Linecké cukroví: Naučte se těsto, které nelepí a nepraská! | Ženy.cz
 


Linecké cukroví: Naučte se těsto, které nelepí a nepraská!

12. prosince 2020 • 06:00

Bez lineckého cukroví se štědrovečerní stůl neobejde. Je jedno, jestli máte raději linecká srdíčka, nebo kolečka, dobrý recept na základní těsto je zkrátka nutnost. Naučte se podle našeho video návodu to nejlepší, které se netrhá, nelepí a vykrajuje se z něj jedna báseň.

Dokonalé linecké těsto je základ. A to nejen na klasické slepované cukroví. Můžete se inspirovat a vytvořit z jednoho těsta několik druhů cukroví. Ušetříte tak čas a zároveň budete mít o Vánocích i pestrý repertoár sladkých dobrot.

Suroviny: 250 g másla, 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, ořechy na posypání a zavařenina 

Postup

1. Mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky a vanilkový cukr nasypeme do mixéru a necháme spojit.

2. Těsto vysypeme na vál a rukama rychle zpracujeme do bochánku, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne.

2. Vál pomoučíme moučkovým cukrem a z bochánku vyválíme tenkou placku, ze které budeme vykrajovat.

3. Kolečka vykrajujeme do párů – horní s dírkou uprostřed. Horní díly pomažeme vejcem a posypeme namletými oříšky.

4. Pečeme na 180 °C přibližně 10 minut.

5. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a můžeme začít slepovat.

6. Spodní díly pomažeme marmeládou a spojíme s vrchními.

Těsto potřebuje chlad

Příprava lineckého těsta nedá moc práce a cukroví se vám povede vždy, stačí jen dodržet pár základních pravidel. Potom je příprava lineckého velmi snadná a pomáhat s vykrajováním mohou i děti.

Těsto je náchylné na teplotu, proto ingredience raději napoprvé zpracujte v mixéru. Příliš dlouhé hnětení v zahřátých rukách těstu nedělá příliš dobře a čím méně se ho budete dotýkat, tím lépe se s ním bude pak pracovat. Nepodceňujte proto ani chlazení. V ideálním případě by mělo těsto zůstat v lednici přes noc. Připravit si ho ale můžete i s předstihem, v lednici vydrží až čtyři dny.

S moukou šetřete

Aby se s těstem dobře pracovalo, buďte s moukou opatrní. Raději si dejte během vykrajování chvíli pauzu a nechte povolené těsto vychladit v lednici, dokud opět nezpevní. Stejně tak můžete nechat na chvíli v mrazáku i váleček a vyhnout se tak dalšímu zbytečnému přidávání mouky. Linecké těsto by s přemírou mouky bylo zbytečně drolivé a praskalo by.

Autor: redakce Recepty.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy