Chcete si na Valentýna dopřát trochu lásky? Pusťte si romantický film na Netflixu! Vybrali jsme ty nejzajímavější.

Chcete si na Valentýna dopřát trochu lásky? Pusťte si romantický film na Netflixu! Vybrali jsme ty nejzajímavější. Zdroj: iStock, Netflix, Focus Features / Grafika: Kateřina Špičáková

Valentýn v pohodlí domova: 10 romantických filmů na Netflixu, které vás dokonale rozněžní

Oslavit svátek zamilovaných se svou drahou polovičkou můžete různými způsoby. Romantická večeře a žhavý sex je jedna možnost, ale i klidný večer u televize, kdy si otevřete víno a přitulíte se pod dekou, má své kouzlo. Důležité je, že si na sebe uděláte čas, odhodíte všechny starosti všedního dne a budete prostě chvíli spolu. My vám můžeme jen doporučit romantické filmy na Netflixu, které vás dojmou, rozněžní i pobaví.

Milenec lady Chatterleyové

Román Milenec lady Chatterleyové v době vydání vzbudil velkou společenskou kontroverzi: nejenže popisoval mimomanželský milostný vztah mezi aristokratkou a mužem z nižší třídy, ale také barvitě líčil jejich sexuální zážitky. Filmová adaptace z roku 2022 s Emmou Corrin a Jackem O'Connellem se veze na stejné vlně a divákům nabízí především vzrušující scény. Zároveň ale vypráví o rozpolcenosti mladé ženy, která je uvězněná ve vztahu bez lásky, ale zároveň se nechce zpronevěřit svým morálním zásadám.

Nová adaptace románu Milenec lady Chatterleyové stojí na výkonech Emmy Corrin a Jacka O'Connella v titulních rolích.
Nová adaptace románu Milenec lady Chatterleyové stojí na výkonech Emmy Corrin a Jacka O'Connella v titulních rolích. | Zdroj: Netflix

Láska a jiné závislosti

Jamie (Jake Gyllenhaal) je floutek, který má rád hezké dívky a snaží se vybudovat si kariéru ve farmaceutickém průmyslu. Když se náhodou potká s ráznou, ale okouzlující Maggie (Anne Hathaway), zprvu touží po dalším nezávazném románku. K talentované fotografce nicméně brzy začne cítit něco víc – má to ale háček. Maggie má totiž Parkinsonovu chorobu, a proto se nechce na nikoho vázat. Zamilovaný mladík se nicméně nenechá tak snadno odradit. Hořkosladká romantická komedieLáska a jiné závislosti zní průměrně, neskutečně jí ale přidává silná chemie mezi představiteli hlavních rolí. Rozhodně doporučujeme!

Jake Gyllenhaal a Anne Hathaway mezi sebou v romantické komedii Láska a jiné závislosti mají neskutečnou chemii.
Jake Gyllenhaal a Anne Hathaway mezi sebou v romantické komedii Láska a jiné závislosti mají neskutečnou chemii. | Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Omar

Mladého pekaře Omara (Adam Bakri) dělí od jeho tajné lásky Nadji (Leem Lubany) zeď, která přetíná území Palestiny a kterou denně přelézají stovky mužů – a stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i hlavní hrdina dramatické romance brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina, brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. Oceňovaný snímek palestinského režiséra Hany Abu-Assada byste si měli pustit už jen kvůli rozbouřené situaci v Gaze.

Leem Lubany a Adam Bakri v romantickém dramatu Omar.
Leem Lubany a Adam Bakri v romantickém dramatu Omar. | Zdroj: The Match Factory

Věk nevinnosti

Režiséra Martina Scorseseho máte zřejmě spojeného především s filmy o mafiánech, Robertem De Nirem a Leonardem DiCapriem, on má ale na kontě i dobovou romanci Věk nevinnosti, ze které se vám pořádně rozproudí krev. Vypráví o tragickém milostném trojúhelníku odehrávajícím se v honosném, ale pokryteckém prostředí vyšších společenských vrstev New Yorku 70. let 19. století. Newland Archer (Daniel Day-Lewis) je bezúhonný advokát, který tajně touží po vášnivějším životě. Jeho zasnoubení s půvabnou, ale nezajímavou členkou místní smetánky May Welland (Winona Ryder) Newlanda odsoudilo k životu v tiché lhostejnosti. Když se ale do New Yorku vrací výstřední, společensky nepřijatelná sestřenice jeho snoubenky (Michelle Pfeiffer), Newland riskuje vše kvůli naději na opravdovou lásku.

Michelle Pfeiffer a Daniel Day-Lewis vás v kostýmním dramatu Věk nevinnosti uhranou.
Michelle Pfeiffer a Daniel Day-Lewis vás v kostýmním dramatu Věk nevinnosti uhranou. | Zdroj: Columbia Pictures

Soumrak dne

V dobovém dramatu podle románu držitele Nobelovy ceny Kazua Ishigura Soumrak dne se odehrává příběh nikdy nenaplněné, přesto vroucí a hluboké lásky, která vznikla mezi profesionálním majordomem (Anthony Hopkins) a hospodyní (Emma Thompson). Ti dva se setkávají před druhou světovou válkou v honosném sídle lorda Darlingtona a jsou zcela odevzdáni své specifické práci, jíž padá za oběť osobní život i individualita. Znovu se setkávají o mnoho let později, kdy už je nesvazují konvence ani pravidla. Dojde jejich platonický cit konečně naplnění?

