Jaká podzimní menu si připravily pražské kavárny a bistra?

Jaká podzimní menu si připravily pražské kavárny a bistra? Zdroj: Instagram @coffeeroomprague a @krokitchen

Jaká podzimní menu si připravily pražské kavárny a bistra?
Dejvické Šodó představuje novou topinku s dýní, kadeřávkem, čerstvým sýrem z Krasolesí a nakládaným topinamburem.
Čirok, ovesné mléko, cukr, vanilka a k tomu kompotované třešně posypané mandlemi ve slaném karamelu – to je nová podzimní kaše z Esky.
Je libo podzimní menu vršovického Café Jen?
Chybí vám posezení se sklenkou prosecca? Žádný problém. Mezi Srnky má v nabídce i podzimní dýňovou verzi.
18
Fotogalerie

Švestková kaše i dýňové prosecco: Nejlepší podzimní menu z pražských kaváren a bister

Každý, kdo miluje podzim, bude asi souhlasit s tím, že jednou z nejpříjemnějších věcí je v tomto období vysedávání v kavárnách. Ty se totiž stávají ještě útulnějšími a v sychravých dnech nabízejí hřejivé objetí. Součástí bývají také specifická menu laděná do podzimních chutí a vůní. Kde na vás čekají lahodné pokrmy ze švestek či dýní a prostory provoněné kakaem a skořicí? A kde si můžete dopřát cool podzimní drink s kapkou něčeho ostřejšího? Pojďte s námi na ochutnávku.

Podzimní kaše

Královnou sladkých podzimních snídaní se každoročně stává švestka – šťavnatý komponent nejrůznějších ovesných kaší. Jestli je milujete, pak pro vás máme několik neodolatelných tipů. Cestou Letenským parkem doporučujeme zastavit se v Café Letka, kde vám připraví ovesnou kaši se švestkami, mákem, hnědým máslem a mandlovou drobenkou. Makovou ovesnou kaši s pekanovým máslem můžete nově ochutnat také ve vršovickém Café Jen. Dejvické Šodó má už několik týdnů na menu ořechovou granolu s pečenými švestkami, pekanovým máslem a pozor – se lžičkou povidel! Karlínská Eska si pro změnu připravila kaši z čiroku s kompotovanými třešněmi, mandlemi ve slaném karamelu a vanilkou. Jste spíš „tým krupicová kaše“? Pak si nenechte ujít klasiku od Bjukitchen s ovesnými vločkami a skořicovou drobenkou anebo v Etapě vyzkoušejte zbrusu novou krupičku z červené pšenice.

TIP NA VIDEO: Upečte si podzimní švestkový koláč s drobenkou

Čirok, ovesné mléko, cukr, vanilka a k tomu kompotované třešně posypané mandlemi ve slaném karamelu – to je nová podzimní kaše z Esky.
Čirok, ovesné mléko, cukr, vanilka a k tomu kompotované třešně posypané mandlemi ve slaném karamelu – to je nová podzimní kaše z Esky. | Zdroj: Instagram @eska_karlin

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Dýňové hody

Milovníci dýní na talíři, i vy si tento měsíc přijdete na své! Začněte třeba kousek od Stromovky v Café Hrnek, kde si můžete dopřát topinku s pečenou dýní, kadeřávkovým pestem, brynzou a nakládanými liškami. Podzimní topinku bude mít na menu i Šodó – k dýni a kadeřávku tentokrát přidejte čerstvý sýr z Krasolesí a nakládaný topinambur. Na dýňovou polévku zajděte třeba k Bjukitchen, která má v menu i vyladěný podzimní salát – v hlavní roli opět dýně a kadeřávek, tentokrát jim ovšem sekundují ricotta a černý rybíz (mimochodem, brzy také chystá topinku s pečeným zelím). Také sesterské kavárny Místo a Můj šálek kávy nabízejí v podzimním menu neodolatelně barevný salátek. Zasytí vás kombinací ledového salátu, dýně a gorgonzoly, sladké tóny dodají karamelizovaná dýňová semínka, granátové jablko a medová zálivka.

„Kročko“ na Jiřáku vás příjemně uzemní panzanellou s dýňovým hummusem a pečenou zeleninou (jako sladkou tečku si tam můžete dát i pribináček s pečenými švestkami). Naproti tomu karlínská Etapa vás pohostí dýňovými noky s omáčkou z Ravelinu (měkký zrající sýr z farmy Krasolesí), salsou z jablek a křenu a slunečnicí. A to nejlepší nakonec: v kavárně Mezi Srnky na Smíchově se vám může stát, že narazíte na neodolatelné dýňové vdolečky se šlehaným tvarohem, teplými brusinkami, perníkovou drobenkou a medovo-rumovým sirupem. A pokud ne, chutě bezesporu uspokojí i jejich dýňový cheesecake s dýňovým latté. Na podzimní várku zákusků lákají i zmíněné Místo se Šálkem – a můžeme potvrdit, jejich dýňový cheesecake je skvělý.

