Zleva: Ariana Grande, Jasmine Tookes, Lady Kitty Spencer

Zleva: Ariana Grande, Jasmine Tookes, Lady Kitty Spencer Zdroj: Instagram @arianagrande @jastookes @kitty.spencer

Nejkrásnější nevěsty roku 2021: Jaké šaty a doplňky vítězily?

Svatební rok 2021 se pomalu chýlí ke konci. Jaký byl? Stále hodně poznamenaný pandemií covidu, ale také ve znamení částečného návratu k normálu. Obojí se podepsalo jak na výběru svatebních termínů, tak i garderoby nevěst včetně těch slavných.

Zatímco rok 2020 byl pohromou co se týče organizování svateb, do toho letošního už jsme vykročili poučení, co všechno se může stát, ale také jak ledasčemu předejít. A tak nepřekvapí, že podle výroční zprávy módní vyhledávací platformy Lyst mezi nejvyhledávanější svatební doplňky patří hedvábná rouška nebo také rukavičky (což není jen vinou covidu, ale také díky úspěchu seriálu Bridgerton).

TIP NA VIDEO: Jak se učesat na svatbu?

Video placeholde

Meziročně vzrostl i zájem o online nakupování svatebních šatů – až čtyřnásobně. Zavřené svatební salóny měly vliv i na svatební trendy. „Když se podíváme na značky, očekáváme velký rok spíše pro populární módní brandy, než pro velká luxusní jména,“ predikuje výroční zpráva Lyst a jmenuje třeba Khaite, Retrofête nebo doplňky od Simone Rocha. Do popředí se podle Lystu dostává jednoduchost, ležérnost, ale i osobitá romantika.

Rok 2021 totiž neznamenal jen návrat velkolepých obřadů, ale i bujarých svatebních afterparty. Novomanželé si zkrátka chtěli vynahradit, o co v předchozím roce přišli. Do vyhledávání se to propsalo zájmem o svatební mini šaty, který od ledna poskočil o 170 %, ale také třeba o party třpytivé nebo plisované kalhoty. Vracejí se i podpatky, největší zájem v této kategorii je o snové střevíčky designérky Aminy Muaddi.

Svatební trendy ale udávají také slavné nevěsty a mezi těmi letošními převažovaly spíše ty, které žehnají tradičnímu stylu. Dočkaly jsme se ohromující záplavy krajek a tylu, nechyběly dlouhé závoje ani vlečky. Paris Hilton nebo Lady Kitty Spencer navíc potvrdily, že jedny ani dvoje šaty rozhodně nestačí a v rámci svých opulentních svatebních víkendů předvedly každá pět až šest (čtyři za jediný den!) modelů. Našly se ale i VIP nevěsty, které šly trochu jinou cestou. Čím se inspirovaly? A na jakém zásadním doplňku se překvapivě shodly Paris Hilton i Lena Dunham? Pojďme si je všechny připomenout.

Nejkrásnější a nejzajímavější nevěsty roku 2021 najdete na následujících kapitolách. >>>

Datum svatby: 15. května Místo: Montecito, Kalifornie Šaty: Vera Wang

V polovině května nečekaně odstartovala svatební sezonu zpěvačka Ariana Grande, která si po rok a půl dlouhé známosti vzala realitního agenta Daltona Gomeze – doma v Montecitu, za svitu svíček a za přítomnosti dvacítky hostů. Komorní svatbě odpovídal i nevěstin outfit. Pouzdrové svatební šaty se srdíčkovým výstřihem vepředu, přiznaným podprsenkovým pásem a hlubokým výstřihem na zádech pro Arianu ušila nejžádanější svatební návrhářka Vera Wang. Zpěvačka je doplnila tylovým závojem po ramena, na jehož vrcholu se skvěla mašlička – k tomuto looku ji inspirovala Audrey Hepburn a její role Jo Stockton ve filmu Funny Face. Výšku 154 centimetrů vysoké nevěstě dodaly střevíce na masivní platformě značky Giuseppe Zanotti.

Datum svatby: 3 července Místo: Tishomingo, Oklahoma Šaty: Vera Wang

Když se v roce 2002 vdávala poprvé, měla Gwen Stefani zrovna svoje růžové období, které se odrazilo i na jejích legendárních šatech od Johna Galliana. Letos vsadila na bílou klasiku, ale úplně konzervativní nevěstou nebyla. Její svatební i party outfit od Very Wang skrýval řadu rock chic detailů, jak se na hudební divu sluší. Jedním z nich byl dlouhý katedrální závoj, na kterém měla (tak trochu po vzoru Hailey Bieber) vyšité jméno své, svého muže, country zpěváka Blakea Sheltona, a svých tří synů. Závoj k party šatům měl pro změnu mašli ve stylu šedesátek a květinovou výšivku. K tomu bílé síťované punčocháče a špičaté kovbojské kozačky.

Datum svatby: 24. července Místo: Villa Aldobrandini, Itálie Šaty: Dolce & Gabbana

Nejprominentnější královskou svatbou byla letos ta Lady Kitty Spencer, dcery Charlese Spencera a neteře princezny Diany. Aristokratka si brala o dvaatřicet let staršího miliardáře a módního magnáta Michaela Lewise. Opulentní svatba se konala ve šlechtickém paláci Villa Aldobrandini nedaleko Říma. Jako ambasadorka italských módních značek Dolce & Gabbana a Bulgari měla Lady Spencer ve výběru garderóby a šperků předem jasno. Krajkové svatební šaty byly navrženy v cudném viktoriánském stylu a nezapřely inspiraci ikonickou nevěstou Grace Kelly. Lady Katherine Eleanor Lewis, jak zní nyní její celé jméno, poté za jediný večer vystřídala další tři róby Dolce & Gabbana, mezi jejichž charakteristické vzory patří výrazné růže. Celkem za víkend předvedla pět modelů.

