Které parfémy obstály v našem testování a které nikoliv?

Které parfémy obstály v našem testování a které nikoliv? Zdroj: archiv firem

Testování parfémů: Která vůně je ideální na vánoční rande a která vás vrátí do roku 2000?

Sháníte ideální parfém na zimu? Nebo snad chcete darovat vůni pod stromeček? V dnešní době velmi hustě nasyceného trhu s parfémy je někdy těžké se zorientovat, a proto jsme pro vás v redakci otestovaly deset nejrůznějších produktů. Najdete mezi nimi jedinečné niche parfémy, ale také jména, která jistě znáte. Na své si přijdou milovníci La Vie Est Belle od Lancôme či ti, kteří by se nejraději koupali v pižmu a oudu. Letošní svátky budou zkrátka voňavé!

Maison Margiela: Replica Autumn Vibes

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Tohle je vůně pro všechny milovníky spadaného listí, pumpkin spice nápojů a crispy weather, kdy vzduch sice štípe do nosu, ale čaj a koláč doma či v kavárně chutnají o to lépe. Zkrátka pro všechny, kteří se po létě nemůžou dočkat podzimu a milují všechno, co ho jakkoli evokuje. Už jen ten název – Autumn Vibes – je všeříkající. A očekávání naplňuje beze zbytku. Zkraje vás přivítá kořenitá směs kardamomu a koriandru doprovázená růžovým pepřem. Posléze přicházejí na řadu tóny mrkvových semínek, muškátového oříšku a javoru. Základ je pak tvořen dřevitým akordem cedru a mechu s příměsí pižma.

Toaletka Autumn Vibe je dílem francouzské parfumérky Fanny Bal (stojí například za Irresistible od Givenchy), která se inspirovala procházkami v lese a červeným javorovým listím. Výsledkem je vůně, která v sobě spojuje atributy jako unisexová, dřevitá, kořenitá, hřejivá, delikátně sladká, avšak nevtíravá. Myslím, že mohu směle říci, že si ji oblíbíte na první přičichnutí. Na druhou stranu si nejsem jistá, jestli je dostatečně specifická, aby se mohla stát mojí signature. Vnímám ji spíše jako sezónní požitkářskou „must have“ věcičku, podobně jako svíčku s odérem dýňového krému nebo scrub, který evokuje skořicové rolky. Zkrátka parfém, který umocní radost a prožitek z věcí, jež miluji, a který mi pomůže překlenout období hledání příští osobní vůně.

.
.

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 10

Escentric Molecules: Molecule 04

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Značce Escentric Molecules jsem propadla před pěti lety, kdy jsem se zamilovala do jejich vlajkové lodi Molecule 01. O to víc jsem byla zvědavá, zda stejně skvělé budou i další vůně od tohoto netradičního brandu. K Molecules nelze přistupovat jako k běžným parfémům, které jsou tvořené hlavou, srdcem a základem. Místo toho obsahují pouze jednu intenzivní složku, která pojímá vůni hned několika ingrediencí. Když si tyto parfémy nastříkáte na zápěstí, nejspíš nic neucítíte. Vůně si všimnete až po chvíli, kdy ji začnete vnímat ve vzduchu, sem tam o sobě dá intenzivně vědět, jindy zase ustoupí do pozadí. To, že nádherně voníte, zjistíte ale především díky svému okolí, které vám bude skládat jeden kompliment za druhým. Na Molecule 1 jsem dostala vůbec nejvíc slov chvály a s Molecule 4 je to úplně stejný příběh.

Hlavní složkou „čtyřky“ je javanol, přírodní molekula obsahující vůni santalového dřeva a grepu. A je to nádherná kombinace. Dřevitost se mísí se svěžestí, parfém je minimalistický a neskutečně sexy. Nádherně po něm ještě druhý den voní oblečení a myslím si, že půjde i o skvělý vánoční dárek pro muže, kterým bude sedět minimálně stejně dobře jako ženám.

Toaletní voda Molecule 04, Escentruc Molecules, 2034 Kč, vivantis.cz
Toaletní voda Molecule 04, Escentruc Molecules, 2034 Kč, vivantis.cz | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Pokračování 3 / 10

Saint Charles: Clarus

Testovala Kateřina Š., redaktorka Ženy.cz

Svět parfémů může být všední a ryze praktický, nebo také zcela magický, připomínající éru alchymistů – záleží jen na tom, jak k němu přistoupíte. Důkazem toho budiž toaletní vody Saint Charles, které jsou k dostání ve speciálních setech: exkluzivní vůně založené na přírodních esenciálních olejích a udržitelných obnovitelných vonných složkách se nacházejí v tmavých lékárenských lahvích, z nichž si je pomocí přiloženého skleněného trychtýře můžete přelít do cestovního rozprašovače, a mít je tak neustále u sebe.

