Už máte kulturní plány na tento týden? Pokud ne, nechte se inspirovat!

Už máte kulturní plány na tento týden? Pokud ne, nechte se inspirovat! Zdroj: iStock.com, New Line Cinema / Grafika: Kateřina Špičáková

Týdenní přehled: Signal festival rozsvítí Prahu, v Aeru bude maraton Pána prstenů

Již tradiční Signal festival, pop-up italské kuchyně a toskánských vín, víkendový maraton legendární trilogie Pán prstenů nebo jedinečný hudební projekt německého producenta Christiana Löfflera v prostředí pražského Rudolfina. Pravidelný výběr nejzajímavějších kulturních akcí týdne je tu. Co vás láká nejvíc?

Současné umění v Praze: Festival 4+4 dny v pohybu

Už od 6. října probíhá festival 4+4 dny v pohybu. 28. ročník mezinárodního festivalu současného umění nabízí bohatý program pro děti i dospělé a vyvrcholí v sobotu 14. října večer uvedením inscenace Merkurius v divadle Ponec. Pokud vás dílčí akce dosud míjely, nenechte si ujít například premiéru performance s názvem Původní les aneb Kdo teď bude roznášet mor?. Představení, které spojuje aktuální téma, tanec a divadlo s živou hudbou a v němž se představí čeští i světoví umělci, bude v rámci festivalu poprvé uvedeno v úterý 10. října od 20 hodin, opět v Ponci.

Od pátku 13. října do neděle 15. října pak vždy od 14:30 do 18:30 doporučujeme zajít na Vítkov: v rámci projektu Pomalé kroky mají uši totiž maďarský umělec Dávid Somló v parku poblíž Vojenského historického ústavu ukryl několik reproduktorů, z nichž se line série vzájemně propletených kompozic vytvořených z lokálně nahraných zvuků, útržků rozhovorů, domácího lomozu a minimalistických hudebních prvků. Procházka v tomto prostředí tak zaručí opravdu jedinečný umělecký zážitek přímo v terénu.

Metropole osvětlená a zářivá: Další ročník Signal festivalu je tu!

Festival světelných projekcí a instalací už k hlavnímu městu patří skoro stejně jako Karlův most nebo orloj. Letošní Signal proběhne od čtvrtka 12. října do neděle 15. října, a to na několika místech v centru Prahy, v Karlíně a v Holešovicích. Tématem aktuálního ročníku jsou Ekosystémy a jejich průzkum. Na návštěvníky tak čeká poznávání světů skrze umělou inteligenci i přírodní živly, a to v dosud největší galerijní zóně, zahrnující sedm unikátních instalací českých i zahraničních umělců a dalších třináct volně přístupných děl včetně dvou videomappingů. Více informací nejen o festivalových trasách najdete na oficiálním webu akce.

PIZZA! PIZZA! Italský pop-up v Holešovické tržnici

Milujete italskou kuchyni a ze všeho nejvíc pizzu? Vypravte se ve čtvrtek 12. října do Holešovické tržnice, kde od 11 hodin až do devíti do večera bude probíhat italský pop-up pro všechny milovníky jídla. Vařit budou nadšenci, samouci i rodilí Italové, kteří budou servírovat ten nejlepší italský street food. Kromě pizzy budete moci ochutnat i skvělou pastu či originální plněné focaccii a vybrané dobroty pak zapít proseccem či toskánským vínem. Vstup na akci je zdarma.

Nostalgie po 20 letech: Maraton Pána prstenů

Vypravte se Společenstvem na jednodenní dobrodružnou pouť a vychutnejte si jednu z nejmilovanějších filmových trilogií na světě. Dvacet let po premiéře Návratu krále se Jacksonův Pán prstenů vrací na velké plátno, a sice do žižkovského kina Aero. Tam v neděli 15. října promítnou všechny tři legendární snímky, a to v podobě původních kino verzí. Začíná se ve 13 hodin, vstupenka na celý maraton stojí 420 korun.

Hoďte se do gala: Christian Löffler v Rudolfinu

Christiana Löfflera možná znáte jako ambientního producenta, takto jste ale jeho hudbu pravděpodobně ještě neslyšeli. Po vyprodaných koncertech v Pařížské filharmonii, hamburské Elbphilharmonie, londýnské St. Johns At Hackney-Church nebo bruselské Henry Le Boef Hall přijíždí německý hudebník do Prahy, aby v prostředí Dvořákovy síně vpražském Rudolfinu spolu se smyčcovým kvartetem Detect Ensemble představil unikátní projekt Parallels. Akce, která proběhne v sobotu 14. října od 18 hodin, je přístupná od 18 let. Dress code: creative black tie, lístky koupíte přes GoOut.