Kde koupíte módní kousky ve stylu frazzled English woman aesthetics?

Kde koupíte módní kousky ve stylu frazzled English woman aesthetics? Zdroj: Profimedia.cz / iStock.com / Grafika: Ivona Horváth Souralová

Baker boy čepice, Asos Design, 18 eur, asos.com
Beanie čepice, Gimaguas, 69 eur, gimaguas.com
Hoodie kardigan, Gimaguas, 139 eur, gimaguas.com
Hoodie top, Gimaguas, 109 eur, gimaguas.com
Kabelka, Gimaguas, 320 eur, gimaguas.com
25
Fotogalerie

Rozevlátá Britka se zlomeným srdcem: Jak hrdinky romantických vánočních komedií diktují módní trendy?

Spolu s prosincem začíná období oblíbených romantických filmů, které spojují nultá léta a vánoční atmosféra. Prázdniny, Láska nebeská nebo Deník Bridget Jones však poskytují i nečekanou módní inspiraci, jak si už loni na TikToku všimla generace Z – styl rozevláté Britky neboli (jazykem hashtagů) frazzled English woman aesthetics. Co přesně to znamená? 

Jsou single nebo v komplikovaném vztahu. Pocházejí ze střední třídy a pracují nejčastěji v nakladatelství či v médiích. Styl neřeší a módními ikonami nebyly ani před dvaceti lety. Přesto se nyní stávají inspirací v oblékání (nejen) pro generaci Z. Ať už je to zmatkářka Bridget (Renée Zellweger) se svou chybějící „nemocnou“ sukní, což je mimochodem jeden z největších trendů tohoto roku, uhlazená Američanka Amanda (Cameron Diaz), jež se na okouzlujícím britském venkově balí do vrstev, zalézá do postele, pije červené víno rovnou z láhve a stává se díky tomu každoroční #mood, anebo věčně roztěkaná Sarah (Laura Linney), která kvůli autistickému bratrovi zabíjí jedinečnou šanci na sex s pohledným kolegou Karlem, do kterého je zamilovaná už „dva roky, sedm měsíců, tři dny, jednu hodinu a třicet minut“.

TIP NA VIDEO: 7 věcí, které jste nevěděli o filmu Láska nebeská

Video placeholde

Co tyto filmové hrdinky spojuje, je mimo jiné jejich nevyumělkovaný styl, který by se dal popsat jako usedlý a chaotický současně. V základu naplňuje představy o firemním způsobu oblékání nultých let, nicméně zasazením do zimního období získává řadu eklektických doplňků a „přívěsků“. Nejtypičtějším je skinny zimní šála, ledabyle omotaná kolem krku, pletená beanie nebo čepice baker boy – v případě nezapomenutelné Juliet (Keira Knightley), která si jde na nejlepším příteli svého novomanžela vyprosit „aspoň pár záběrů ze svatby, na kterých by nebyla modrá“. A kde chybí pokrývka hlavy, bývá přítomen nezbytný skřipec na umocnění messy hair dojmu.

Příznačně tento styl dokreslují „dobové“ kousky jako vypasované košile a saka, hoodie mikiny, pletené vesty, kardigany zapnuté na vrchní knoflík, bootcut džíny a minisukně s matnými punčocháči a klasické kozačky ke kolenům. Tedy způsob oblékání, který – na rozdíl od „vytěžených“ devadesátek – ještě čeká na řádné objevení. To už se v současnosti postupně děje zejména díky generaci Z, pro niž je „frazzled English woman aesthetics“ způsobem, jak do svého oblékání přidat trochu nepředvídatelnosti a originality – tradičně ve jménu ugly trendů, které vždy vybízejí k diskuzi. Pro mileniálky, které si tento styl už jednou „odžily“, je to pro změnu vítaný signál, že v nadcházejícím předvánočním shonu nemusejí usilovat o dokonalost.

Kde koupíte kousky k vrstvení v podobném stylu? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.