Dokonalé linecké těsto je základ. A to nejen na klasické slepované cukroví. Můžete se inspirovat a vytvořit z jednoho těsta několik druhů cukroví. Ušetříte tak čas a zároveň budete mít o Vánocích i pestrý repertoár sladkých dobrot.
Suroviny: 250 g másla, 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, ořechy na posypání a zavařenina
Postup:
1. Mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky a vanilkový cukr nasypeme do mixéru a necháme spojit.
2. Těsto vysypeme na vál a rukama rychle zpracujeme do bochánku, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne.
2. Vál pomoučíme moučkovým cukrem a z bochánku vyválíme tenkou placku, ze které budeme vykrajovat.
3. Kolečka vykrajujeme do párů – horní s dírkou uprostřed. Horní díly pomažeme vejcem a posypeme namletými oříšky.
4. Pečeme na 180 °C přibližně 10 minut.
5. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a můžeme začít slepovat.
6. Spodní díly pomažeme marmeládou a spojíme s vrchními.
Těsto potřebuje chlad
Příprava lineckého těsta nedá moc práce a cukroví se vám povede vždy, stačí jen dodržet pár základních pravidel. Potom je příprava lineckého velmi snadná a pomáhat s vykrajováním mohou i děti.
Těsto je náchylné na teplotu, proto ingredience raději napoprvé zpracujte v mixéru. Příliš dlouhé hnětení v zahřátých rukách těstu nedělá příliš dobře a čím méně se ho budete dotýkat, tím lépe se s ním bude pak pracovat. Nepodceňujte proto ani chlazení. V ideálním případě by mělo těsto zůstat v lednici přes noc. Připravit si ho ale můžete i s předstihem, v lednici vydrží až čtyři dny.
S moukou šetřete
Aby se s těstem dobře pracovalo, buďte s moukou opatrní. Raději si dejte během vykrajování chvíli pauzu a nechte povolené těsto vychladit v lednici, dokud opět nezpevní. Stejně tak můžete nechat na chvíli v mrazáku i váleček a vyhnout se tak dalšímu zbytečnému přidávání mouky. Linecké těsto by s přemírou mouky bylo zbytečně drolivé a praskalo by.