.

.

Svěží i v horku! Víme, co vás ochrání před skvrnami

Prosluněných dní přibývá, což obnáší i jednu nepříjemnost -zvýšené pocení. Víte, jak nad ním udržet kontrolu a ustát tak teplotně náročné období se ctí? 

Vezmeme-li v úvahu, že pocení je zcela přirozená tělesná funkce, jejíž úlohou je ochránit organismus před přehřátím, měli bychom tento jev vnímat vlastně pozitivně. Jenomže koho má pořád bavit maskovat koláče v podpaží a ne zrovna příjemný odér?! A navíc, není pocení jako pocení.

Lidské tělo reaguje jak na okolní horko a tělesnou zátěž, tak na pikantní jídla, hormonální změny, stres či silné emoce. A mezi tím je velký rozdíl.

Zatímco v prvním případě vyvolá vyloučený pot chladicí efekt na kůži a potažmo i na krev a orgány, do kterých proudí, u emocionálního pocení reaguje na zvýšený psychický tlak zahřátím, a to zejména v oblasti podpaží, dlaní, chodidel, dekoltu, čela a zad.

Pokračování 2 / 3

Čeho je moc...

Může se stát, že pot přesáhne míru potřebnou k udržení tělesné rovnováhy. V takové situaci se hovoří o onemocnění zvaném hyperhidróza. Mívá nejrůznější příčiny, mezi něž právě patří i emoce. Člověk se nadměrně potí a navíc se obává, že si jeho problému všimne okolí.

Dostává se tak do nepohodlného začarovaného kruhu, kdy už je na dobré cestě k návštěvě psychologa. Pokud ovšem za zvýšenou tvorbou potu žádné onemocnění nestojí, mělo by stačit projevy zmírnit dodržováním hygieny, nošením oblečení z prodyšných materiálů a používáním vhodných deodorantů či antiperspirantů.

Deo vs. anti

Možná víte, že pot sám o sobě nezapáchá. Odér vzniká působením bakterií, které jsou v podpaží přítomné. Jaká pomoc se dá v tomto směru očekávat od deodorantu a v čem je spoleh na antiperspirant? Deodorant neobsahuje žádnou složku, která by blokovala pocení. Pouze neutralizuje zápach, v lepším případě jej překrývá parfemací. To znamená, že sice pomůže předejít nelichotivé vůni, ale propoceným skvrnám v podpaží nezabrání. Antiperspirant naproti tomu tvorbu potu limituje.

Jako výpomoc si za tím účelem bere zdánlivě kontroverzní hliníkové soli, které se na povrchu pokožky mění v gel a ten svým působením na potní žlázy pocení omezí.

Šetrnější antiperspirant, tzn. z lékárny, bez obsahu parabenů, alkoholu či již zmiňovaných hliníkových solí, které mohou potenciálně dráždit, je dobré pořídit si ho u citlivějšího typu pokožky, zvláště používáte-li jej bezprostředně po holení.

O účincích, nebo spíš vlivech hliníkových solí se sice vedou sáhodlouhé diskuse, ale kromě možné citlivosti na tuto látku nebyl, navzdory mýtům, prokázán žádný negativní dopad na zdraví.

Potřebujete v účincích přitvrdit? Vsaďte na intenzivnější variantu antiperspirantu, a sice lékárenský přípravek Driclor. Funguje na bázi zúžení potních žláz, které pak nedovolí propustit pot i několik dní. Vcelku pohodlnou možností je také aplikace botulotoxinu (do podpaží, dlaní či plosek nohou), který utlumí činnost potních žláz až na několik měsíců -je to individuální, ale nejčastěji vydrží čtyři měsíce až rok. Po odeznění účinku je nutné zákrok u dermatologa opakovat.

Pokračování 3 / 3

Naturální

Dáváte-li přednost přírodním formám péče zabraňující pocení, je v této sféře nejčastěji skloňovanou přísadou kamenec. Vyskytuje se volně v přírodě, má hojivé a antibakteriální účinky a vrstva, kterou po namočení krystalu nanesete do podpaží, okamžitě uschne. Výhodou je, že nezašpiní oblečení a zabrání bakteriím v jejich růstu, čímž zamezí zápachu. K pocení však dochází i nadále.

Odvrácenou stranou je také fakt, že kamenec stahuje póry a citliví jedinci jej nemusejí dobře snášet. To je ostatně i důvod, proč od něj začínají někteří výrobci upouštět a nahrazovat jej sodou (i ta však může být pro někoho dráždivá...).

Přírodní ingredience, na které staví i Minerální deodorant DEO krystal 24 hodin (Purity Vision, 97 Kč), používali nejen naši dědečkové na hojení ran po holení. Ještě dříve byl prospěšný v čínské medicíně a ájurvédě. Kromě omezení pocení je kamenec vhodný na spáleniny od slunce a může se lokálně využít i na akné.

Kamenec v praxi

Článek připravil časopis Moje psychologie.