Jak se odreagovat týden před Vánoce? Třeba na festivalu pivních speciálů nebo při čtení Havla.

Jak se odreagovat týden před Vánoce? Třeba na festivalu pivních speciálů nebo při čtení Havla. Zdroj: iStock.com/, Profimedia.cz / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Festival vánočních piv, Čtení z Havla i štědrá večeře pro lidi bez domova

Kde si týden před Vánocemi odpočinout od adventního shonu? Možností je mnoho: na svátky vás příjemně naladí minifestival vánočních pivních speciálů nebo už tradiční akce Čtení z Havla. Kde zabavit děti nebo udělat dobrý skutek? Pravidelný přehled vybraných kulturních akcí je tu!

Vašek navždy: Předvánoční Čtení z Havla

Milujete Havla a chcete si před Vánocemi odpočinout a na pár chvil porozjímat nad jeho texty? V divadle Alfred ve dvoře bude v pondělí 18. prosince od 17 hodin již po osmé probíhat událost Čtení z Havla. Akce, která se původně spontánně seběhla v roce 2011 na Václavském náměstí, už se stala tradicí. Zastavte se během odpoledne či večera a přečtěte si (nebo si jen poslechněte) z některého Havlova textu pasáž, kterou máte rádi či ji z jiného důvodu považujete za podstatnou a aktuální. Na místě budou k dispozici Havlovy spisy, pokud si ovšem přinesete vlastní knížku, bude to lepší. Vstup je zdarma.

Divadlo pro děti: Loutková cesta do Vánoc v městské knihovně

Kam s dětmi těsně před svátky? Ve čtvrtek 21. prosince ráno nebo v pátek 22. prosince v podvečer třeba do městské knihovny na Mariánském náměstí. Proběhne tam totiž magické loutkové představení Cesta do Vánoc o stvoření světa a narození Ježíška. Divadlo, jejž organizuje dobročinný soubor Loutky v nemocnici, je provázeno živou hudbou a zpěvem tradičních koled i původních vánočních písní. Diváci se tak mohou do představení aktivně zapojit, a proto si ho užije celá rodina. Vstupné činí 240 korun, lístky jsou ke koupi na GoOutu.

Minifestival vánočních pivních speciálů na Strahově

Milovníci piva, pozor! Ačkoliv k prosinci patří spíš svařené víno, i vy si přijdete na své: v sobotu 23. prosince totiž v Pivovaru Strahov proběhne Minifestival vánočních pivních speciálů. K dispozici bude pestrá nabídka vánočních piv jak z vlastní produkce Strahovského pivovaru, tak i od zahraničních sládků. K tomu návštěvníci budou moci zakousnout dobroty ze speciálního vánočního menu nebo popíjení piva proložit perníkovým likérem či domácím vaječňákem. A i na ten svařák dojde: jen to bude svařák pivní, který by měl aspoň jednou ochutnat každý správný znalec zlatavého moku.

Nový audiovizuální spektákl na obzoru: Startuje AV40

Efektní prostor Haly 40 v Holešovické tržnici krátce před Vánocemi zase jednou ožije večírkem. Ve čtvrtek 21. prosince od 20 hodin tam totiž proběhne pilotní večer audiovizuální série AV40. Večer zahájí Yoga DJs s VJ Aeldrynem, a připraví tak půdu pro hyper spektakulární performance Leoše Horta (HRTL) a Jana Hladila. Vstupenky za 500 korun zakoupíte na GoOutu.

Štědrý večer nad ohněm a gulášem: Sváteční večeře pro lidi bez domova v Planetě Za

Ne každý má to štěstí trávit Štědrý večer v teple, u plného stolu a se svými blízkými. Ve vršovické Planetě Za proto 24. prosince proběhne sváteční pohoštění pro lidi bez domova – a pro všechny ostatní, kteří by se chtěli přidat. Na zahrádce se rozhoří oheň, podávat se bude guláš a k němu na přilepšenou jak alko, tak nealko svařák nebo čaj. Pokud byste chtěli na akci přispět, můžete poslat libovolnou finanční částku na účet 2614772012/3030. Peníze, které se vyberou navíc, budou využity na nákup Nocleženek.