Dominika na cestě Jižní Amerikou, Kosmas, 314 Kč

Dominika na cestě Jižní Amerikou, Kosmas, 314 Kč Zdroj: archiv firem

Travel bible, Knihy Dobrovský, 384 Kč
Všude dobře, doma rodiče, Kosmas, 206 Kč
Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic, Neoluxor, 260 kč
Potkala jsem Sicílii, Martinus, 265 Kč
Je čas cestovat. A vím, jak na to!
6
Fotogalerie

Malé knihy na velký výlet: Inspirace, která přinese chuť si okamžitě sbalit a vyrazit

Jet na dovolenou je jedna věc, ale opravdu cestovat, to je jiná. Nemusíte čekat na léto ani na prázdniny, když se rozhodnete a máte finanční prostředky, můžete vyrazit. Někdy to chce dokonale připravený plán, jindy to prostě necháte náhodě a jen čekáte, co vám cesta přinese. Abyste si cestování užila, ať už jedete kamkoliv, je dobré si o tom něco přečíst.

Kdo už se na takové cestování na vlastní pěst vydal, moc dobře ví, že rady ostatních cestovatelů jsou k nezaplacení. Levnější hotely, nádherná místa turistům ukrytá, restaurace, kde si pochutnáte na opravdovém místním jídle, ale i problémy, které vás mohou čekat, nebo i jak na své cestování na delší dobu připravit své okolí a hlavně rodiče. Není čas ztrácet čas, jde se číst. Tyhle knihy vám budou k užitku.

Pokračování 2 / 6

Všude dobře, doma rodiče – Lukáš Kerhart

"Mami, tati, na chvíli přeruším školu a jedu cestovat." Věta, ke které se odhodláváte několik týdnů. Už slyšíte rázné ne a vidíte rodinné scény. Ale nemusí tomu tak být. Tak jako cestování chce přípravu, tak ji potřebují i vaši rodiče. Připravit se na váš odjezd, pochopit, zklidnit se a pomoct. Kniha Všude dobře, doma rodiče je volné pokračování českého bestselleru Cestování – Nejlepší životní investice. Kromě rad je kniha plná inspirativních příběhů dalších cestovatelů.

Všude dobře, doma rodiče, Kosmas, 206 Kč
Všude dobře, doma rodiče, Kosmas, 206 Kč | Zdroj: archiv firem

„Kniha je určena jak rodičům a prarodičům, tak i mladým lidem, kteří třeba neví, jak uklidnit své blízké okolí, když mají touhu odjet na nějakou dobu do ciziny. Pomůže také v případě, když si mladí cestovatelé přejí, aby měli na své cestě za dobrodružstvím ve svých blízkých oporu, pochopení a klid. Kromě užitečných rad a tipů je kniha plná jedinečných příběhů, které jsem postupně nasbíral prostřednictvím rozhovorů s desítkami inspirativních lidí,“ vysvětluje autor Lukáš Kerhart.

Už slyšíte otázky tipu: Vždyť na to nemáš peníze? Co když se tam zamiluješ a nevrátíš se? Víš, že je cestování nebezpečné? Jak odpovědět a argumentovat, tak s tím vám Lukáš také pomůže.

Pokračování 3 / 6

Travel bible: Praktické rady za milion, jak procestovat svět za pusu – Petr Novák a Matouš Vinš

Dva nadšení čeští cestovatelé, kteří dali dohromady své zkušenosti a vytvořili „bibli cestovatelů“. Pomohou vám svými tipy, jak co nejvíce snížit náklady, ať se rozhodnete cestovat kamkoliv po světě. Kromě toho, jak sehnat levné letenky nebo ubytování, poradí i s očkováním, doporučí vám vidět úchvatná neturistická místa, naučí vás, jak splynout s místními obyvateli, jak využít pro své cestování dobrovolnické práce a pomůžou osvobodit od klasických cestovatelských stereotypů. Není proto divu, že se kniha stala bestsellerem.

