Týdenní přehled: Startuje queer festival Mezipatra, Beat Sexism pořádá výstavu

Co přinese tento týden? Hudební zážitek v jedné z nejkrásnějších budov našeho hlavního města bude stát za to stejně jako výstava na Staroměstském náměstí, jež upozorňuje na problém objektifikace ženského těla. Pokud byste ale raději spojili audio zážitek s vizuální podívanou, zajděte si alespoň na jeden ze snímků v rámci queer filmového festivalu Mezipatra, který letos slaví 24 let působení.

Výstava Wo(bject)man aneb Když je ženské tělo považováno za pouhou věc

Objektifikace neboli ponížení člověka na pouhý objekt je fenomén, kdy u objektifikované osoby dochází k jejímu odlidštění, odebrání jejích pocitů, potřeb a kontroly nad sebou samou. A objektifikace především ženského těla je ve společnosti stále normalizovaný stav. Přesně na tohle téma otevírá diskuzi výstava s názvem Wo(bject)man: Žena objektem, která bude k vidění po celý listopad ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Těšit se můžete na díla od Lenky Chánové, Julie Kopové, Wlasty Laura, Lucie Rosické, Marie Štumpfové, Dominiky Vyskočilové nebo Antonie Zichové. Každou listopadovou středu výstavu doprovodí besedy a talky na téma postavení žen ve společnosti nebo objektifikace žen v reklamě. Ve středu 8.11. též proběhne komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy Annou Praibišovou a umělkyněmi. Vstup na doprovodný program je zdarma po předchozí rezervaci na GoOut

Šárce Seydler Kabátové vychází kniha o matkách v zaměstnání

Právě vychází kniha Máma má práci, jež je citlivou výpovědí deseti pracujících žen (a jednoho muže). Ponořte se do příběhů, které vyvracejí mýty o matkách-superhrdinkách a věčně nevyspalých a ztrápených ženách, a udělejte si sami názor na to, jaké to je, když má máma práci. Kniha je k dispozici pouze ve dvoutisícovém nákladu, a tak se nevyplatí otálet. V publikaci najdete rozhovory například s Danuší Nerudovou, Kateřinou Tučkovou nebo Barborou Strýcovou.

Masturbační odysea v Radlické kulturní sportovně

Jste fanoušci podcastů a rádi byste některé ze svých oblíbených autorů slyšeli naživo? Teď budete mít příležitost! V Radlické kulturní sportovně se 30. října pořádá akce Monday’s podcast by Cans, kde se můžete potkat se Zuzanou Kašparovou a Terezii Ferjančekovou, autorkami projektu a podcastu Vyhonit Ďábla. Kolem masturbace se zde bude točit svět od 19 hodin. 

Benjamin Clementine rozezní Rudolfinum

Festival Prague Sounds, dříve známý jako Struny podzimu, zahájí svůj 27. ročník ve středu 1. listopadu, a to koncertem zpěváka a klavíristy Benjamina Clementinea, který v Česku vystoupí vůbec poprvé. Tento hudebník je mimo jiné držitelem prestižní Mercury Prize a mnozí jej označují za Ninu Simone v mužském hávu – na jeho albech i v živých vystoupeních se totiž proplétají prvky klasické hudby, šansonu a jazzu.

Zakladatel a ředitel festivalu Marek Vrabec dodává: „Těší mě, že festival Prague Sounds letos představí umělce a program, které na žádném jiném festivalu u nás neuslyšíte. To vše v prostředí vybraných pražských sálů, které činí z každého koncertu svátek pro diváka i umělce. Nepřestává nás vzrušovat objevování nových jmen, rozeznívat genia loci a otevírat dveře Rudolfina třeba takové osobnosti, jako je právě Benjamin Clementine.“

Queer festival Mezipatra nabídne 69 filmů z 27 zemí

24. ročník queer filmového festivalu Mezipatra se letos ocitá Na rozcestí. Téma odkazuje na každodenní malá rozhodnutí, ale i velké životní křižovatky, které nám nečekaně dokážou zahýbat životy. Těšit se můžete na 24 celovečerních a 45 krátkometrážních filmů. Slavnostní zahájení festivalu proběhne 2. listopadu v 19 hodin v kině Lucerna s italskou lovestory nazvanou Ohňostroje. Film na motivy skutečných událostí vás vtáhne do příběhu lásky dvou sedmnáctiletých mladíků v Itálii 80. let, jejichž vztah komplikuje silně homofobní prostředí sicilského městečka.