tyl. Zmíněný fuzz akcent zase mohou dodávat peříčkové lemy, které připomínají ochmýřené pampelišky – motiv, jejž si pro představení barvy vybrala i společnost Pantone. Jako svůj signature prvek peříčka zvolila značka Sleeper, která jimi zdobí šaty, a především oblíbená saténová party pyžama. Odstín Peach Fuzz můžete už nyní implementovat do šatníku také skrze měkoučké pleteniny – krásně vynikne zejména v kombinaci s mohérem či kašmírem.

Carolina Herrera
jaro/léto 2024
Carolina Herrera jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Stella McCartney jaro/léto 2024
Stella McCartney jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Sportmax jaro/léto 2024
Sportmax jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Zimmermann jaro/léto 2024
Zimmermann jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Alberta Ferretti jaro/léto 2024
Alberta Ferretti jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Jaké Pantone barvy dominovaly předešlým rokům?

Připomeňme, že loni institut Pantone vyhlásil barvou roku 2023 sytě růžový odstín s nádechem do červena: Viva Magenta. Byl inspirován přírodou, konkrétně karmínovým barvivem, které produkuje brouk zvaný červec nopálový (nebo také nopálovec karmínový) a které se využívá například v potravinářství. Symbolizoval především sílu, ať už vnější nebo vnitřní, asertivitu, ovšem nikoli agresivitu.

Pro rok 2022 se pro změnu stal barvou roku odstín Very Peri, který spojuje stálost modré a vzrušení červené. Pro společnost měl představovat sílu, jež pramení ze změny, a podporovat kreativitu a vynalézavost. Byl reakcí na pandemii a měl nás provázet ve světě, ve kterém nás čeká mnoho nového, a dávat nám vizi, když přepisujeme své životy.

V roce 2021 byly barvou roku vyhlášeny odstíny hned dva – sytě žlutá a šedá. Ty měly symbolizovat spojení světla a stínu a přeneseně také vzájemnou ohleduplnost. V roce 2000 zase byla barvou roku vyhlášena klasicky modrá, která vyjadřuje stálost, jistotu, klid, sebedůvěru a vzájemné napojení. Barvou roku 2019 se stala živá korálová, rok 2018 definovala ultra violet a rok 2017 svěže zelená.

Jak barvu roku 2024 zakomponovat do šatníku už teď? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.