Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Grafika: Kristýna Dobeš Moučková Zdroj: iStock.com

Espresso, nebo cappuccino: Co o vaší povaze prozrazuje káva, kterou pijete?

Pravděpodobně jste nikdy nijak zvlášť nepřemýšleli nad typem kávy, kterou si běžně dopřáváte. Často totiž volíme opakovaně jeden způsob přípravy a ten pijeme stále dokola. Ovšem ve výběru lahodného moku může jít podle psychologů o víc než jen o chuťové preference. Studie před dvěma lety zkoumala tisícovku „kafařů“ a hledala souvislost mezi osobnostními rysy a preferencí kávy. Jak to dopadlo? Výzkumníci došli k celkem zajímavým výsledkům, které jasně potvrdily, že druh kávy, který upřednostňujeme, souvisí podprahově s naší povahou. Souhlasí to?

Espresso

Rychle, snadno a k věci! Vždy spěcháte, takže máte kávu rádi silnou a v takovém množství, abyste ji mohli rychle vypít třeba na cestách. Jste vůdčí osobnost, tvrdě pracujete, ale potřebujete neustálé povzbuzování během dne, abyste nebyli náladoví a rozzuření, k čemuž máte sklony. Víte, jak dosáhnout toho, co chcete, a jste připraveni to získat. Nezapomeňte ale, že byste měli někdy zpomalit.

TIP NA VIDEO: Horoskop lásky na rok 2023

Video placeholde

Espresso.
Espresso. | Zdroj: iStock.com

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Ristretto

Jste vzácná osobnost a moc dobře si to uvědomujete, neboť víte, že objednat si tuto kávu je trochu šílenost. Ristretto je malý brácha espressa, jehož objem je pouhých 20 ml. Podle odborníků máte vytříbený vkus a jste elegantní, aniž byste se museli nějak zvlášť snažit.

Ristretto.
Ristretto. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 3 / 6

Espresso Lungo

Lungo znamená v italštině dlouhý nebo zředěný. Pokud milujete právě tuhle kávu, jste přímočarý a ambiciózní střelec, který často vidí věci černobíle. Když se na něco zaměříte, je to vaše. Říká se o vás, že jste spolehliví, a milujete minimalismus. Vždy zvládáte svou práci, někdy ji ale berete až moc vážně. Nezapomeňte si dát někdy do kávy trochu mléka, aby se věci ve vašem životě odlehčily.

Espresso Lungo.
Espresso Lungo. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 4 / 6

Cappuccino

Odborníci odhalili, že milovníci cappuccina se vyznačují jasnou touhou po ovládání. Pokud je vaší volbou právě tento druh kávy, můžete být občas trochu posedlí, i když jste vysoce kreativní a motivovaní. Vaší ctností je též poctivost, kterou symbolizuje pěna na cappuccinu, a loajalita k vašim přátelům. Velmi rychle se ale začnete nudit.

Cappuccino.
Cappuccino. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 5 / 6

Latté

Máte rádi věci, které se samy lehce vyřeší. V zásadních chvílích můžete být nerozhodní. Jste týmový hráč, který se nijak nevyžívá v individualismu. Udržujete věci tak, aby šly hladce a snadno, a jste rádi, když nedochází k žádným těžkostem a zádrhelům. Možná byste někdy mohli zkusit místo mléka zmrzlinu a místo dodržování pravidel udělejte něco divokého a bláznivého.

Latte.
Latte. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 6 / 6

Affogato

Pro někoho neodolatelné pokušení v podobě kopečku vanilkové zmrzliny namočeného do šálku espressa. Podle psychologů jste hraví, šťastní a vždy připraveni udělat si hezkou chvíli. Jste spíše noční sova a milujete vychutnat si kávu po večeři. Máte rádi zábavu a zásadně děláte věci svým vlastním tempem.

Affogato.
Affogato. | Zdroj: iStock.com