Datum svatby: 4. září Místo: Telluride, Colorado Šaty: Ralph Lauren

Jako Emily v Paříži dráždí svým nevkusem, jako nevěsta byla ovšem Lily Collins přenádherná. Své ano řekla filmovému režisérovi Charliemu McDowellovi ve splývavé krajkové róbě z dílny Ralpha Laurena ušité z francouzské Calais-Caudry krajky. Vytvořit skvostné šaty zabralo dohromady 200 hodin ruční práce, která zahrnovala i zakomponování všech detailů; například přišití drobných kytiček z kamínků od Swarovského. Zajímavým prvkem byl závoj ve tvaru kápě, ve kterém Lily připomínala pohádkovou princeznu. „Byla to moje ultimátně snová kombinace západoamerického a viktoriánského stylu,“ okomentovala model Collins na Instagramu.

Datum svatby: 4. září Místo: Quito, Ekvádor Šaty: Zuhair Murad

Tradiční nevěstou middletonovského typu byla i supermodelka Jasmine Tookes, ex-andílek Victoria's Secret, která se v září provdala za manažera Snapchatu Juana Davida Borrera. Tookes si pro svůj velký den bez velkého rozmýšlení zvolila libanonského haute couture návrháře Zuhaira Murada. Vyměnili si nápady a vznikla pro oko velkolepá, ale současně také velmi praktická róba. Nabíranou sukni totiž bylo možné odepnout, čímž vznikly zbrusu nové přiléhavé krajkové šaty na večerní recepci (uvidíte je, když si proklikáte fotky v galerii u druhého instagramového postu). Kromě závoje si čerstvá novomanželka ozdobila hlavu skvostnou krajkovou čelenkou.

Datum svatby: 25. září Místo: Londýn Šaty: Christopher Kane

Spontánní rozhodnutí a měsíc na naplánování veselky, kterou komplikoval covid – to je ve zkratce svatba herečky, filmařky a hvězdy seriálu GirlsLeny Dunham, která se provdala za britsko-peruánského hudebníka Luise Felbera. I v tak krátkém čase se jí ovšem podařilo mít svatbu se vším všudy, včetně tří šatů od designéra Christophera Kanea (oblékl i všechny její družičky s Taylor Swift v čele). Při vymýšlení svého looku se Dunham inspirovala devadesátkami a Claudií Schiffer na přehlídce Versace, ale i šedesátkami a Patti Boyd. Od Sharon Tate zase Lena okoukala krátké šaty. K tomu bílé punčocháče a střevíčky na nízkém podpatku Miu Miu. Zatímco k prvnímu modelu měla Dunham závoj s mašličkou, ke druhému si vzala třpytivou korunku a ke třetímu širokou čelenku s perlami.

Datum svatby: 6. listopadu Místo: San Francisco Šaty: John Galliano pro Maison Margiela

Modelka, zpěvačka a vnučka ropného magnáta J. Paula Gettyho Ivy Getty rozčeřila společenské vody velkolepou, ale také super stylovou svatbou s fotografem Tobiasem Alexanderem Engelem. Ta odstartovala předsvatebním večírkem v duchu swinging sixties a mods, kde kromě nevěsty zářila i její hlavní družička Anna-Taylor Joy. Svatební den začal rovněž netradičně – pyžamovou party. K oltáři Ivy Getty oblékla zrcadélkové šaty, které pro ni ušil John Galliano a jejichž součástí byl závoj s avantgardním diadémem. K nim obula louboutinky speciálně upravené Gallianem a na krk pověsila jeden ze šperků po babičce, která loni zemřela. Bohužel jen dva měsíce po ní odešel i Ivyn otec, muzikant John Gilbert Getty. Dcera jeho památku uctila výšivkami na závoji ve tvaru kytar. Také Ivyny svatební šaty na recepci, lehké, transparentní a inspirováné 20. léty, obstaral Galliano.

Datum svatby: 11. listopadu Místo: Bel Air, Los Angeles Šaty: Oscar de la Renta, Gahlia Lahav, Pamella Roland

Ty tam jsou růžové teplákovky Juicy Couture. Paris Hilton, jejímž vyvoleným se nakonec stal podnikatel a dlouholetý kamarád Carter Reum, dávno dospěla a svou svatební róbou Oscar de la Renta v duchu Grace Kelly vytřela zrak všem, kdo kdy pochybovali o jejím módním vkusu. Jako druhé svatební šaty určené pro první novomanželský tanec si slavná dědičkavybrala róbu luxusní svatební značky Gahlia Lahav, kterou doplnila korunkou do vlasů. To nebyl konec; následovaly perličkami a kamínky vyšívané šaty s kápí od návrhářky Pamelly Roland a po nich ještě krátké bílé party šaty s nabíranou sukénkou Oscar de la Renta. Podtrženo, sečteno, čtvery svatební šaty za jediný den!

Datum svatby: 10. prosince Místo: Paříž Šaty: vintage, Harris Reed, Chanel

Oblíbená influencerka Camille Charrière psávala do lifestylových magazínů články o tom, že strávila sedm let single, než na prahu třicítky potkala toho pravého. Stal se jím François Larpin, francouzský režisér usazený, stejně jako Camille, v Londýně. Jsou jedním z těch párů, jejichž sestěhování urychlil covid a vyšlo to. Svatební party se konala v Paříži v luxusní restauraci Maxim's a ve stylu roaring twenties. Na obřad Camille oblékla třpytivé vintage šaty s nabíranými rukávy a k tomu lodičky Jimmy Choo. Později večer model vyměnila za krajkový transparentní kousek od návrháře Harrise Reeda a ještě později za slip šaty Chanel.