Týdenní přehled: 55. výročí okupace připomene výstava NeverMore 68 i letní kino

Dne 21. srpna 1968 vnikly na území tehdejšího Československa vojska zemí Varšavské smlouvy. Je to tedy přesně 55 let od doby, kdy Sovětský svaz napadl naši zemi. Historie má bohužel tendence se opakovat, a proto není od věci si ji připomínat a neustále se z ní poučovat. Okupaci si můžete „prožít“ pomocí dočasné výstavy nebo díky tehdy vzniklým, ale zakázaným filmům. Tento týden se toho však v kulturním dění samozřejmě nabízí ještě víc...

Výstaviště v Praze připomene výročí 55 let od okupace Československa

Připomeňte si jedno z temných výročí naší historie na Výstavišti v Praze. Letos to bude již 55 let od invaze vojsk zemí Varšavské smlouvy na území československého státu. A historie má bohužel tendenci se opakovat, proto je potřeba si občas připomínat již prožité a vyslechnout si ty, kteří okupaci zažili. To je ostatně hlavní myšlenka již druhého ročníku akce, která nese název NeverMore 68. Na ní budou formou výstavy fotografií, vojenské techniky a debat připomenuty události 21. srpna 1968. Postaráno bude o hudební program i o pestrou food zónu. Akce se koná v pondělí 21. 8. od 16 hodinna Bruselské cestě na Výstavišti.

Tip na procházku: PRAHO! project představil novou podobu Fügnerova náměstí

Možná jste projekt už zaznamenali na sociálních sítích, které poslední dny plní videa například s Johanou Bázlerovou z Jsem v obraze, hercem Janem Cinou nebo youtuberem Karlem Kovářem alias Kovym. Už 13. srpna se v rámci slavnostní vernisáže odtajnila revitalizace Fügnerova náměstí. Jde prozatím o největší queer mural v historii České republiky a na místě zůstane po dobu jednoho roku. Iniciativa, která dlouhodobě usiluje o větší zpřístupnění umění ve veřejném prostoru, tak představila další ze svých realizací. Fügnerovo náměstí se stalo jednou velkou galerií, která bude otevřená skutečně všem!

The Artisan Bar zve na La Fiesta Night

Ve čtvrtek 24. srpna od 19 hodin se můžete těšit na La Fiesta Night v obklopení signature koktejlů, výtečného jídla a skvělého hudebního doprovodu. O ten se postará energická kapela, která rozproudí pražský hotel Marriott v rytmech latinskoamerické rumby a flamenca. Součástí speciálního večera bude i ochutnávka zcela nových signature koktejlů. Manažer The Artisan Bar Jan Jančar si pro své hosty připravil Midnight Desire s tequilou, mátou a aktivním uhlím nebo Mayan Soul, kde prim hraje máslová skotská, zázvorový sirup a soda.

Součástí večera bude i speciální ochutnávka nových signature drinků. /Zdroj foto: The Artisan
Součástí večera bude i speciální ochutnávka nových signature drinků. /Zdroj foto: The Artisan

Využijte zbytek léta k návštěvě letního kina

Prázdniny většinou utečou dříve, než si je člověk začne užívat, a tak se i vám může stát, že jste letos ještě nenavštívili letní kino. A to by byla chyba! O to víc, když v něm můžete zhlédnout české filmové klasiky u příležitosti jednoho důležitého jubilea. Na výročí 55 let vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa se budou na Střeše Radost promítat dva filmy, které byly kvůli kritice tehdejších poměrů zakázané a světlo světa spatřily až po sametové revoluci. Film Vlastimila Venclíka Nezvaný host a Ucho Karla Kachyni tak budete moci vidět pod širým nebem, a navíc i ve zrestaurované verzi. Kdy? V pondělí 21. srpna od 21:15.

Rychlé tempo i groovy rytmy na Altenburgu 1964

Víkend na vltavské lodi Altenburg 1964 bude ve znamení nekončící elektronické hudby. V pátek veselí započne katalánským DJ a producentem Coyu, pokračovat bude s DJ fleika nebo DJkou a vizuální umělkyní Žofií Eder. Na Altenburgu však bude rušno i v sobotu, kdy se zde bude konat rozloučení s jednou z pražských hudebních scén – s klubem Wildt, jemuž se stala osudnou stavba nové železniční tratě na Letiště Václava Havla. Přijďte vzdát letenskému hudebnímu podniku hold a rozlučte se s ním, tak jak si zaslouží. Oslavy budou bujaré. Tak nezapomeňte, v pátek 25. a v sobotu 26. srpna v nočních hodinách na lodi Altenburg 1964!