Albert pořádá v prosinci velkou potravinovou sbírku

Albert pořádá v prosinci velkou potravinovou sbírku Zdroj: Albert

Potravinová sbírka zajistí štědré Vánoce desetitisícům potřebných

Vánoční svátky jsou časem splněných přání, dobrých skutků i spousty jídla. Neplatí to ale pro všechny. Proto se už tradičně konala potravinová sbírka, která pomáhá potřebným zajistit před svátky dostatek jídla. Podzimní kolo potravinové sbírky v kamenných i on-line obchodech vyneslo 580 tun zboží, které pomohou před Vánoci domácnostem osamělých seniorů, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, handicapovaným nebo lidem bez domova a v nouzi.

Počet potřebných stoupá, loni se zvýšil o více než 60 procent. V nouzi se ocitají i lidé, kteří kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením ztratili práci, tedy především pracovníci v gastronomii a cestovním ruchu. „Předvánoční čas je tradičně pro spoustu lidí nejnáročnějším obdobím. Ještě těžší je to ale pro ty, které trápí sociální nebo ekonomické problémy. Toto období není náročné jen pro očekávání, ale třeba i proto, že děti zůstávají doma ze školy nebo senioři přicházejí alespoň na pár dní domů do domácí péče. Díky tomuto daru si budou moci desetitisíce lidí dopřát štědřejší Vánoce nebo ušetřit pár korun na dárky pro děti,“ popisuje Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank, která pomáhá sbírku organizovat.

Do podzimního kola potravinové sbírky se zapojilo rekordních zhruba 1300 kamenných prodejen obchodních řetězců Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, ROSSMANN, Tesco, Rohlik.cz a Košík.cz a další. Nejštědřejší byli lidé v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Řetězec Albert navíc před Vánoci daroval další milion porcí potravin. „Doufáme, že mimořádný potravinový dar pomůže těm nejpotřebnějším a že jim zpříjemní předvánoční období. Velké poděkování patří všem našim kolegům, kteří se na daru podílí, a také České federaci potravinových bank a všem jejím pobočkám po celém Česku za skvělou spolupráci,“ říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Prodejny Albert totiž pomáhají pravidelnými dary neprodaných potravin v průběhu celého roku, mimořádný dar tuto pomoc ještě navýší. Celkově tak Albert letos daruje minimálně 4,2 milionu porcí potravin sociálně znevýhodněným lidem, organizacím a spolkům.

Vánoční dar jednoho milionu porcí je mimořádný také tím, že polovina potravin je čerstvá, jde například o ovoce, mléčné výrobky, šunku či maso. Druhou část tvoří trvanlivé potraviny jako luštěniny, džemy, ovocné kaše, kakao, piškoty či čaje v bio kvalitě. „Čerstvé potraviny nejsou běžně pro klienty potravinových bank k dostání. Jsou náročné na skladování i distribuci. Pokud se k nám nedostanou na začátku své životnosti, těžko je dokážeme dostat k lidem včas. Nemůžeme o ně požádat ani ve Sbírkách. Trvanlivé potraviny, zejména ty s dlouhou životností jsou zase důležité pro ty, kdo třeba nežijí v ideálních podmínkách, nemohou si jídlo upravit nebo připravit,“ doplňuje Veronika Láchová.