Travel bible, Knihy Dobrovský, 384 Kč
Travel bible, Knihy Dobrovský, 384 Kč | Zdroj: archiv firem

„Cestovat může každý. S hypotékou, s kariérou v korporátu i s malými dětmi. Chce to jen znát pár důležitých triků od těch, kteří už svůj batoh sbalili,“ říkají nadšení cestovatelé. Jakmile si knihu přečtete, snění o poznávání krásných míst naší planety se začne stávat skutečností.

Pokračování 4 / 6

Dominika na cestě Jižní Amerikou – Dominika Gawliczková

Jste žena, chcete cestovat sama, a máme tu problém. Všichni říkají ne, zrazují, jenže kdo by jel s vámi. Buď nemají peníze nebo naopak spoustu výmluv, klasicky málo času, závazky, a tak je někdy lepší nečekat, až se někdo rozhoupá, a vyrazit sama. Sbíráte odvahu? V téhle knize malé, drobné Dominiky ji najdete. A že toho zažila dost. Procestovala 8 zemí za 10 měsíců, pobyla si párkrát v nemocnici, dokonce ji přepadli, ale zažila ty nejkrásnější okamžiky. S sebou vzala malou motorku a rozjela se vstříc Jižní Americe. Nemyslete si, obavy a strach ji při cestě také provázely, ale humor a dobrá nálada jí pomohly v nejhorším.

Dominika na cestě Jižní Amerikou, Kosmas, 314 Kč
Dominika na cestě Jižní Amerikou, Kosmas, 314 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 5 / 6

Potkala jsem Sicílii – Marie Třešňáková, Jaroslav Dušek

Kdo by ji nemiloval. Itálie. Je tolik míst na objevování a toulání se. Mohla bych tam jet třikrát do roka a pokaždé mě překvapí, potěší a vnukne mi myšlenku, že se tam brzy vrátím. A což teprve italské ostrovy? Temperamentní Sicílie, která je tak jiná od turistického severu, památkami nabitého Říma, tak o té vám prostřednictvím krátkých fejetonů povypráví díky svým zážitkům Marie Třešňáková, která svůj pobyt tráví v malém městě na jihu země zcela stranou od běžných turisticky známých míst.

Potkala jsem Sicílii, Martinus, 265 Kč
Potkala jsem Sicílii, Martinus, 265 Kč | Zdroj: archiv firem

Jaké jsou zvyky, tradice a povaha zdejších svérázných obyvatel? Je téma italské mafie stále aktuální? Jaké zvláštnosti ostrov skrývá? Předmluvu ke knize napsal Jaroslav Dušek, který ostrov navštěvuje pravidelně každý rok a je tedy důstojným průvodcem této knihy.

Pokračování 6 / 6

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic – Tomáš Šebek

Máte-li soucitnou duši, chcete pomáhat a sen jet do Afriky zachraňovat si v hlavě přemíláte už několik let, tak než si sbalíte kartáček a pár kousků oblečení, přečtěte si o tamější realitě. Sranda a pohoda to totiž není. Jedná se o cestování pro opravdu silné nátury. Já jsem svou cestu prozatím odložila na nedohledno a budu raději pomáhat doma. Tady to ustojím. Ale chcete-li se do Afriky vydat na delší čas, rozhodně si přečtěte zkušenosti a zážitky Lékaře bez hranic, Tomáše Šebka.

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic, Neoluxor, 260 kč
Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic, Neoluxor, 260 kč | Zdroj: archiv firem

Jeho zápisky doprovázené strhujícími fotografiemi, představují jedinečný pohled na místa, o nichž se z médií nedozvíte. Po zkušenostech s úrazovou chirurgií z kolébky vúdú na Haiti a válečnou medicínou v severním Afghánistánu se spolu s kolegy ocitl v prostředí, kde má tradiční léčitel a jeho alternativní přístup k pacientovi daleko větší respekt než lékař vzdělaný na Západě, to je Jižní Súdán. A začíná boj o život, jeho i ostatních.