Emma Thompson a Anthony Hopkins v Soumraku dne podle předlohy z pera nositele Nobelovy ceny Kazua Ishigura.
Emma Thompson a Anthony Hopkins v Soumraku dne podle předlohy z pera nositele Nobelovy ceny Kazua Ishigura. | Zdroj: Columbia Pictures

Návrh

Margaret (Sandra Bullock) je výkonná šéfredaktorka knižního nakladatelství, zcela oddaná své práci. Když se dozví, že jí nebylo obnoveno vízum a hrozí jí deportace z USA, všem oznámí, že se bude vdávat. Jejím nastávajícím má být její asistent Andrew (Ryan Reynolds), má to ale háček – zaskočený mladík o žádné svatbě nic neví, a svou šéfovou navíc z duše nesnáší. Nakonec ale souhlasí, že s Margaret šarádu před imigračním sehraje, samozřejmě výměnou za povýšení. Zároveň se rozhodne, že přísné nadřízené oplatí veškerá příkoří, která si od ní musel vytrpět. Jak to asi dopadne? Vzhledem k tomu, že Návrh je romantickou komedií, je to celkem jasné, i tak se ale jedná o zábavnou oddechovou podívanou, která je na Valentýna ideální.

Ryan Reynolds a Sandra Bullock v oddechové romantické komedii Návrh.
Ryan Reynolds a Sandra Bullock v oddechové romantické komedii Návrh. | Zdroj: Walt Disney Pictures

Želary

Historický film Ondřeje Trojana Želary vypráví příběh o křehkém citu, který se nečekaně rozroste mezi dvěma zcela odlišnými lidmi, v nepravděpodobném prostředí a na pozadí druhé světové války. Nedostudovaná lékařka Eliška (Anna Geislerová) musí kvůli odbojové činnosti svého přítele odjet z Prahy a schovat se v zapadlé vysokohorské vesnici. Aby její příjezd nebudil podezření, provdá se za místního usedlíka Jozu (György Cserhalmi). Jak poznává divoký kraj i místní zvyklosti, Eliška začíná přicházet novému životu na chuť, hrůzy bojové vřavy si ale brzo najdou cestu i mezi malebné roubenky.

György Cserhalmi a Aňa Geislerová ve filmu Želary.
György Cserhalmi a Aňa Geislerová ve filmu Želary. | Zdroj: Total HelpArt T.H.A.

Matky

I mámy si zaslouží čas pro sebe! Ať už budete Valentýna trávit s partnerem nebo sama, až uspíte děti, připravte si oblíbený drink a pusťte si českou komedii Matky. Snímek s Hanou Vagnerovou, Petrou Hřebíčkovou, Sandrou Novákovou a Gabrielou Marcinkovou v rolích čtyř kamarádek, jejichž životy a přístupy k mateřství se diametrálně liší, má své chyby. Je na něm ale poznat, že scénář k němu napsaly ženy, a tak přináší spoustu autentických situací, v řadě z nichž se určitě sama poznáte. Nakonec je z toho příjemná komedie, u které se zasmějete, možná si trochu popláčete, především si ale odpočinete.

Snímek obrazovky 2024-02-06 v 17.26.23
Snímek obrazovky 2024-02-06 v 17.26.23

Zápisník jedné lásky

Absolutní klasika mezi romantickými filmy, kterou si vždy můžete připomenout. V Zápisníku jedné lásky sledujeme příběh Allie (Rachel McAdams) a Noaha (Ryan Gosling). Ona je z bohaté rodiny, on pochází z chudých poměrů, přesto se mezi nimi jednoho horkého léta zrodí hluboká a vášnivá láska. Když se musí rozloučit, každý si jde svou cestou, myslí na sebe ale neustále. Po letech se nečekaně potkají, už jako jiní lidé. Některé věci se ale nemění... Absolutní doják s ikonickou muchlovačkou v dešti, za niž McAdams a Gosling v roce 2005 dostali cenu pro nejlepší filmový polibek.

Rachel McAdams a Ryan Gosling v Zápisníku jedné lásky, nejklasičtějším z romantických filmů.
Rachel McAdams a Ryan Gosling v Zápisníku jedné lásky, nejklasičtějším z romantických filmů. | Zdroj: Warner Bros.

Pýcha a předsudek

Nesmrtelný příběh Jane Austen a jeho neméně legendární filmová adaptace z roku 2005 je valentýnskou stálicí, která dokáže okouzlit i muže – stačí jim říct, že pana Darcyho tu hraje Tom z Boje o moc. Matthew Macfayden se úlohou v půvabném kostýmním filmu Joea Wrighta zapsal do nejednoho ženského srdce a úchvatná Keira Knightley v roli emancipované, bystré a nesmlouvavé Elizabeth zůstává i po téměř dvaceti letech od premiéry dokonalým idolem. Pýchu a předsudek by měl vidět prostě každý.

Matthew Macfadyen a Keira Knightley jako pan Darcy a Elizabeth v kultovní adaptaci Pýchy a předsudku.
Matthew Macfadyen a Keira Knightley jako pan Darcy a Elizabeth v kultovní adaptaci Pýchy a předsudku. | Zdroj: Focus Features