Konkrétně Saint Charles Clarus je klasická citrusově-kořeněná a svěží vůně vytvořená ve spolupráci s parfumérem Paulem Divjakem. Je v ní cítit hořký pomeranč, bergamot, neroli, petitgrain, levandule, pačuli a cedr, což jsou oblíbené nóty nejen moje, ale také mého muže. A protože vůně Saint Charles jsou gender-free, rozhodla jsem se tuto toaletní vodu na testování přenechat právě jemu. Jaký je jeho verdikt?

Nepoužíval bych asi slovo verdikt, svět parfémů je pro mě pořád spíš mystérium, ale můžu přispět aspoň několika impresemi a dojmy: obecně se navenek snažím působit spíš nenápadně, spořádaně a nebál bych se říct i systematicky (člověk má pak prostor soustředit se na svůj vnitřní chaos) a Clarus mi do tohoto záměru okamžitě zapadl. Skutečně působí lékárensky, čistě, vyvolává uklidňující dojem, člověka, který ho nosí, spíš zakotví do reality a dodá mu klid. Výboje kreativity nebo vůni dálek tady opravdu nehledejte. Clarus je lehká a nenápadná vůně, něco jako vaše malá a soukromá přenosná apatyka, která je velmi vhodná ke každodennímu používání a svojí nenápadností a nevtíravostí ideální třeba do práce.“

Toaletní voda Clarus, Saint Charles, 3350 Kč, byssine.com
Toaletní voda Clarus, Saint Charles, 3350 Kč, byssine.com | Zdroj: Kateřina Špičáková

Pokračování 4 / 10

TOUS: LoveMe The Emerald Elixir

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz, a Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Dominika: To, že značka Tous nabízí také parfémy, jsem zjistila teprve nedávno, a proto jsem těšila z možnosti, že budu moci jeden z nich vyzkoušet. Vůně šperkařských firem si totiž nevedou vůbec špatně.

Na první pohled mě produkt moc nezaujal, ale tohle je velice individuální, neboť jsem zarytý minimalista. Složení vůně však neznělo vůbec špatně, a jelikož miluji hrušky, pižmo i jasmín, tušila jsem, že by mi vůně mohla sednout. Jako první jsem ji nanesla na papírek, abych zjistila její reálnou vůni. Musím říct, že esence je velice sladká a skvěle se hodí na podzim či zimu. Ale i přesto je parfém jemný a ovocné tóny grepu či sladkého pomeranče jsou rozeznatelné. Takto na papírku mi vůně připomíná oblíbenou La Vie Est Belle od Lancôme a myslím, že se tento parfém hodí i pro mladší dívku. Což je ve spojení s flakonem vlastně win-win.

Nicméně aplikace na zápěstí vše změnila. Ve spojení s mou kůží vůně nefunguje. Myslím, že je to proto, že obsahuje pačuli, které se na mně rozkládá do velice těžkých a pro mě nepříjemných tónů. Pokud však máte s pačuli opačnou zkušenost, budete nadšení. Navíc vás mohu ubezpečit, že je to skutečně držák.

Kristýna:Parfémy Tous si pamatuji z dospívání, kdy jsem k roztomilým flakonům s motivem medvídka chodila přičichávat do Sephory v nákupním centru. A do mých teenage let mne přenesla i tato jejich letošní novinka. Přestože se obal může jevit infantilně, uvnitř skrývá příjemnou sladkou směs zelených hrušek, grepu, sladkého pomeranče, jasmínu, fialky, pačuli, vanilky a pižma. Nejde o složení, po kterém bych instinktivně sáhla, ale tato vůně na mě měla silný nostalgický účinek, za který mu připisuju hned několik plusových bodů. Velmi mi totiž připomíná parfém Burberry The Beat, který jsem nosila na střední. A jelikož se mi s tímto parfémem pojí spousta krásných vzpomínek, velmi ráda si k Tous přičichnu i po tomto redakčním testování.

