Matt Smith a Claire Foy, hvězdy seriálu The Crown

Matt Smith a Claire Foy, hvězdy seriálu The Crown Zdroj: Profimedia.cz

Zklamání seriálu The Crown: Když bere královna Alžběta méně než princ Philip

Měsíc před Equal Pay Day (připadá na 10. dubna v USA a na 13. u nás), který upozorňuje na platovou nerovnost mezi pohlavími, jen tak mimochodem vyšlo najevo, že představitelka hlavní role oblíbeného seriálu The Crown Claire Foy brala za roli královny Alžběty II. méně peněz než její seriálový partner Matt Smith, který hraje mladého prince Philipa. 

The Crown je historický a životopisný seriál mapující život a vládu královny Alžběty II., který běží na Netflixu. Zatím byly odvysílány dvě série po deseti epizodách, v plánu jsou ještě další čtyři. Seriál vyniká nejen kvalitní předlohou a scénářem (napsal ho Peter Morgan, který stojí i za filmem Královna a divadelní hrou, jež se u nás hraje pod názvem Audience u královny), ale také nadstandardním rozpočtem sedmi milionů dolarů na epizodu, což z něj činí jeden z nejnákladnějších seriálů historie.

O to trpčí je odhalení, ke kterému došlo během panelové diskuse na konferenci INTV v Jeruzalémě. Producenti seriálu prozradili, že Matt Smith, který ztvárňuje prince Philipa (tedy hlavní mužskou roli), dostával za epizodu zaplaceno více než Claire Foy, představitelka Alžběty (tedy hlavní ženské role). Důvodem prý bylo, že pětatřicetiletý Smith do projektu nastupoval jako hvězda jiného seriálu, Doctor Who, zatímco o dva roky mladší Claire Foy se zviditelnila právě až díky The Crown.

Na první dojem to dává smysl, na druhou stranu jde opět o případ, kdy žena dostává za stejnou práci zaplaceno méně než muž. Navíc od té doby, co se seriál vysílá, Foy získala za své herectví několik ocenění včetně Zlatého glóbu. Producentka Suzanne Mackie sice ujišťuje, že dorovnání platů je v plánu již dlouho a že ve třetí sérii nebude nikdo brát víc než představitelka královny. Jenže Claire Foy už se tahle satisfakce netýká, neboť seriál kvůli věrohodnému stárnutí postav role každé dvě série přeobsazuje. Novou Alžbětou, která se dočká rovného platu, je Olivia Colman.

Royalty on the red carpet. Claire Foy and Matt Smith attend the 2018 @GoldenGlobes ceremony. #Globes75 Photo credit: @Variety

Příspěvek sdílený The Crown (@thecrownnetflix),Led 7, 2018 v 3:56 PST

Smutné také je, že k platové diskriminaci dochází zrovna u projektu, který si jednak nemůže stěžovat na nedostatek financí, jednak svůj úspěch staví na příběhu silné ženy, která je současně nejdéle vládnoucím panovníkem britské historie.