Kluci a kabelky – zleva: Jacob Elordi, Karin a Richard Krajčovi a Harry Styles

Kluci a kabelky – zleva: Jacob Elordi, Karin a Richard Krajčovi a Harry Styles Zdroj: Profimedia.cz

Jacob Elordi s kabelkou Fendi (2020)
Zendaya a Jacob Elordi (2020)
Harry Styles s kabelkou Jackie od Gucci (2020)
Harry Styles přijíždí na filmový festival v Benátkách (2022)
Jordan Haj a Emma Smetana na Mercedes-Benz Prague Fashion Week (2023)
11
Fotogalerie

Kluci s kabelkami: Změní Richard Krajčo, Harry Styles nebo Jacob Elordi pánskou módu?

Když se na Českém slavíkovi objevil Richard Krajčo s lesklou kabelkou v ruce, mnozí si nejprve mysleli, že ji jen drží své ženě. Posléze si ťukali na čelo, když zjistili, že Krajčo takto skutečně vybavil svůj outfit. Ambiciózní hudebník, ex tanečník ze StarDance a módní experimentátor přitom jen následuje trend, který už rezonuje mezi současnými It boys ve světě. Stanou se kabelky pro pány normou?

„Harry Styles z Wishe,“ zněl nejčastější posměšek na adresu Richarda Krajča, který na předávání cen popularity vyrazil ve světle modrém oblekovém setu vesty a kalhot, který doplnil stříbrnými botami na podpatku a metalickou kabelkou. Jeho manželka Karin si vzala černou róbu a kabelku, kterou se barevně sladila s partnerem. Na Instagramu si pak povzdychla, že outfitu a účesu věnovala spoustu času, a pak všichni stejně jen řešili Krajčovu kabelku a boty. „PS: Ta kabelka je fakt pánská a ty boty fakt nejsou lodičky, jsou to stříbrný vysoký boots,“ připsala na vysvětlenou.

TIP NA VIDEO: Na jaké kabelky sází první dáma Eva Pavlová?

Video placeholde

Richardu Krajčovi se dá vyčítat spousta věcí, nicméně jeho módní entuziasmus, jakkoli na někoho může působit výstředně, estrádně anebo jen příliš snaživě, lze bezesporu vnímat jako českou reakci na proměny světové pánské módy v posledních letech – v době, která by se z jedné strany dala orámovat hnutím #metoo a nástupem nové popkulturní maskulinity.

Tu ideálně reprezentuje třeba zpěvák Harry Styles, jenž si založil vlastní beauty a módní značku Pleasing a jako první v portfoliu představil laky na nehty. Anebo herec Timothée Chalamet, který loni na Benátském filmovém festivalu vynesl večerní model s odhalenými zády. Popřípadě Brad Pitt, jenž na červeném koberci koketoval s pánskými sukněmi. Konkrétně tyto muže, kteří za své módní experimenty sklízí víceméně uznání, pak spojuje ještě jedna věc – totiž že jejich mužnost nikdo veřejně příliš nerozporuje.

Zmínění pánové, ale i další herci či hudebníci se pak přirozeně stávají inspirací pro české muže. V případě kabelek tuto cestu začal vyšlapávat již před třemi lety zmíněný Harry Styles, který si oblíbil Jackie od Gucci. V tuto chvíli je však větším influencerem herec Jacob Elordi (Euphoria, Priscilla, Saltburn), jenž si zamiloval zejména typ crossbody – virální se pak stal zejména jeho outfit s modelem Casette od značky Bottega Veneta.

Nedávno však překvapil ještě vytříbenější volbou – když pózoval s režisérkou Sofií Coppola a přitom měl přes rameno subtilní řetízkovou kabelku Chanel, o které by české „slavíkové“ publikum bezesporu jednomyslně rozhodlo, že je dámská. „Tam, kde jsem vyrůstal, jsme byli zvyklí nosívat u pasu ledvinky,“ svěřil se australský herec nedávno magazínu GQ. „Když dnes kamkoli vyrážím, potřebuju pár věcí s sebou, abych se nenudil – knihu, poznámkový blok, scénář, pero, fotoaparát,“ dodal na vysvětlenou ke své nejnovější módní obsesi.

Pánská móda se v současné době překotně vyvíjí a díky tomu se jí dostává i větší pozornosti. Jeden příklad za všechny: ještě donedávna bývalo zvykem, že se na červeném koberci hodnotily v podstatě jen ženy, protože pánové byli zkrátka „muži v černém“. Dnes je společenská móda mnohem pestřejší a tento vliv se posléze odráží i v méně formálních outfitech. Možná že díky Krajčovi či Elordimu nezačnou muži masově nosit do společnosti dámské kabelky, nicméně bezesporu se začne rozšiřovat trh s těmi pánskými či unisexovými – v tuzemském kontextu o tom svědčí i poslední přehlídka návrháře Jana Černého, kde standardní součást pánských outfitů tvořily i kabelky.

Ostatně už před dvěma lety psal magazín New York Times v článku Goodbye to the Murse and Hello Handbags for All o tom, že genderové rozdíly v případě kabelek ztrácejí na významu. „Dámské kabelky nabízejí větší rozpětí barev a stylů. Ale jde i o praktický aspekt. Pokud má muž u sebe pár dolarů a sladkou tyčinku, je nesmysl, aby si bral masivní tašku místo drobné kabelky jen proto, že se prodávají v jiném módním oddělení,“ komentovala stylistka Julie Ragolia. Další věc je, že ženy to ocení. Přinejmenším tedy ty, které při každém společném odchodu čelí otázce: „Můžu si to dát k tobě?“

Pánové a kabelky. Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku, kdo ze slavných si je oblíbil.