Parfém LoveMe The Emerald, Tous, 1999 Kč, tous.com
Parfém LoveMe The Emerald, Tous, 1999 Kč, tous.com | Zdroj: Tous

Pokračování 5 / 10

Dolce & Gabbana: Devotion

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Flakon vůně Devotion na první pohled nezapře typickou teatrálnost módní tvorby Dolce & Gabbana. Vévodí mu reliéfní emblém ve tvaru srdce zdobeného pentlí a ornamentálními lístky, který kontrastuje s jinak minimalistickým tvarem hranaté lahvičky. Podobně rozpolcené pocity jsem měla i ze samotné vůně, za kterou stojí slavný „nos“ Olivier Cresp. Ta mi přišla poněkud těžká a sladká, na druhou stranu také rafinovaná, omamná, gurmánská a v harmonii s předvánočním obdobím – však je také inspirována italským vánočním moučníkem panettone.

V první moment ucítíte citrusy, které nejsou prvoplánově svěží, spíše připomínají těsto provoněné citrónovou kůrou. Následně se vůně rozvine do sladší esence pomerančových květů a rumu. Ve finále se usadí do pudrových tónů, kterými jemně prostupuje vanilka. V této fázi je parfém nejpříjemnější a začínám mu přicházet na chuť, byť si s ním stále připadám trochu jako „někdo jiný“. Devotion se sice nestane mojí osobní vůní, vnímám ho parfém pro ženy, které si potrpí na okázalejší módní či beauty styl. Současně bych doporučila, abyste si ho nenechávali jako dárek na Vánoce. Nejvíc si ho totiž užijete právě teď.

Parfémová voda Devotion, Dolce & Gabbana, 3514 Kč / 100 ml, notino.cz
Parfémová voda Devotion, Dolce & Gabbana, 3514 Kč / 100 ml, notino.cz

Pokračování 6 / 10

Byredo: Black Saffron

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

V parfémech miluji vůni šafránu a kůže. A přesně na těchto dvou složkách stojí i tento intenzivní počin od oblíbené značky Byredo. Vonné spektrum doplňuje vetiver, jalovcové bobule, kašmeran, fialka a malina. Rozhodně to ale není parfém pro každého – stačí skutečně jeden, maximálně dva střiky, a máte vystaráno na celý den. Pokud si ovšem libujete v silných nezaměnitelných vůních, Black Saffron vás nezklame.

Parfém je inspirovaný hinduistickými mnichy, kteří nosí roucha v barvě šafránu. Rozhodně ale nečekejte žádný chrámový chlad nebo závan kadidla. Black Saffron je hřejivá, smyslná a ve své podstatě i nečekaně živočišná. Ideální parfém na vánoční party i noční rande.

Parfém Black Saffron, Byredo, 2799 Kč, vivantis.cz
Parfém Black Saffron, Byredo, 2799 Kč, vivantis.cz | Zdroj: Kristýna Dobeš Moučková

Pokračování 7 / 10

Calvin Klein: My Euphoria

Testovala Kateřina Š., redaktorka Ženy.cz

Parfémovou vodu My Euphoria jsem si v redakčním testování vybrala víceméně naslepo, jen podle složení: černý rybíz a guave v hlavě, orchidej, tuberóza a černý sezam v srdci a cypřiš, vanilka a dřevité tóny v základu. Je to spousta zajímavých prvků, které jsem si dohromady neuměla moc představit – nejsem vůbec fanouškem sladkých květinových vůní, a už vůbec ne těch, jež obsahují vanilku, jejíž „tupé“ aroma nesnesu ani ve svíčkách nebo vonných tyčinkách, bolí mě z něj totiž hlava. Rozhodla jsem se ale zkusit něco, co neznám a po čem bych v parfumerii automaticky rozhodně nesáhla.

Na první přivonění My Euphoria skutečně udeří velmi silně a sladce. Název evokuje smyslný požitek, flakón pak připomíná rty nalíčené rudou rtěnkou a přesně tak se představuje i samotná vůně: jako něco, co si chcete vzít na sexy rande při svíčkách, protože to určitě zafunguje, ale zároveň je to už trochu ohrané a nemá to daleko k lacinosti. Na kůži se ovšem parfém pěkně rozprostře, rychle ztratí na prvotní intenzitě – což je v tomto případě dobře – a vytasí se se skrytými trumfy. Tuberóza a černý sezam dodávají parfémové vodě moderní rafinovanost. Nemůžu říct, že by si mě My Euphoria vyloženě získala, není to ale proto, že by to byla špatná vůně. Spíš se mi zdá, že se ke mně nehodí, a osobně si myslím, že nejlépe může svůj potenciál rozvinout na zralé nositelce. I proto by mohla být skvělým narozeninovým nebo vánočním dárkem pro sebevědomou ženu, která si umí užívat života bez ohledu na věk nebo společenské předsudky.

