Jak nosit baret? Inspirujte se módou v ulicích Paříže či Kodaně.

Jak nosit baret? Inspirujte se módou v ulicích Paříže či Kodaně. Zdroj: Profimedia.cz

Jak nosit baret? Inspirujte se módou v ulicích Paříže či Kodaně.
Street style v Paříži
Street style v Paříži
Street style v Paříži
Street style v Paříži
30
Fotogalerie

Jak nosit baret? Inspiraci nabízejí elegantní Francouzky i stylové Skandinávky

Navzdory své dlouhé historii patří v módě barety stále k doplňkům, jejichž nošení vyžaduje určitou dávku odvahy. Na rozdíl od obyčejné čepice zkrátka přitahují pozornost. Jejich styling je navíc stále opředen mnoha klišé, byť je každý podzim do svých kolekcí zařazují luxusní módní domy a v posledních letech si je oblíbily i stylové Skandinávky, které rády boří módní stereotypy.

Jak píše Wikipedia, barety si historicky i stereotypně spojujeme s různými sociálními skupinami, jako jsou umělci, intelektuálové, bohémové, básníci či filmoví režiséři. Pravdou je, že jejich nošením prosluli třeba Rembrandt, Picasso nebo Hemingway, a oblíbil si ho také režisér Francis Ford Coppola. Současně se ale baret v dějinách stával i výrazným politickým symbolem. „Baret byl původně symbolem povstalců jako čapka svobody čili bonnet rouge. Jeho předchůdcem byla kuželovitá frygická čapka. Baret převzali sansculoti revoluční Francie a pak symbolizoval pařížskou bohému,“ přibližuje kniha Móda: Úžasný příběh fenoménu. V moderní politické historii pak bývá spojován především s popkulturním zobrazením kubánsko-argentinského revolučního vůdce Che Guevary na ikonické fotografii Alberta Kordy z roku 1967.

TIP NA VIDEO: Jak nosit balaklavu, baret či klapky na uši?

Video placeholde

Zajímavé je, že zatímco ve Francii se baret stal symbolem svobody a bohémství, ve Španělsku je tato pokrývka hlavy dodnes spojována se stylem venkovanů – a ne zrovna v lichotivém kontextu. Módní vliv Paříže byl však ve 20. století nezměrný, a tak i baret se postupně stal vítaným doplňkem, a to až do té míry, že si ho právě s Francouzi a Francouzkami stereotypně spojujeme. Nedávno to ostatně připomněl i seriál Emily v Paříži, kde barety nosí snaživá Američanka v hlavní roli, aby se co nejvíce přiblížila módnímu stylu města nad Seinou, zatímco svým francouzským kolegům připadá směšná a ringarde.

Pravda, baret skutečně může působit „na sílu“, zvláště když si ho vezmete k pruhovanému tričku a balerínkám, což jsou další klasické atributy francouzské módy. Současně ale může být vítaným zpestřením podzimních outfitů napříč různými styly – což dokazuje nejen následující inspirace, ale i outfity z kodaňského a pařížského fashion weeku, které najdete níže a také ve fotogalerii.

Jak tedy baret nosit? Co se týče polohy na hlavě, možnosti máte prakticky dvě – buď švihácky na stranu, anebo méně nápadně směrem dozadu – podobně jako beanie kulich, což může být pro mnohé přijatelnější. Při polohování baretu si také pohrajte s vlasy a účesy – volné pramínky kolem tváře působí nenuceně, vlasy uhlazené za ucho či do nízkého culíku zase elegantně.

Street style v Miláně
Street style v Miláně | Zdroj: Profimedia.cz

Street style v Paříži
Street style v Paříži | Zdroj: Profimedia.cz

Na celkový dojem bude mít vliv i to, jaký materiál si vyberete. Základem jsou vlněné barety, ovšem v posledních letech se v módě objevují i chic kožené nebo naopak ležérnější pletené, které opět více připomínají zmíněné čepice. To z nich mimo jiné činí skvělý startovní kousek, pokud s baretem teprve začínáte a nejste si jistí, jestli ho budete chtít doopravdy nosit.

Street style v Paříži
Street style v Paříži | Zdroj: Profimedia.cz

Street style v Kodani
Street style v Kodani | Zdroj: Profimedia.cz

Stejně jako u ostatních doplňků i u baretu platí, že lépe se vám budou kombinovat základní barvy jako černá či bílá. Pokud se oprostíte od vojenské symboliky, pak můžete vsadit i na červenou, která je letošním žhavým trendem a nejinak tomu bude i příští rok. V neposlední řadě můžete vsadit v outfitu na kompozici typicky podzimních odstínů – baret díky nim působí přirozeně, jako kdyby to bez něj na podzim ani nešlo.

Street style v Paříži
Street style v Paříži | Zdroj: Profimedia.cz

Street style ve Florencii
Street style ve Florencii | Zdroj: Profimedia.cz

Velkou inspiraci, jak nosit baret, najdete ve fotogalerii v úvodu článku.