Zdroj: Instagram @apollinethibault, @jeannedamas a @lougalliot

Arket, 169 eur, arket.com
Balzac Paris, 120 eur, balzac-paris.com
Dôen, 17 300 Kč, shopdoen.com
Dôen, 27 400 Kč, shopdoen.com
26
Fotogalerie

5 svrchníků, které (skoro) nikdo nenosí, ale Francouzky na ně nedají dopustit

Typické Pařížanky jsou vyhlášené svým nadčasovým stylem, který ale rozhodně nevládne jen minimalismem. Naopak, v případě podzimních svrchníků patří mezi jejich nejoblíbenější relativně výstřední či nezvyklé kousky. Do tradiční představy o základech šatníku sice nezapadají, přesto v jejich podání působí, jako by se tak nosily odjakživa. A ne náhodou – však tyto kousky před nimi prověřily už největší módní ikony 20. století.

Leopardí kabátky

Kabáty s divokým leopardím vzorem mají ve francouzské módě překvapivě dlouhou tradici. Pár takových kousků měla v šatníku i filmová a módní ikona Brigitte Bardot, která v podstatě vymyslela návod, jak je nosit – ideální je nechat kabát vyniknout, a tudíž jej kombinovat s elegantnějšími střihy a maximálně jednoduchými doplňky. Pokud chcete působit nenásilně, není nic jednoduššího než obléct si k takovému kousku klasické modré džíny, které outfitu dodají prvek každodennosti.

TIP NA VIDEO: Jak vrstvit oblečení na podzim a v zimě?

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Semišové trenčkoty a bundičky

Jestli je pro Francouzky něco typické, pak jsou to módní výlety do minulosti – konkrétně do období přelomu 60. a 70. let, které se neslo ve znamení ženské emancipace. Přiléhavé a poddajné semišové kabáty v té době akcentovaly štíhlost a a městskou eleganci, ale i příklon ke kosmopolitnímu životnímu stylu a bohémství. Dnes se opět vracejí do popředí, a to nejen díky setrvalému zájmu o oblékání Francouzek, které tuhle éru zbožňují, ale i díky obecnému zájmu o vintage módu.

Pokračování 3 / 5

Lesklé trenčkoty a bundičky

Také zde bychom mohli hledat módní předobraz starý padesát let – futuristicky lesklé bundičky nosila Brigitte Bardot i další ikona vintage pařížského stylu – Françoise Hardy. Uměly vinylový povrch měl původně ryze praktickou funkci, tedy učinit kabát nepromokavým (původně se takovým kouskům dokonce říkalo pláštěnky). Časem však převážil estetický dojem, který lesklé kabáty čas od času vytáhne na módní výsluní – jako třeba letos. Francouzky jsou však už dávno připravené.

Pokračování 4 / 5

Květované bundy a vesty

Hitem podzimu obecně bývají prošívané bundy a vesty, nicméně Pařížanky je nadto milují s květinovými nebo kašmírovými vzory. Odkud tahle móda do jejich šatníků přišla? Stopy vedou do 90. let, kdy si v Paříži založila značku populární návrhářka Isabel Marant, která nadčasově kombinuje etno vzory a power siluety z 80. let. V podobném estetickém duchu se nese i rukopis značek Antik Batik, Sézane, Sessun nebo Manoush. Zdá se tedy, že jde o specifický pařížský módní folklor.

Pokračování 5 / 5

Teddy coats

Když se řeší podzimní styl Francouzek, zpravidla v něm nechybí letecké kožené bundy lemované beránkem. Ve stejné míře si ale oblíbily také celokožíškové svrchníky. Předobraz mají opět v historii – chlupaté kabáty nosila například Jane Birkin, jež je vtipně párovala se svým ikonickým proutěným košíčkem. Současné Pařížanky si více potrpí na vzhled, u něhož je hned jasné, že jde o faux fur, nikoliv o pravou kožešinu. Měkoučké teddy coats jsou v tomto směru ideální, navíc se díky přírodním barvám dobře kombinují.

Kde koupíte stylové svrchníky podle Francouzek? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.