Parfémovaná voda My Euphoria, Calvin Klein, 1861 Kč, notino.cz
Parfémovaná voda My Euphoria, Calvin Klein, 1861 Kč, notino.cz | Zdroj: Kateřina Špičáková

Pokračování 8 / 10

Chapel Factory: Oud Pagode

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Tak moc jsem si přála vůni od Chapel Factory, která by nevadila mému partnerovi, až bylo mé přání vyslyšeno! Chapel Factory je niche značka, která své produkty věnuje vůni posvátného kadidla. A i když já tento odér zbožňuji, můj partner bohužel nikoliv. Oud Pagode ale miluje! Je pravda, že v tomto parfému je vůně kadidla znát naprosto minimálně a jde o velice decentní kousek. Najdete v něm lotos, císařské agarové dřevo, rýžový pudr, kašmírové dřevo, mé milované pižmo a taky pro parfémy celkem netypické chryzantémy. To jsou, mimo jiné, první květiny, které jsem od svého milého dostala. Asi osud!

Oud Pagode je svěží a jemná, zároveň zajímavá a netypická. Od té doby, co ji testuju, mi lidé neustále chválí parfém, což se dělo jen ve dvou dalších případech. Myslím, že její výdrž je také velice obstojná, ale já se s vůní sžila tak rychle, že ji necítím prakticky vůbec. To je však dobré znamení. Oud Pagode se skvěle hodí pro každodenní nošení bez ohledu na roční období. V létě dokáže být osvěžující, v zimě chladná a sofistikovaná.

.
.

Pokračování 9 / 10

Van Cleef & Arpels: Thé Amara

Testovala Kateřina Š., redaktorka Ženy.cz

Parfémová voda Thé Amara je první čajovou vůní z La Collection Extraordinaire od Van Cleef & Arpels. Při výběru parfému jdu vždy po bergamotu, který zbožňuji, a cedru, jehož sladkou dřevitost si nejvíc užívám právě během podzimních a zimních měsíců. Thé Amara nabízí obě tyto složky, zaujala mě ale především mátou obsaženou v hlavě a hráškovým akordem v srdci.

Thé Amara láká už elegantním flakónem s čistou etiketou, zcela si mě pak získala hned na první ovonění. Okamžitě mi připomněla mou oblíbenou toaletní vodu na denní nošení – REPLIC Bubble Bath od Maison Margiela, která má ale jedno negativum: nechávám si ji na stole v redakci, protože potřebuje několik aplikací, aby vydržela celý den. Thé Amara coby parfémová voda tento problém nemá: vůni jsem na kůži aplikovala dopoledne, vyrazila na procházku a do kavárny a ještě večer jsem ji ze sebe jemně cítila.

Oproti Replice má Thé Amara ještě jednu velkou přednost – není to vůně, která vám zevšední, k čemuž přispívá především netradiční mátový a hráškový akord. Jsou to nečekané svěží prvky, které příjemně rozbíjí hřejivý tón celého parfému, a zároveň jsou vítaným ozvláštněním poměrně běžného bergamotu. Takže i když se i tato parfémová voda může stát horkým adeptem na každodenní nošení, má v sobě i neotřelé detaily, které vás budou bavit hodně dlouho.

Parfémová voda Thé Amara, Van Cleef & Arples, 4110 Kč, fann.cz
Parfémová voda Thé Amara, Van Cleef & Arples, 4110 Kč, fann.cz | Zdroj: Kateřina Špičáková

Pokračování 10 / 10

Narciso Rodriguez: all of me

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Na novinku od mého oblíbeného Narcisa Rodrigueze jsem se velice těšila. Magnólie, růže, santalové dřevo a pižmo mi zněly jako hudba hrající v mé parfémové komfortní zóně a byla jsem si jistá, že tento parfém budu milovat.

Hned na první pohled mě zmátl flakon. Jeho rohy jsou zaoblené a vybroušené do podivného útvaru, čemuž moc nerozumím, neboť minimalistické, ostře řezané a geometrické flakony jsou pro Narcisa signifikantní. Tato novinka tak vypadá poněkud lacině.

Co se týče vůně, nejsem příliš spokojená. Své oblíbené pižmo zde vůbec necítím a vůně je velice sladká. Odér připomíná parfémy z roku 2000 a z mého pohledu se jedná o trochu nemoderní počin, byť věřím, že záměr byl dobrý. Tato vůně by za mě fungovala víc jako luxusní tělové mléko. To ale pro někoho může být nakonec tím, co bude na tomto produktu na rozdíl ode mě milovat.

Parfém all of me, Narciso Rodriguez, 1733 Kč, notino.cz
Parfém all of me, Narciso Rodriguez, 1733 Kč, notino.cz