Zdroj foto: Profimedia.cz, Eliška Šárková / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Zdroj foto: Profimedia.cz, Eliška Šárková / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Eva Růžičková: Na výrobu šperků pro Evu Pavlovou jsem měla dva týdny

Navrhnout šperky pro novou první dámu, a navíc k inauguraci! To je příležitost, o které sní nejedna česká designérka. Eva Růžičková takovou výzvu dostala a strhla tím na svou práci velkou pozornost. Náušnic a brože se symbolickými květy a listy lípy na outfitu Evy Pavlové si jednoduše nešlo nevšimnout.

Kdo vás s takhle zajímavou zakázkou oslovil? 

Zadání vytvořit brož a náušnice pro manželku nového českého prezidenta Evu Pavlovou k příležitosti jeho inaugurace přišla od stylistky prezidentského páru Štěpánky Pivcové.

TIP NA VIDEO: Pět způsobů, jak nosit šátek

Video placeholde

Jaký byl proces vzniku šperků pro první dámu a jak dlouho trval? 

Na výrobu brože a náušnic jsem měla něco přes čtrnáct dní. Vzhledem k charakteru zadání a časovým možnostem jsem nad realizací šperků přemýšlela konstruktivně a prakticky. Vše jsem si rozmyslela, nejdříve po technické stránce, aby mě nic nezaskočilo, vytvořila jsem si jakýsi moodboard, abych měla vše pohromadě a na očích, a pak už to šlo hladce a jen jsem tvořila.

Co mají šperky symbolizovat? 

Brož i náušnice obsahují prvky odkazující na státní symboliku, jako jsou lipové listy a květy, zároveň představují nový svěží nádech. Jako národní strom je lípa hluboce zakořeněná v české historii. V lidové tradici symbolizuje ochranu, pomoc a lásku. Věřilo se, že dokáže odehnat zlé duchy a navodit pozitivní myšlení. Chtěla jsem do těchto šperků vnést hravost, otevřenost, ale i majestát a sílu. Lipové listy zdobí státní pečeť, vlajku prezidenta nebo bankovky, nyní i šperky pro první dámu, paní Evu Pavlovou. Brož má kruhový základ, připomíná rozkvetlou zeměkouli nebo královskou korunu. Konstrukci prorůstají stylizované větvičky, květy a další motivy. Náušnice jsou řešené minimalisticky jako doplněk k výrazné broži.

.
.

Můžete prozradit, zda se rýsuje nějaká další spolupráce s Hradem? 

Další spolupráce zatím není domluvená, ale vše je otevřené. Jsem v kontaktu se stylistkou Štěpánkou Pivcovou a budu se těšit na případné další výzvy. 

Co je pro vás při tvorbě šperků důležité? 

K tvorbě přistupuji intuitivně a citlivě, ráda pracuji s principy, jako jsou vznik, růst, rovnováha a cit. Šperk vnímám jako osobní, až intimní výpověď, něco tělu velice blízkého. Miluji řemeslo, důraz kladu na jedinečné zpracování a perfektní detail. 

S jakými materiály pracujete nejraději? 

Nejraději asi pracuji se zlatem a stříbrem, tyto dva materiály nabízejí řadu možností zpracování. Buď použijete doslova prastaré zlatnické metody, nebo využijete nějaké moderní. Na řemesle je úžasné, že se můžete do konce života učit stále něco nového.

Odkud čerpáte inspiraci? 

Inspirace je doslova na každém kroku. V mém případě jsou to často lidé a naše společné intimní příběhy. Velkým motorem a inspirací je pro mě také cestování, poznávání nových kultur a rozmanitých lidí. 

Designérka a absolventka pražské UMPRUM, ateliéru K. O. V., pod vedením Evy Eisler. Během studia prošla stáží na Burg Giebichenstein University of Art and Design v německém Halle, v ateliéru Schmuck Daniela Krugra. V roce 2016 byla její práce vybrána na prestižní přehlídku TALENTE v Mnichově. Vystavovala také v Miláně, New Yorku, Berlíně či Londýně.

Eva Růžičková

.
.

Je to jistě úspěch, když se vaše dílo ocitne na tak exponovaném místě a v mimořádné historické chvíli, jakou je inaugurace prezidenta. Jaké jsou teď vaše profesionální sny a ambice? 

Měla jsem z celé práce i výsledku opravdu velkou radost, potěšilo mě, že jsem mohla svou tvorbu ukázat široké veřejnosti. V květnu mě čeká návštěva polské Legnice a jejich Legnica Jewellery Festival SILVER 2023 je prestižní výstava spojená s udělováním několika cen. Ráda bych uspěla i na mezinárodní úrovni. Také se chci letos účastnit přehlídky Designblok 2023 v Praze a kolekcí navázat na šperky vytvořené pro paní Evu Pavlovou. Svoje vzdálenější cíle a sny si zatím asi nechám pro sebe a budu k nim postupně směřovat.

Článek vyšel v časopise Moje psychologie. Aktuální číslo si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz. Červnové vydání vychází již 7. června!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz