Na Sněžku by měl alespoň jednou za život zavítat každý.

Na Sněžku by měl alespoň jednou za život zavítat každý. Zdroj: Profimedia.cz

Na podzim je na horách krásně. Babí léto láká k výletům.
Chodníčky v Jizerských horách.
Rybník Rožmberk je největší na světě.
4
Fotogalerie

Nejvyšší, největší, nejhlubší... Objevte 5 českých přírodních unikátů

Pokud právě nahlížíte do mapy a dumáte nad tím, kam se vydat na podzimní výlet po krásách Česka, můžete se inspirovat našimi cestovatelskými tipy, které ocení především fanoušci statistik a rekordů. Jedná se totiž o české, v mnoha v případech i světové unikáty, jež naše malá zemička ukrývá a které stojí za to alespoň jednou za život vidět.

Nejvyšší hora – Sněžka

Kdo by ji neznal? Vždyť to, že je nejvyšší horou nejen Krkonoš, ale i celé České republiky, nám vštěpovali do hlav už na základní škole. Jenže ne všichni se na tuzemskou královnu hor prozatím odhodlali vystoupat. Pokud ji tedy stále máte na svém wish listu, neváhejte. Neomezené panoramatické výhledy do vzdálených krajin území Česka i Polska, které se vám z jejího vrcholu naskytnou, rozhodně stojí za to. Nahoře se nachází rotundová kaple sv. Vavřince o výšce 14 metrů, kamenný trigonometrický obelisk a Polská bouda s meteorologickou stanicí. Navíc tam sídlí nejvýše položená Česká poštovna, odkud můžete poslat pohled svým známým s razítkem Poštovna na Sněžce. A pokud si na výstup přece jen netroufáte nebo jste tak trochu lenoši, sedínku vám do oblak vyveze lanovka.

TIP NA VIDEO: Jakou svačinu si připravit na celodenní výlet?

Nejhlubší propast – Hranická propast

Jestliže vás spíš než výšky fascinují hloubky, rozhodně se vydejte obhlédnout Hranickou propast, zvanou též Macůška, a její zalesněné okolí, které vybízí k procházkám. Jedná se o unikátní krasový fenomén s potvrzenou hloubkou zatopených prostor 404 m, což z něj dělá nejhlubší zatopenou sladkovodní propast světa. Její celková hloubka včetně suché části činí 473,5 metru, ale vzhledem k tomu, že měření stále nedosáhlo dna, bude skutečný údaj mnohem vyšší. Dle vědců a jejich poznatků by jeskyně mohla sahat až pod zemskou kůru, do svrchního pláště Země, do hloubky neuvěřitelných 40 kilometrů.

Největší rybník – Rožmberk

Rybník Rožmberk ležící dva kilometry severně od města Třeboně je nejen největším českým rybníkem, ale i absolutně největším rybníkem na Zemi. To je, co? Dokonce je někdy nazýván Jihočeským mořem. Vděčíme za něj věhlasnému rybníkáři Jakubovi Krčínovi z Jelčan a Sedlčan, který ho vybudoval v letech 1584–90. Hráz je dlouhá 2430 m, až 10 m vysoká a u paty 55 m široká. Podél břehu se tyčí až 400 let staré duby. Původně chovný rybník dnes slouží i k rekreaci a koupání. Nejlépe přístupný je ze silnice vedoucí ze Třeboně do Lomnice nad Lužnicí. Užít si ho můžete i z cyklistického sedla. Třeboňsko totiž nabízí hustou síť naučných cyklistických stezek, jejichž náročnost zvládnou i méně zdatní sportovci a rodiny s dětmi.

Nejhlubší jezero – Černé jezero

Podniknout výlet k největšímu a s hloubkou téměř 40 metrů zároveň nejhlubšímu českému přírodnímu jezeru ledovcového původu by měl každý, kdo se ocitne v malebném prostředí Šumavy. Tím spíš, je-li milovníkem hororů a záhadných příběhů. K jezeru, ukrytém v hlubokých lesích, se totiž váže mnoho strašidelných pověstí. Dokonce se traduje, že jsou na dně ukryta těla utopenců. Jméno dostalo podle své zdánlivě černé hladiny, která je způsobena devítimetrovou vrstvou kalu, jež se ukládá na dně po statisíce let. Tajuplné šumavské krajiny si všimli i literární autoři Jaroslav Vrchlický, Jan Neruda anebo Eliška Krásnohorská, kteří se jí nechali inspirovat ve svých dílech.

Největší rašeliniště – Jizery

Jizerské hory patří mezi nejčistší hory u nás. Nejsou zde ale jen kopce a lesy, Jizerky toho ukrývají mnohem víc. V samém srdci se nachází Přírodní rezervace Rašeliniště Jizery o rozloze téměř 485 hektarů. Vzhledem k výskytu vzácného hmyzu, bezobratlých a jiných chráněných živočichů bylo organizací UNESCO zařazeno mezi nejvýznamnější evropské lokality. Pokud byste si však plánovali, že tam vyrazíte na kukačku, musíme vás zklamat. Území NPR není přístupné veřejnosti. Skrz močály nevedou žádné turisticky značené trasy. Prohlédnout si tuto lidmi neporušenou vzácnost ale přesto můžete, a to z polské strany, kde rašeliniště ještě nabírají na rozměrech. Trefíte tam po žluté a červené turistické cestě vedoucí z osady Orle do sedla Łącznik.