...

... Zdroj: iStock.com

Užijte si čokoládu! Zvedne náladu, porazí depresi a zvýší chuť na sex!

Těšíte se na Vánoce, ale máte obavy z hromady jídla a cukroví? Zkuste se zásobit čokoládou! Protože vám nejen pomůže ve chvíli, kdy vás bude přemáhat chuť na sladké, ale zároveň prospěje i vašemu zdraví.

Na začátek jen poznámka: mluvíme o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. „V takové čokoládě najdeme velké množství minerálů a rozpustné vlákniny. Najdeme v ní pro náš organismus potřebné železo, hořčík, zmiňovanou vlákninu, měď, mangan i draslík, selen či fosfor,“ uvedla pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že samozřejmě není vhodné sníst 100 gramů čokolády denně. Ale občas si ji dát není nic špatného. Spíše naopak. Možná se divíte, jak může být zdraví prospěšné něco, co obsahuje kofein. Ano, v čokoládě ho skutečně najdeme, ale je ho tam tak malé množství, že jeho povzbuzující účinky jsou v tomto případě skutečně zanedbatelné.

Flavanoly v čokoládě

Další pozitivní látkou, kterou hořká čokoláda obsahuje, jsou flavanoly. „Tyto látky stimulují výstelku cév k produkci oxidu dusnatého. Jednou z jeho funkcí je i to, že posílá signály k cévám. Ty následně sníží svůj odpor a tím pomáhají k poklesu našeho krevního tlaku,“ říká lékařka.

V čokoládě sice flavanoly jsou, ale při pojídání čokolády výše zmiňovaný efekt stimulace moc významný není. Hlavním plusem hořké čokolády je její schopnost chránit cévy před oxidativním stresem. Kakao snižuje oxidované částice a krevní tlak, což obecně přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Faktem také zůstává, že zmiňovaná pochoutka pomáhá ke zlepšení prokrvení mozku a zlepšení jeho funkcí. Celkově tak hořká čokoláda snižuje možnost vzniku depresí a je dobrá i pro náš imunitní systém. Podle některých studií dokonce její pojídání snižuje riziko vzniku žaludečních vředů, některých druhů alergií, či dokonce rakoviny. Podle dalších vědců je navíc i dobrým pomocníkem proti vzniku zubního kazu. „Pořád však mějme na paměti, že tu mluvíme o hořké čokoládě, ale nic neplatí stoprocentně, vždy zde hraje roli řada dalších faktorů,“ upozorňuje Nováková.

Přírodní antidepresivum

Jeden z dalších světových průzkumů pak tvrdí, že ženy, které konzumují pravidelně hořkou čokoládu, mají o polovinu nižší výskyt osteoporózy. Ta se často projevuje u lidí konzumujících pravidelně kávu. Jak už jsme zmiňovali, dobrá je i jako přírodní antidepresivum. Proč do sebe „cpát“ spoustu chemie, když si stačí dát pár kousků téhle sladkosti, a člověku je hned mnohem lépe. V čokoládě najdeme i polyfenol, což je látka, která může zpomalit celkové stárnutí pleti a může též zpomalit vznik vrásek.

Čokoláda jako afrodiziakum

Kromě toho je už od nepaměti považována za afrodiziakum. Takže takový zábal z čokolády nemusí být vůbec špatný. „Je faktem, že kůže, kterou budeme pod odborným lázeňským dohledem ošetřovat čokoládovým nátěrem, je následně odolnější proti UV záření,“ popisuje lékařka s tím, že tato metoda se dá použít i jako prevence proti rakovině kůže.

Budete šťastnější

A je tu ještě jeden důvod, proč čokoládu konzumovat. Můžete být totiž díky ní šťastnější. „Čokoláda obecně totiž skutečně vyvolává sekreci endorfinů v mozku. A můžete se na ní stát i závislí. I když závislost na čokoládě není nijak vědecky podložena, opravdu existuje,“ říká lékařka. Bohužel, kromě všech prospěšných látek obsahuje čokoláda i velké množství kalorií. Takže nikdo neříká, že musíte sníst tabulku denně. Ale proč si nedat jeden dva malé kousky. Po nich rozhodně „neztloustnete“, a navíc si skvěle pochutnáte.

Více informací o zdravém životním stylu čtěte na mojezdravi.cz.