Pokračování 3 / 5

Ořechová tečka (či bomba?)

Není nic lepšího než si po sychravé procházce dopřát zahřátí v podobě sladké tečky. Když v únoru otevřelo dejvické Šodó, fotili si všichni na Instagram jejich ořechový koláček. Ten nyní dostává podzimní makeover: náplň z jablek a skořice a „čepici“ ze žloutkového krému zdobenou karamelem a griliášem. V Zrnu a zrnku si zase můžete dopřát kynutý koláč plněný vlašskými a lískovými ořechy a zdobený domácím mascarpone krémem, zatímco Etapa vás odrovná máslovou palačinkou s marmeládou z kdoulí, whiskey zmrzlinou a omáčkou z lískových ořechů. Ořechy nechybí ani v ultimátně podzimní sladké bombě z kavárny Mezi Srnky – bezlepkové lívance z podmáslí doplňuje chuť skořice, švestkového rozvaru, šlehaného tvarohu a makové drobenky.

Podzimně laděnou palačinku si můžete dopřát v Etapě.
Podzimně laděnou palačinku si můžete dopřát v Etapě. | Zdroj: Instagram @etapa_pgfoodies

Ve vinohradské pobočce si pro změnu můžete dopřát tyhle skvělé podzimní lívance.
Ve vinohradské pobočce si pro změnu můžete dopřát tyhle skvělé podzimní lívance. | Zdroj: Instagram @mezisrnky_vinohrady

Pokračování 4 / 5

Sladké a voňavé s sebou

Jestli nemáte čas na dlouhou snídani a chcete si jen zpříjemnit ráno cestou do práce, pak se přímo nabízejí nejrůznější buchty, motance či koláče do ruky. V Hrnku na vás vždy budou čekat jejich oblíbené „skořičáky“ nebo kardamonové šneky. V La Forme na Krkonošské to pro změnu začíná vonět karamelem a pekanovými ořechy, kterými dochucují svoje sticky buns. Také Etapa má široký výběr: co vyzkoušet třeba motanec s dýňovou náplní? Spolehlivou zastávkou na luxusní sladké bývá rovněž holešovická Osada, ať už vsadíte třeba na jejich skořicovou rolku či koláč se švestkami a tvarohem. A kultovní vinohradská zastávka Kus koláče dává na vědomost, že do hry vrací několik podzimních klasik – třeba švestkové a jablečné koláče, perník nebo dýňovník.

Pokračování 5 / 5

Pumpkin Spice Latté a další

I když ikonický nápoj Pumpkin Spice Latté vzešel z kavárenského řetězce Starbucks, kde měl premiéru přesně před dvaceti lety, dnes se tento nápoj na podzim podává i ve výběrových kavárnách. V Praze na něj můžete zajít třeba do vinohradského Coffee Roomu nebo Mezi Srnky. Na neméně oblíbené chai latté můžete třeba do letenského Alchymisty, kde ho na podzim servírují už pět let – letos ovšem v nových ikonických sklenicích Duralex. Je libo raději perníkové kakao? I to vám Coffee Room rád splní, zatímco vršovické The Flat Café, mimochodem jedna z nejútulnějších pražských kaváren, vás zahřeje šálkem horké čokolády „after eight“ – i s parádním spooky latté artem. Něco pro fajnšmekry si připravila i cukrárna Myšák, kam můžete nově zajít na luxusní alžírskou kávu. Složení? Filtrovaná káva od Nordbeans, Myšákův likér Věneček, likérová šlehačka, karamel a máslová sušenka. Chybí vám letní večery se sklenkou prosecca? Dopřejte si ji v podzimním kabátě! Autumn Spice prosecco (s dýňovým likérem) má na menu opět Mezi Srnky.

Oblíbené chai latte se vrací do cukrárny Alchymista na Letné.
Oblíbené chai latte se vrací do cukrárny Alchymista na Letné. | Zdroj: Instagram @cukrarna_alchymista

Chybí vám posezení se sklenkou prosecca? Žádný problém. Mezi Srnky má v nabídce i podzimní dýňovou verzi.
Chybí vám posezení se sklenkou prosecca? Žádný problém. Mezi Srnky má v nabídce i podzimní dýňovou verzi. | Zdroj: Instagram @mezisrnky_smichov