Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Přesně tohle vaše pleť v létě potřebuje! Co je virální trend skin flooding?

Tento trend v péči o pleť v posledních dnech válcuje celý TikTok. Slibuje totiž dokonale hydratovanou pleť bez šupinek a suchých míst, šťavnatou a bezproblémovou. Samozřejmě nepřináší nic převratného, ale rozhodně stojí za to se na něj podívat blíž, protože jestli pleť něco v parném létě potřebuje, pak je to pořádná dávka hydratace.

Slovo flooding by se z angličtiny dalo přeložit jako záplava, ale o noření obličeje do vody se v tomhle případě nejedná. Beauty trend, který ovládl sociální sítě, jak už to tak různé systémy rutinní péče o pleť umějí, spočívá v důsledném vrstvení hydratačních produktů. Nejde tedy o žádný nový zázrak, který bychom do této doby neznali. Přesto má výsledky, které slibuje – hydratovanou a rozzářenou pleť. Musíte jen dodržet pár jednoduchých kroků. 

TIP NA VIDEO: Jak pečovat o pleť po opalování?

Video placeholde

Základem je jako vždy dokonale odlíčená a vyčištěná pleť. Ať už si libujete v odličovacích olejích, gelech, mlékách nebo micelárních vodách, je to v pořádku. Nezapomeňte ale pleť opravdu důkladně vyčistit, umýt a na závěr i navlhčit, hydratační produkty si líp rozumí s orosenou pletí. Pak v ní dokážou vodu uzamknout a udržet ji hlouběji. 

Klíčovou ingrediencí v této péči není nic jiného než kyselina hyaluronová. Pokud jste o ní ještě neslyšeli (což je prakticky nemožné), neděste se názvu kyselina. Tato zázračná ingredience je vhodná pro všechny typy pleti, včetně mastné, suché či citlivé. Kyselinu hyaluronovou naše buňky produkují přirozeně, právě proto, aby zvýšily hydrataci pokožky. Jak ale stárneme a vystavujeme se slunečnímu záření a toxinům v ovzduší, její produkce se pomalu snižuje. Je tedy záhodno tomuto procesu podat pomocnou ruku.

Kyselina hyaluronová funguje jako magnet, který buňkám pomáhá udržet vodu v pleti. Pouhý gram kyseliny hyaluronové dokáže absorbovat neuvěřitelných šest litrů vody, takže není velké překvapení, že dokáže udržet vláhu i ve vaší pokožce.

Právě sérum s kyselinou hyaluronovou je prvním produktem, který na obličej nanesete poté, co ho důkladně odlíčíte a vyčistíte. Ideálně v momentě, kdy máte pleť ještě vlhkou, protože právě to je voda, kterou v pleti chcete uzamknout navíc. Nechte ho pár minut vsáknout a pokračujte hydratačním sérem. Většina sér také obsahuje kyselinu hyaluronovou, ale to není na škodu. Mají v sobě navíc množství aktivních látek, jako je glycerin, kolagen, niacinamid, probiotické složky a mnoho dalších, které pomohou nejen s hydratací, ale zároveň i s regenerací pokožky. 

Až se i hydratační sérum plně vstřebá, je čas na krok číslo tři a tím není nic jiného než hydratační krém. Krémy obsahují přidané aktivní látky, které mají za úkol udržovat pleť vypnutou, vyhlazovat jemné linie vrásek a zvýšit zářivost a pružnost pokožky. Vždy ale volte takové krémy, které jsou určené pro váš typ pokožky. I v nabídce hydratačních krémů jsou kosmetické firmy velmi daleko, a najdete tak gelové, velmi lehké textury pro mastnou a smíšenou pleť i výživné krémy pro pleť suchou a s vráskami. Pro citlivou pleť volte produkty bez parfemace

A jak často tento hydratační zázrak aplikovat? Pokud opravdu trpíte na velmi suchou pleť, můžete jej bez problémů zařadit do své denní péče. Jestli je vaše pokožka normální, smíšená nebo mastná, bude bohatě stačit, když jí skin flooding dopřejete jednou až dvakrát týdně. Jestli ráno, nebo večer, záleží na vás. Ráno každopádně nezapomeňte na poslední a nejdůležitější krok, a sice před líčením nanést na pleť ještě ochranný krém nebo fluid s SPF 50+, bez toho se zkrátka neobejdete nikdy. A samozřejmě v péči o pleť platí, že ji nestačí hydratovat jen kosmetickými produkty. Dodržujte pravidelný pitný režim a hydratujte se i zevnitř. V létě vám poděkuje celé tělo.

Článek vyšel v srpnovém čísle časopisu Moje psychologie. Koupit si ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz