Kde koupíte svetry s romantickými zimními vzory?

Kde koupíte svetry s romantickými zimními vzory? Zdroj: Instagram @inesisaias, @anoukyve a @caetanaba

Balzac Paris, 190 eur, balzac-paris.com
Barbour x Asos, 117 eur, asos.com
Baukjen, 164 eur, baukjen.com
Boden, 2300 Kč, boden.co.uk
Boden, 3550 Kč, boden.co.uk
30
Fotogalerie

Nejkrásnější svetry roku přicházejí. Některým nedokážou odolat ani minimalistky

Vánoce se pomalu blíží a to mimo jiné znamená, že do popředí se opět dostávají oblíbené romantické svetry se severskými vzory. Na rozdíl od rádoby vtipných kousků se sobem či Santou mají širší uplatnění a také delší „životnost“, která nekončí s poslední lžičkou bramborového salátu. Kde letos koupíte ty nej?

Vánoční svetr jako módní kategorii nejvíc proslavil legendární svetr se sobem Marka Darcyho, nicméně jejich historie sahá trochu hlouběji – až do 80. let, kdy se v anglosaských zemích staly populární televizní rodinné show a spolu s nimi i takzvané jingle bells jumpers. Byla to však právě postava pohledného a nerudného právníka z Deníku Bridget Jonesové, kdo tuto tradici masově oživil. Někomu poťouchlé motivy v čele se sobem, Santou či sněhulákem vyhovují, jiní zákazníci však časem začali dávat přednost vkusnějšímu pojetí – takzvaným fair isle svetrům, které v sobě díky stoleté historii mají i přitažlivý vintage náboj.

TIP NA VIDEO: Jak správně pečovat o vlněný svetr?

Video placeholde

Jak název napovídá, tyto svetry byly pojmenovány podle jednoho z ostrovů, konkrétně ze skotského souostroví Shetlandy. Pro milovníky seriálu Koruna pak bude zajímavostí, že jednou z prvních veřejně známých osobností, které se ve fair isle svetru nechaly zvěčnit na fotografii, byl v roce 1925 Edward VIII. – tehdy budoucí král, který se později zřekl trůnu kvůli lásce k rozvedené americké herečce Wallis Simpson. Náročný žakárový vzor je dodnes populární, současně však bývá zaměňován za podobně dekorativní norské vzory, které čerpají inspiraci ze severského folkloru a tradičně bývají spojovány i s národními zimními sporty.

V současnosti se módní tvůrci volně inspirují oběma pletacími styly, a navíc přidávají vlastní pojetí – nové barvy, motivy i jednodušší nebo modernější vzory včetně log či jiných nápisů. Svetrům s nápadnou severskou estetikou se v zimě nevyhýbají ani značky, které se jinak zuby nehty drží minimalismu ve stylu quiet luxury – jako například newyorská Khaite nebo přístupnější Massimo Dutti. Stačí vsadit na kombinaci základních barev na ose černá-bílá, a získáte kousek, který se bude univerzálně hodit k většině kalhot či sukní. Obecně se dá říct, že čím víc červené, tím víc bude svetr působit vánočním dojmem. Naproti tomu zemité kousky s dominantní hnědou si budou dobře rozumět i s typicky českým „chalupa“ stylem.

Kde koupíte vánočně laděné žakárové svetry? Nahlédněte do fotogalerie v úvodu článku. >>>