Video placeholde

Třicet minut, třicet slavných autorů: Film Moje svoboda připomíná výročí sametové revoluce

Letos uplyne třicet let od sametové revoluce. U této příležitosti vznikl unikátní film s názvem Moje svoboda, který bude mít premiéru dnes večer na filmovém festivalu v Karlových Varech. Snímek byl natočen ve spolupráci časopisu Reflex a České televize a podílelo se na něm několik desítek známých osobností a filmařů. Každý z nich se přitom ve filmu objeví pouze na minutu. 

Reflex oslovil nejrůznější slavné osobnosti s tím, že každý z nich by měl vytvořit minutový film o tom, co pro ně znamená svoboda. Každý autor se svého díla zhostil zcela osobitým způsobem a tím pádem vzniklo třicetiminutové pásmo miniatur, sahajících od hraného dramatického tvaru přes hudební klip, kreslený film, publicistiku až po prosté vyznání „na kameru“. Volba snímací techniky, byla také na samotném autorovi, takže se točilo na profesionální kamery, ale i na telefon.

Výzva Reflexu měla mezi filmaři velký ohlas a během pěti měsíců vzniklo téměř padesát filmů. Finální verze, která bude mít premiéru na festivalu v Karlových Varech má nakonec třicet minut. Film bude vysílat také Česká televize a do této verze se nevešlo třináct příspěvků, které jsou extrémního charakteru. Během festivalu však budou i tato díla k vidění, jako bonus pod názvem Svoboda: ještě svobodnější.

Mezi jmény, která se do projetu zapojila jsou například Martin Bartkovský, Jan Bártek, Oliver Beaujard & Nino Zardalishvili, bratři Cabani, Miřenka Čechová, Petr Čtvrtníček, Karel Dlabač, Adam Ernest, Adam Forman, Eliáš Gaydečka, Ester Geislerová, Jan Hřebejk, Jakub Jahn, Václav Marhoul, Tomáš Mašín, Dominik Miškovský, Petra Nesvačilová, Karolína Nováková, Libor Pešek, Theodora Remundová, Jitka Rudolfová, Tono Stano, Zdeněk Suchý, Zdeněk Svěrák, Milan Tesař, Thomas a Ruhller, Štěpán FOK Vodrážka, Vosto5, Kamila Zlatušková, Marek Brožek & Dominik Dolejší...