Jak na snadný, ale vynikající domácí vaječný likér?

Jak na snadný, ale vynikající domácí vaječný likér? Zdroj: iStockphoto.com

Nápoj, který dělá Vánoce: Jak na skvělý vaječňák, který poslouží i jako dárek?

Vánoce bez vůně sladkého, vanilkou nasáklého vaječného likéru jednoduše nemají tu pravou atmosféru. Pokud jste zvyklí vaječňák každý rok kupovat, pusťte se letos do domácí verze. S naším video návodem ho zvládnete hravě. Výsledek chutná tak neodolatelně, že ho klidně můžete rozdávat jako vánoční dárek a sami se budete muset držet, aby se u vás v lednici vůbec dočkal Štědrého večera.

Nejlepší lék na předvánoční stres? Speciální přísada k ozvláštnění sváteční kávy? Náplň do toho nejlepšího cukroví? Perfektní ručně vyrobený dárek pod stromeček? Odpověď na všechny tyto otázky zní jasně: domácí vaječňák! Jedná se o velmi nenáročný recept, ať už na množství ingrediencí nebo i na samotnou přípravu. Největší vliv na chuť výsledného nápoje má rum, který se rozhodnete použít. Není potřeba plýtvat drahými speciálními produkty, ale pokud si za použitý alkohol trošku připlatíte, rozdíl stoprocentně poznáte. Zajímavou chuť domácímu vaječňáku dodá i panák brandy.

Suroviny na jednoduchý a zároveň nejlepší domácí vaječný likér:

  • 3 vaječné žloutky

  • 100 ml dobrého rumu

  • 8 g vanilkového cukru

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka

  • 1 plechovka salka

Postup přípravy:

  1. Žloutky přelijeme do mísy, přisypeme vanilkový cukr a ušleháme do pěny. Bude to trvat asi 3 minuty.

  2. Do našlehané žloutkové pěny přilijeme kondenzované mléko a opět asi 3 minuty šleháme.

  3. Nakonec zašleháme rum. Máme-li rádi vaječňák sladší, můžeme přidat i salko.

  4. Hotový nápoj přelijeme do láhve a uložíme do lednice.

Celý postup podle foodblogerky Mony najdete také na videu v úvodu článku.