Co dělat na Valentýna – a samozřejmě i mimo něj v následujících dvou týdnech? Přinášíme pravidelný přehled kulturních tipů!

Co dělat na Valentýna – a samozřejmě i mimo něj v následujících dvou týdnech? Přinášíme pravidelný přehled kulturních tipů! Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Kulturní přehled: Oslavte Valentýna s Konsentem nebo na brunchi s bezednými koktejly

Valentýn, svátek zamilovaných, se blíží: ať už ho budete slavit s partnerem či partnerkou, s kamarádkou nebo sami se sebou, máme pro vás tipy, kde si ho nejlíp užít. A nejen to. Čeká nás také nová výstava Vladimíra Skrepla, slow fashion bazar v Biu Oko, Stanley Kubrick v Aeru nebo víkend s Depeche Mode.

Oslav Valentýna (s) Konsentem, 14. února

Jak si představujete ideálního Valentýna? Organizace Konsent jako fajn společnou akci, kde se slaví nejen láska, ale především respektující vztahy, ve kterých je souhlas a opatrování vzájemných hranic samozřejmostí. A přesně takovou událost Konsent pořádá ve středu 14. února od 17 hodin v Klubu FAMU. V rámci programu proběhne workshop, jak se účinně bránit obtěžování nejen na veřejnosti, nebo debata o právní redefinici znásilnění. Následovat bude party s DJs a chybět nebudou ani drinky a různé dobroty. Vstup na akci je zdarma.

Valentine Circus Week v Manifestu, 12. – 18. února

A protože láska prochází žaludkem, máme pro vás ještě jeden valentýnský tip: ve smíchovském Manifestu bude celý týden od 12. do 18. února probíhat speciální akce plná zábavy a romantiky. Nechte se unést skvělou atmosférou, užijte si výklad tarotových karet, živou hudbu, kulinářské lahůdky z různých koutů světa nebo třeba speciální valentýnský koktejl CarneVal ze SOOT baru. V neděli 18. února událost vyvrcholí brunchem s bezednými drinky.

Vladimír Skrepl: Vláčná kůže – vernisáž, 14. února

Vladimír Skrepl, jeden z nejvlivnějších českých umělců a pedagogů posledních třiceti let, představí v Galerii MeetFactory novou sérii prací s názvem Vláčná kůže. Typická je pro něj živelnost a expresivnost, těšit se tedy můžete na silné barevné malby, které vás vtáhnou do sebe. Vernisáž proběhne ve středu 14. února od 19 hodin, výstava pak potrvá do 14. dubna.

Letenský bazar v Biu Oko, 17. února

Letenský bazar v Biu Oko, to je udržitelné nakupování vintage i současného oblečení a doplňků. Každý tu najde svůj styl, svou velikost, a to vše za dobré ceny. Stavte se v sobotu 17. února od 12 hodin do půl šesté, dejte si drink, pivo nebo limo a osvěžte svůj šatník s ohledem na hořící planetu.

Koncert: Česko za rovné manželství, 17. února

Každý má mít právo vzít si toho, koho miluje. Výjimečný koncert organizace Jsme fér spojí stovky lidí z celé České republiky ve jménu lásky a rovnosti, a to těsně před klíčovým projednáváním v Poslanecké sněmovně. Přijďte v sobotu 17. února do divadla La Fabrika, užijte si hudební vystoupení Thoma Artwaye, Terezy Maškové či Jana Bendiga a v závěru DJ set plný lásky, který zahrají DJs nevertouch & lichnovský z Radia 1. Výtěžek z prodeje vstupenek půjde na podporu iniciativy Jsme fér ve snaze dosáhnout rovnocenného manželství pro všechny páry. Pozor, v prodeji je pouze 200 vstupenek!

Legendy v Aeru: Dr. Divnoláska Stanleyho Kubricka, 19. února

V rámci populárního cyklu Legendy v Aeru uvede oblíbené žižkovské kino v pondělí 19. února filmovou klasiku z dílny Stanleyho Kubricka. Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu je bolestně humornou satirou na studenou válku, jíž vévodí unikátní a nedostižný herecký výkon Petera Sellerse. Ten zde exceluje rovnou ve třech rozličných rolích: jako kapitán královského letectva, který se rozpačitě snaží zabránit jadernému útoku na SSSR, jako neschopný a věčně zaskočený prezident Spojených států, jenž musí sdělit velmi špatné zprávy sovětskému premiérovi, a konečně také jako titulní Dr. Divnoláska, prezidentův poradce s kolečkovým křeslem a nacistickou minulostí. Pokud jste snímek nikdy neviděli, doporučujeme to napravit!

Depeche Mode Weekender, 22. a 24. února

Po více než dvou milionech prodaných vstupenek na Memento Mori Tour a vyprodaných koncertech v Severní Americe a Evropě zavítají legendární Depeche Mode i do Prahy! Dave Gahan, Martin Gore a hosté vtrhnou do vysočanské O2 Areny ve čtvrtek 22. února a poté v sobotu 24. února – lístky jsou ještě k mání. Pokud ale velké halové koncerty nejsou váš šálek čaje, nezoufejte. V sobotu od 23 hodin proběhne v klubu Roxy oficiální Memento Mori pokoncertní afterparty. Vstupenky si už teď můžete koupit přes GoOut.